Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Денят на Тракия се чества тържествено в Приморско



Ключови думи: Приморско, ден на Тракия
26 Март 2012, Понеделник



Приморско отбеляза тържествено Деня на Тракия. Празникът е един от най-големите за жителите на тази южна община.

Паметната плоча на легендарния революционер от ВМОРО Георги Кондолов стана сборна точка за всеки, пожелал да се преклони пред подвига на българите дали своя дан в името на свободата за поробена Тракия.

Кметът д-р Димитър Германов пръв поднесе цветя и запази минута мълчание, отдавайки чест на героите. Той пожела на стотиците присъстващи да носят в сърцата си порива за саможертва на предците в името на България. „Днес ние имаме най-важното- свободата, платена с кръвта на нашите деди. В наши ръце е възможността да се отблагодарим, като милеем за земята, която още помни стъпките им и се грижим българщината да расте и крепне в сърцата на идните поколения..”, бе част от развълнуваните думи  на Германов.

Директорът на СОУ „Н.Й.Вапцаров" увлекателно разказа за историческите битки, донесли свобода на тракийските българи. Една голяма част от земите на общината са присъединени към свободна България след 1913 г.

Почти 100 години са минали от онзи  13 март 1913 г.  /26 март по нов стил/, когато след блестяща акция българската армия, начело с генерал-лейтенант Никола Иванов, превзема смятаната за непристъпна Одринска крепост. Освен, че това е  една от най-славните страници в новата историята на България, денят се превръща в празник за българите от тези земи и в символ на един непреходен копнеж по несбъднатия национален идеал и изгубените родни земи. От 20-те години на 20 век българската общественост официално отбелязва 26 март като ден на Тракия, а през 2006 г. е обявен за национален празник с постановление на Министерски съвет.



Прочетено: 4550 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
водопадите край с .Стоилово.JPG етюд 01 Във висините Залез Следобедно кафе Ремонтира носачи BMW Хозяин причала Първа пролет наближава, кокичета в двора Краси ухажване Слънчоглед Международен Семинар на фризьорите София
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development