Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Продължават спасителните разкопки при входа на стария Созопол



28 Март 2012, Сряда


Автор: Агенция Фокус

Археологически екип продължава спасителните разкопки при входа на стария Созопол. Последните находки потвърдиха, че Созопол е бил древен икономически и арт център, съобщиха от екипа.


Археологическият екип под ръководството на Цоня Дражева и Димитър Недев продължава спасителните разкопки при входа на стария Созопол. Голимите разкрития миналата година бяха свързани с начина, по който е бил укрепен средновековния град през V-VІ век и с християнския център – манастира „Св. Никола Чудотворец”, съществувал в периода Х - ХVІІ век.
Поредното значимо откритие стана факт преди няколко дни. То показа, че още преди 2600 г. в Аполония се е произвеждала фина архаична керамика, казва Цоня Дражева.
Непосредствено пред южната крепостна стена беше разкрита голяма кръгла пещ с диаметър 2,6 м. Сферичният купол е изработен от кирпичени тухли, както и скарата с множество кръгли отвори. Върху нея са били подреждани готовите за изпичане съдове. Под скарата се намира горивната камера и входа на огнището, в които бяха открити останки от пепел и въглени от дървени въглища, които са осигурявали поддържането на силна и равномерна температура при изпичането на съдовете.
Керамичната пещ се датира в началото на V век преди Христа и е единствената открита досега от архаичната епоха на север от гръцкия остров Тасос.
Възобновените разкопки след тежката зима разкриха нови обекти, свързани с ранната история на най-стария град на западния бряг на Черно море Аполония Понтийска. Тук на провлака в близост до древното пристанище кипял бурен икономически живот. Разкрити са антични металургични пещи и леярни, които подготвяли стоката си: медни и железни крици /заготовки/ за търговските кораби.
На помощ на бургаските археолози се притекоха френски колеги от Университета в Марсилия, под ръководството на проф. Жак Терио, ръководител на изследователската лаборатория по керамика към Центъра за интердисциплинарни изследвания в археологията при Френската академия.
Предстоят лабораторни изследвания на находките от пещта и подготовка за аварийната й консервация и реставрация, съобщи още Дражева. Това ще даде възможност тя да бъде експонирана в общия музеен комплекс на открито в националния археологически резерват „Аполония- Созопол”.
Появи се и още една новина, свързана с археологическите открития в Созопол - National Geographic е насрочил дата за премиерата на филма за мощите на св. Йоан Кръстител, открити в средновековния манастир на остров св. Иван. Филмът ще бъде излъчен за пръв път на 5 април в 22.00 часа по американския канал. В него ще бъдат показани детайли около разкриването и изследването на мощите от специалисти в България и лабораторията на Оксфордския университет.


Прочетено: 7152 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Декоративни дървени конструкций Несебър Тройката, паметника Конкурс прическа Бургас 2009 Менструална чашка MeLuna Елена БИО КАМИНИ МОЖЕМ ДА ЗАДОВОЛИМ ВСЕКИ ВАШ КАПРИЗ камини Международен Семинар на фризьорите София бял минзухар Близо до жп гарата
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development