Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Айтос - с три нови проекта Програма Трансгранично сътрудничество



12 Януари 2012, Четвъртък


Автор: Обшина Айтос

Реновира спортен комплекс,  ремонт на Закрита зала за спортни игри, Изгражда дребномащабна ВиК инфраструктура в общините Айтос и Кофчаз. Максималната сума, за която Община Айтос кандидатства по всеки от проектите е 750 хил. евро. Тя покрива на сто процента разходите по изпълнението на обектите.



На последното си заседание за 2011 г., Общинският съвет в Айтос даде карт бланш на Общинската администрация да кандидатства по Програма „Трансгранично сътрудничество” с три нови проекта в партньорство с три общини от Република Турция. В изпълнение на решението на местния парламент, в началото на седмиата, кметът Васил Едрев прие в кабинета си кметовете на две от турските общини-партньори, с които Общината готви огледални проекти по Програмата.
Г-жа Инджи Тунч – кмет на Община Каваклъ пристигна в Айтос с екипа си, който, съвместно със служителите от отдел „Инвестиционна дейност и регионално развитие” в Община Айтос, разгледа всички документи, свързани с кандидатстването по проекта.
Проектната идея на Община Айтос предвижда реновиране на спортен комплекс на площ от 42 173 к м. Комплексът включва стадион със затревено игрище и лекоатлетическа писта с обща площ от 22 770 кв. м., двуетажна масивна сграда с обща застроена площ от 377 кв. м., помощно игрище с твърда настилка с площ от 3130 кв. м и зелена площ, обграждаща стадиона на север и изток. Същата идея ще реализира оттатък границата и община Каваклъ, стана ясно на срещата в кабинета на кмета.
В Айтос и децата знаят, че стадионът „Крум Делчев” не е ремонтиран основно поне от 20 години, че пейките за зрителите отдавна не се ползват по предназначение, че са изпочупени и загубили цвета си., че липсват елементарни условия за лекоатлетите, че сградата се нуждае от реновиране. Съоръжението е основната спортна база на града ни, затова благоустрояването и ефективното му използване от децата и младите хора е една от приоритетните задачи за общинското ръководство, заяви на срещата кметът Васил Едрев. 
Двете страни съгласуваха всички детайли по съвместното кандидатстване, а кметовете Едрев и Тунч сложиха подписи под споразумение за сътрудничество в изпълнение на планиранете в проекта дейности.
Минути след г-жа Инджи Тунч, в кабинета на кмета Васил Едрев влезе и кметът на община Инедже г-н Иляз Йълмам. Процедурата по подготовката на документите беше повторена с втория важен за община Айтос проект за ремонтиране на „Закрита зала за спортни игри”. Парите по проекта ще се инвестират за обновяването на закритата спортна зала в градската градина, където се провеждат всички градски и общински турнири на закрито.
Очаква се тези дни, кметът на Община Айтос Васил Едрев да направи кратка визита в община Кофчаз, Република Турция, за да подпише и третия договор за съвместен проект - „Изграждане на дребномащабна ВиК инфраструктура в общините Айтос и Кофчаз”. Дейностите по този проект предвиждат изграждането на канализация на два квартала в североизточната част на Айтос. Дължината на новопроектираната мрежа ще бъде 600 линейни метра.
Максималната сума, за която Община Айтос кандидатства по всеки от проектите е 750 хил. евро. Тя покрива на сто процента разходите по изпълнението на обектите. Одобряването на проектните предложения ще е изключително постижение за Айтос, като се има пред вид, че по тях няма изискване за съфинансиране с бюджетни пари.
„Партньорите ни от турските общини са изключително дейни хора. Нашият екип, който посети Република Турция, за да установи връзка с тях, беше впечатлен от отношението, бързата реакция и желанието им да участват в съвместните проекти. За много кратък период от време те успяха да изготвят цялата документация, за да се стигне до подписването на договори за сътрудничеството. Ако решим и подготвим други трансгранични проекти отново ще търсим партньорството им, защото досегашният опит показва, че работим добре и се допълваме взаимно.”, заяви кметът Васил Едрев веднага след като сложи подписа си под две от партньорските споразумения. „Убедихме се, че ще работим с много коректни и можещи партньори. Надявам се, че това няма да е единственият проект, който ще реализираме заедно.”, заяви г-жа Тунч на срещата в Айтос.
Още инфраструктурни проекти с реална полза за хората си обещаха кметовете на Айтос, Каваклъ и Инедже. Те са единодушни, че е минало времето на т.н „меки” проекти, свързани с културен обмен и визити. Тези проекти вече са изиграли своята роля за опознаване на двете страни, сега е време за реализиране на прагматични идеи с реална полза за населението на общините от двете страни на южната ни граница.
„Нашият екип е нов, работим само от два месеца. Тепърва ще реализираме проекти, но съм убеден, че това е единственият начин, единствената възможност да променим града и общината и да създадем по-добри условия за живот на гражданите.”, категоричен беше кметът Васил Едрев.
Сладко вино, ракия и сирене бяха символичните подаръци, които г-жа Тунч поднесе на кмета Едрев. Даровете не бяха случайни – всеки един от тях е местно производство,
похвали се кметицата на Каваклъ. Кметът Васил Едрев й върна жеста с бутилка „Бургаски мускат”, произведен от айтоско грозде.


Прочетено: 11944 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Машините на Леонардо Кавказка иглика аз  като бебе с майка ми Жреци на музите 2009 тръби Аз И Брат ми  с децата . орел МАШИНА ЗА БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ БУТАЛНА ПОМПА, AIRLESS,1300W, 220V-1940 ЛВ. Декоративната кула до хотел паметникът на Руската армия Underground строителство
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development