Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Звездата на съвременната литература Елиф Шафак идва в България



Звездата на съвременната литература Елиф Шафак идва в България
Ключови думи: Елиф Шафак, ЛИТЕРАРУРА
15 Март 2012, Четвъртък



Елиф Шафак – звезда на съвременната литература и най-обичаната турска писателка в момента – идва за първи път в България по покана на Мобилтел и нейните български издатели „Егмонт“.

На 5 април авторката на световните бестселъри „Любов“ и „Копелето на Истанбул“ ще бъде специален гост на церемонията M-Tel Media Masters 2012, която ще се състои в „Сердика офиси“. Там Елиф Шафак ще говори за „Творческата сила и културата в ерата на телекомуникациите“. Тя ще се срещне за първи път на живо с българската публика, която я познава от няколко години чрез книгите й, в които източната мъдрост се среща с модерната западна музика, трагедиите на патриархалното турско общество – със съвременни културни феномени, а разтърсващите драми – с тънък хумор.
Макар в началото на кариерата си неминуемо да попада в стереотипа „жена писателка от Турция“, от която хората очакват да разказва „тъжни истории за тъжни мюсюлмански жени“, Елиф Шафак бързо доказва, че нито разказите, нито стилът и езикът й могат да бъдат сковани от тесните рамки на клишетата. Освен най-популярната и обичана турска писателка в момента, тя е също автор на текстове на турски рок музиканти и колумнист на авторитетни международни издания като The Guardian, Le Monde, Berliner Zeitung, The New York Times, Wall Street Journal и Time.
Елиф Шафак е родена в Страсбург през 1971 година. Детството си прекарва в Истанбул, а ранните си тийнейджърски години в Мадрид, където майка й е изпратена като дипломат към Турското посолство. След Испания двете живеят в Йордания и Германия. Обратно в Анкара, Елиф завършва „Международни отношения“ в Близкоизточния технически университет, а по-късно продължава с магистратура и докторантура по политически науки в САЩ.
Българските читатели се срещат за първи път с Елиф Шафак в книгата „Любов“ – най-успешният й роман, който „Егмонт България“ издавa у нас през 2010 година. Писана в продължение на повече от 15 години, „Любов“ е книга, вдъхновена от историята на странстващия дервиш Шамс от Тебриз и средновековния мистик и поет Руми, която обединява две противоположни епохи, личности и светове, за да погледне на любовта по начин, който докосва всички.
Година по-късно „Егмонт България“ издава „Копелето на Истанбул“ – романът, разказващ историята на едно турско и едно арменско семейство, заради който през 2006 година срещу Елиф Шафак е повдигнато обвинение за обида към турската национална идентичност.

Звездата на съвременната литература Елиф Шафак идва в България



Прочетено: 3560 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургаският мост през 2011 г. Небе Рмонтира пециклира шарнирни болтове носачи Близо до жп гарата Конкурс прическа Бургас 2009 Истанбул Созопол Във висините къща над р-нт Българско село
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development