Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Бургас // НПО
Национална доброволческа информационна кампания по приемна грижа

Кампания за насърчаване на приемната грижа на 07.09.2011 г. в Бургас



06 Септември 2011, Вторник



Българският младежки Червен кръст (БМЧК) стартираНационална доброволческа информационна кампания за насърчаване на приемната грижа на 07.09.2011 г. в Бургас. Старт на Националната доброволческа кампания с пресконференция на 7.09 от 12.00 ч. в сградата на Общинската администрация. Откриването ще продължи с публична акция, подготвена от участниците в Академията за доброволци на БМЧК, и информационни пунктове по приемна грижа. На площада пред общината, 12.30 ч.

Кампанията с надслов „Всички имаме грижата” ще обхване 28-те областни центрове и 81 общини в страната и в нея ще се включат 1 300 доброволци на БМЧК. Тя е част от Програмата за предоставяне на услуги и подкрепа на деца и млади хора, напускащи социалните институции, реализирана с финансовата помощ на фондация „Велукс” и в партньорство с Международната Федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Зона Европа.
БМЧК подготви кампанията в партньорство и със съвместните усилия на над 80 организации и институции, ангажирани с каузата на приемната грижа по места, и цели да постигне максимална обществена съпричастност и отговорност. До момента готовност за отразяване на кампанията са заявили над 100 регионални печатни и  електронни медии. За да бъде реализирана успешно кампанията, над 300 доброволци на БМЧК преминаха обучения по приемна грижа, в които с готовност се включиха консултанти и щатни специалисти на БЧК и професионалисти по въпросите на приемната грижа от партньорски организации.
Кампанията ще стартира с пресконференция на 7 септември от 12.00 ч. в сградата на Общинска администрация Бургас с участието на представители на местната власт, на партньори и на БЧК. Ще бъде предоставена допълнителна информация за специфичните цели на програмата, очакваните резултати и приноса й към разрастването на приемната грижа в общността.
След пресконференцията на площада пред Общината 120 доброволци на БМЧК от цялата страна ще организират атрактивен музикален флаш-моб. В него ще се включат и всички граждани, желаещи да подкрепят кампанията „Всички имаме грижата”.

Проектът “Програма за предоставяне на услуги и подкрепа на деца и млади хора, напускащи социалните институции”, който се реализира с финасовата помощ на фондация „Велукс” и в партньорство с Международната федерация на Червения кръст/Червения полумесец, Зона Европа, стартира през декември 2010 г. и ще продължи до 30 ноември 2014 г. Основната цел на проекта е деинституционализацията на децата в социалните заведения и осигуряване на подкрепа за успешната им интеграция в българското общество. Целевите групи на проекта са потенциални и настоящи приемни родители, млади хора, напускащи детските социални институции, доброволци на БМЧК, представители на институции и неправителствени организации.
Два са основните компонента на проекта:
1.    Насърчаване на приемната грижа в България и създаване на консултативен център по приемна грижа на БЧК;
2.    Създаване на наблюдавано жилище за млади хора, напускащи детските социални институции.
Дейностите, които се реализират по двата компонента, са:
-    проучване на нагласите по отношение на приемната грижа в българското общество;
-    създаване  и функциониране на консултативен център по приемна грижа;
-    провеждане на информационни кампании за приемната грижа;
-    лобиране пред държавните институции за промяна на законодателството за подкрепа на приемната грижа;
-    изграждане на наблюдавано жилище за млади хора, напускащи детските социални институции;
-    развиване на житейски умения, включително и професионални умения, на младите хора в наблюдаваното жилище;
-    създаване на партньорства с корпоративния сектор за обучение и стаж на младите хора в наблюдаваното жилище;
-    продължаващо обучение за младите хора чрез менторски програми за подготовка за приемни изпити във висши учебни заведения и чрез професионалните обучения, предоставяни от Агенцията по заетостта;
-    въвличане на младите хора, напускащи детските социални заведения, в традиоцинните дейности на БМЧК.
Като резултати от проекта по първия компнент очакваме да се повиши подкрепата за приемната грижа и броят на приемните родители в България; да имаме действащи методология и материали за приемни родители и консултативен център по приемна грижа, в който годишно да бъдат консултирани 60 семейства; всяка година 65 доброволци да бъдат обучени по въпросите на приемната грижа и минимум 7 000 души да са въвлечени в информационните кампании за приемна грижа.
По втория компонент очакваните резултати са действащо наблюдавано жилище за млади хора, напускащи детските социални заведения с минимум 12 живеещи в него годишно, а за целия период на проекта – минимум 36 млади хора, 90 обучени доброволци за оказване на подкрепа на младите хора, напускащи детските социални заведения и създадена коалиция на неправителствени организации, предоставящи услугата наблюдавано жилище.





Прочетено: 8446 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
МАШИНА ЗА ПЕРДАШЕНЕ НА МАЗИЛКИ ROKAMAT, ГЕРМАНИЯ-2700 ЛВ. деца Бургас, ФЛОРА 2009 залез над ез.Вая-Бургас.JPG Spirit of Burgas БИО КАМИНИ МОЖЕМ ДА ЗАДОВОЛИМ ВСЕКИ ВАШ КАПРИЗ Конкурс прическа Бургас 2009 Езикови курсове от учебен център „СИТИ“ Miss Sixty Родното небе Компасът на ул. Конкурс прическа Бургас 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development