Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Програма за Йордановден на Община Бургас



Ключови думи:
04 Януари 2012, Сряда



Самият ритуал по Спасяване на Светия Кръст символизира кръщаването на водата и напомня за това, че Исус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

Колко смелчаци ще се пробват тази година и кой ще е най-бърз в Спасяването на Кръста в Бургас? Отговорите на тези въпроси ще научим само след 2 дни, в петък /6 януари/, когато честваме един от най-светлите и значими християнски празници – Богоявление, наричан още Йордановден.

Самият ритуал по Спасяване на Светия Кръст символизира кръщаването на водата и напомня за това, че Исус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

И тази година, спазвайки традицията, на куражлиите ще бъде дадена възможност да се преборят с бурните и ледени води на Черно море и да извадят Светия кръст. Желаещите да вземат участие в надпреварата с ниските температурни градуси и морската вода, трябва да имат навършени 16 години. Записването ще се извършва в самия ден от 10.00 до 11.00 часа на Мостика само срещу представяне на лична карта, документ за актуален медицински преглед и подписване на декларация, с която поемат отговорност за здравословното си състояние.

Честванията за Йордановден ще започнат още в 08.30 часа, когато Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Ионикий и бургаското духовенство ще отслужат празнична Света литургия в Катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“.

На 6 януари, пак по стародавна традиция, се освещават военните части и бойните знамена на българската армия. Смята се, че този ритуал бележи начало през 917 г., когато преди битката при Ахелой е извършен първия водосвет. След известно прекъсване, той е подновен през 1879 г. и се извършва до днес.

Благославянето на бойните знамена от Военен гарнизон – Бургас от дядо Ионикий тази година и молебенът за здраве на българското войнство ще започнат от 11.00 часа на площад „Атанас Сиреков“ /пред Община Бургас/.

В 11.30 часа ще стартира литийното шествие за Спасяването на Светия кръст, в което по традиция се включват голяма част от жителите и гостите на града. То ще премине по маршрута ул. „Александровска“ – ул. „Богориди“ – Гъбката – Паметника на Моряка – Мостика. Хвърлянето на Светия кръст в морето и спасяването му ще бъде с начало 11.45 часа.

С почести, цветя и венци ще бъде почетен и националният герой, родолюбец и революционер Христо Ботев. Признателният ритуал ще бъде отслужен в 12.00 часа пред бюст-паметника в Морската градина на Бургас на 6 януари, когато отбелязваме 164 – та годишнина от рождението на поета.

П Р О Г Р А М А
ПО ПОВОД
6 ЯНУАРИ – ЙОРДАНОВДЕН /БОГОЯВЛЕНИЕ/
164 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ

08.30 часа, Катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий”
Празнична Света Литургия по повод Йордановден /Богоявление/

11.00 часа, площад „Атанас Сиреков” /пред Община Бургас/
Благославяне на бойните знамена и молебен за здраве на българското войнство от Гарнизон Бургас


11.30 часа, площад „Атанас Сиреков” - Mостика
Литийно шествие за Спасяване на Светия кръст

11.45 часа, Mостикa
Спасяване на Светия кръст

12.00 часа, паметник на Христо Ботев в Приморски парк
Тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя
по повод 164 години от рождението на  Христо Ботев



Прочетено: 11768 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Пристанище Приморско 9 мая 2015 года пазач Великолепието на Париж от Бутик Флора Бургас 2009 Бургаският кей ograda Cupidon МОЩЕН СЕКС СТИМУЛАНТ ЗА МЪЖЕ До другото лято Флора Бургас 2009 Предлагаме инкубатори за люпене на яйца pepi
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development