Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Нова влажна зона в защитената местност „Пода"



12 Април 2012, Четвъртък


Автор: Боряна БОРИСОВА
Източник: Енерджи онлайн

Още една влажна зона ще има в защитената местност „Пода“ до Бургас заедно с построената наскоро кула за наблюдение на птици.



Създаденият изкуствено водоем има размери от около 10 000 квадратни метра. Той е с обща дължина 280 метра и има разчупена форма, широка25 метра,  на места достигаща и до 30 метра, предаде Дарик радио.

Удълбаването и създаването на водни тела е иновативна и полезна природозащитна мярка за възстановяването на изгубени и ценни местообитания. Тя се прилага за пръв път у нас от проект „Живот за Бургаските езера“ към програма LIFE+ на ЕС, изпълняван от Българско дружество за защита на птиците.

Защитена местност „Пода“ е първата защитена територия, в която се експериментира този подход, стремящ се към създаването на ценни местообитания за различни видове птици от дивата природа.

Формата на новото водно тяло позволява повече тръстика да прораства, но само по неговите брегове. Тръстиката служи за укритие при гнезденето и храненето на редки и защитени видове птици, като големия воден бик.

Откритото водно огледало осигурява подходящи места за много видове патици и потапници, които се хранят, чрез потапяне на предната част на тялото си или с гмуркане. Затова в определени участъци новосъздаденото водно тяло е дълбоко над 2 метра, а в други е малко по-плитко и е с полегати брегове. Дълбоките места спомагат и за запазване максимално количество вода даже и през топлите летни месеци или при по-ниски зимни температури. Плитките участъци са подходящи за чаплите, обичащи плитчините.


Прочетено: 3504 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
ЦЪРКВА горноезеровски циганин Стилът на знаменитостите Аз ГРАФИЛА 2009, Бургас Spirit of Burgas Казанчето, Странджа Бургас и Леонардо Храбрая ворона Spirit of Burgas бургаска среща
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development