Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Съдът отмени туристическия данък



Съдът отмени туристическия данък
Ключови думи: туристически данък, туризъм, хотели, Бургас
11 Април 2012, Сряда


Автор: Калиопа ГОЛЕВА, студент БСУ

Налогът има характер освен на местен и на подоходен данък, смятат съдиите

Туристическият данък, влязъл в сила през април миналата година, е противоконституционен, реши Конституционният съд. Делото бе образувано по искане на 61 народни представители от БСП и ДСБ, съобщи БНР.
Според промените в Закона за местните данъци и такси данъкът заменя туристическата такса и се пресмята на базата на най-малко 30% заетост на легловата база, независимо дали е постигната подобна заетост през годината. Туристическата такса се плащаше върху реализирания брой нощувки в даден хотел.
Мотивът на администрацията да въведе данъка беше предизвикан от ниската събираемост на таксата и оплакванията на общините, че хотелиерите укриват доходи. Още миналата година от бранша предупреждаваха, че сезонните хотели не могат да постигнат 30% годишна заетост и че данъкът е непосилен.
Още по темата можете да видите тук:
http://www.dnes.bg/business/2012/04/09/sydyt-otmeni-turisticheskiia-danyk.156144

Още миналата година при въвеждането на данъка бизнесът реагира остро. Собствениците възразиха срещу новите правила най-вече заради липсата на прозрачност при контрола на парите, които влизат в хазната.
От Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) още тогава настояваха да се регламентира как общините ще управляват средствата, които постъпват от налога, защото липсва прозрачност на процеса за контрол върху финансовия ресурс.
Тъй като данъкът ощетява дребния хотелиерски бизнес, от бранша се заканиха да предприемат стъпки за премахването му. Браншът дори получи уверение от финансовия министър Симеон Дянков за прокарване на нови данъчни промени през тази година.
Решението на Конституционния съд изпревари замисляните преговори с туристическия бранш.
Вижте още подробности по темата тук:

http://www.investor.bg/news/index/5.html



Прочетено: 4876 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Републиканска след ремонта след кафето Париж - моста на Александър 3-ти Флора Бургас 2009 Wall! Художник Попрошайка воробей шарено килимче pepi Курсове по Регресивна Терапия в Институт за Регресивна и Реинкарнационна Терапия – Уъркшопове – Индивидуални сесии по регресия Кедрите wood
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development