Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Железопътно-фериботна връзка ще свързва пристанищата на България и Турция



26 Март 2012, Понеделник


Автор: http://www.mtitc.government.bg

В рамките на съвместното заседание двамата министри подписаха и Меморандум за разбирателство в областта на информационните и комуникационните технологии и електронното правителство между България и Турция.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България Ивайло Московски и министърът на транспорта, морските въпроси и съобщенията на Република Турция Бинали Йълдъръм подписаха днес в Анкара, Турция „Спогодба за организация на международна железопътно-фериботна връзка между пристанищата на Република България и Република Турция, имащи железопътна връзка“.

„Споразумението ще спомогне за задълбочаване на сътрудничеството и реализирането на редица съвместни проекти за увеличаване на товарите, които преминават през териториите на България и Турция”, заяви министър Ивайло Московски по време на Съвместното заседание на правителствата на Република България и Република Турция. Според документа двете страни ще си сътрудничат при създаването и по-нататъшното развитие на смесените железопътно-фериботни превози на товари през българските и турските пристанища. Според спогодбата превозите на опасни товари ще се извършват в съответствие с правилата, свързани с международния железопътен превоз на опасни товари (RID) и Международния кодекс за превоз на опасни товари по море (IMDG – Code).

Българските и турските превозвачи ще могат да създават филиали и да назначават свои представители на територията на другата държава в съответствие със законодателството й, става ясно още от документа.

“Улесняването на трансграничния трафик чрез оптимизиране на граничните процедури и намаляване на престоите на влаковете на граничните пунктове е добра предпоставка за развитието на високоскоростен железопътен транспорт след реализацията на проекта Пловдив–Свиленград–турска граница и завършването на тунела под Босфора“, каза министър Московски. Той подчерта, че през последните няколко месеца между двете държави бяха постигнати редица договорености в областта на автомобилния, железопътния, морския и въздушния транспорт. „Договорихме повече разрешителни спрямо предходната година при тежкотоварните автомобилни превози, а в железопътния транспорт осигурихме облекчен режим за преминаване на влаковете преди започването на ремонта на жп трасето по отсечката Истанбул – Одрин”, каза още министър Московски.

В рамките на съвместното заседание двамата министри подписаха и Меморандум за разбирателство в областта на информационните и комуникационните технологии и електронното правителство между България и Турция. Документът регламентира отношенията между двете страни по въпросите, свързани с киберсигурността, изграждането на информационна и комуникационна инфраструктура, широколентовия интернет, електронната търговия и здравеопазване и други важни системи, свързани с електронното управление и е израз на общото желание на двете страни да подкрепят сътрудничеството в посочените области.


Прочетено: 4942 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Цветы луговые къща на 20км от бргас Преминаването забранено! Конкурс прическа Бургас 2009 Роза Pepi Камини CLAM - CORTONA angolare аз  като бебе с майка ми Египет Зеленина в Странджа лека вечер
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development