Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургаски хор се включи в дарителска кампания



Смесен хор Бургас с диригент г-жа Светла Стоева
Ключови думи: Смесен хор, смесен камерен хор, Бургас, диригент, Светла Стоева,
30 Март 2012, Петък



Смесен хор Бургас с диригент г-жа Светла Стоева се включва в дарителската кампания за реставрацията на иконостаса на българската църква Св. Стефан в гр. Истанбул

Смесен хор « Бургас»  се включва в мащабната дарителска кампания „Да съхраним българската църква „Свети Стефан в Истанбул”, която стартира на 1 септември по инициатива на фондация “ Български православен храм Св. Стефан в Цариград”. На 1 април /неделя/ от 12 ч., след неделната служба в екзархийската църква “ Св. Иван Рилски” в гр. Истанбул, хорът ще изнесе благотворителен концерт. Програмата  включва български и руски църковни песнопения и  произведения от хоровата ни класика. Събраните средства ще бъдат дарени за реставрацията на иконостаса на уникалната Желязна църква на Златния рог. На събитието ще присъстват:представители на  православната общност на Истанбул, туристи от България и Русия и гости.
   Инициативата е на диригентката г-жа Светла Стоева, а събитието се осъществява със съдействието на фондация « Български православен храм Св. Стефан в Цариград» и православната общност в Истанбул.
    Кампанията на фондация “ Български православен храм Св. Стефан в Цариград” цели да набере средства за цялостното възстановяване на иконостаса на българския православен храм на брега на Златния рог в Истанбул, , който не е реставриран от освещаването на храма през 1898 г. (вече 114 г.).
 Кампанията продължава и чрез изпращане на дарителски SMS с текст: DMS SVSTEFAN на номер 17 777, за всички мобилни оператори и набиране на средства по банков път:

 ЦКБ АД
 Банков код: CECBBGSF
 Сметка в BGN: BG 61 CECB 9790 1071 3054 00

    Реставрацията включва полагането на нов златен варак, прецизна реконструкция на повредени сегменти от иконостаса , почистване, консервиране и покриване със златен варак.
    Проектът ще бъде осъществен от турски специалисти в областта на реставрацията на исторически паметници, а от страна на българската държава ще присъства наблюдател специалист в областа. Сумата необходима за осъществяване на всички етапи по реставрацията на иконостаса , възлиза на 75 000 евро. Истанбулската община започна ремонт по сградата и основите на храма, но иконостасът не влиза в техните ангажименти . Дълг на всички българи е да запазим и поддържаме за бъдещите поколения този безценен исторически паметник, за да съхраним частица от световното културно наследство и важен символ на българщината.
    Църковният комплекс "Свети Стефан" в Истанбул е свято място за християнската вяра и за всеки българин!

     За хора:
Смесен хор”Бургас” е създаден през 1973 година от възпитаници на детски хор”Милка Стоева”.Хорът е певческа формация към Младежки културен център,гр.Бургас и е част от хорова школа.В състава пеят хора с различни професии- студенти, преподаватели, медицински   и социални работници, икономисти, бизнесмени и др. Има редица международни изяви в Швейцаря Гърция, Англия;, Испания;., Италия;,Словакия
  Г-жа Светла Стоева от 1999 година е ръководител и диригент  на хоровата школа при Младежки културен център гр.Бургас

     За иконостаса на църквата:
             По инициатива на екзарх Йосиф I  започнал строеж на нов храм, чиито основен камък бил положен на 27 април 1892 г. Понеже мястото било насип, архитектът Ховсеп Азнавур предложил конструкцията да бъде от сглобяеми железни плоскости. Те били изработени във фирмата на Рудолф фон Вагнер във Виена.
Окончателното сглобяване на Желязната църква приключило на 14 юли 1896 г. Възникнал малък проблем около формата на иконостаса, понеже бил изработен по католически образец. Изпратили в Москва главния секретар на Екзархията Атанас Шопов и архитекта Азнавур, за да преговарят по изработката на нов иконостас в източноправославен стил. Планът на иконостаса бил изработен от Ховсеп Азнавур, а прегледан и одобрен от проф. Покровски от Духовнат академия в Санкт Петербург и от архитекта Котев от С. Петербургската академия на изкуствата За направата му бил сключен договор с московския придворен фабрикант Николай Алексиевич Ахапкин. Иконостасът, без иконите, щял да струва 20 000 рубли. Изписването на иконите било възложено на московския живописец-передвижник Клавдий Лебедев, като те щели да бъдат копия на известни икони  на знаменити руски живописци. В края на октомври 1897 г. Н. А. Ахапкин бил готов с изработването на иконостаса. Тържественото освещаване на новата църква « Св. Стефан», наричана още Желязната църква, било извършено от екзарх Йосиф I на 8 септември 1898 г.
 
        За фондацията:
 Фондация “Български православен храм ‘Св. Стефан’ в Цариград” е учредена през 2005 г. с цел да съхранява историческото, културното и църковното наследство, като подпомага и поддържа българския православен храм “Св. Стефан” в Истанбул, Турция. Фондацията финансира програми за реконструкция, запазване и модернизиране, поема разходи на храма, свързани с дейността, издръжката, поддържането и популяризирането  му. През 2005 г. стартира национална дарителска кампания за окончателното възстановяване на “Български православен храм ‘Св. Стефан’ в Цариград”. През юли 2007 г. Фондацията получава статуетка и грамота за “Най-много набрани средства” на официалната церемония в Гранд-хотел „София” за наградите “Заедно”, връчени от Фондация “Работилница за граждански инициативи”. До момента сме финансирали: реставрация на покрива, поставяне на охранителни камери и осветление на църквата.


За контакт:
Жени Лазарова – член на УС на фондацията и ВО
  Гр. София, ул. Неофит Рилски 55,
  Тел. 02 986 8888
  GSM: 0885 88 88 13



Прочетено: 5294 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО аз Pepi Истанбул Летен театър Бургас, ФЛОРА 2009 Община Бургас витраж3 Странджански извор Данил Конкур глазами зрителя Първа копка Долно Езерово
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development