Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Костов: Решението на ВАС за Лукойл е политическо и целесъобразно



12 Август 2011, Петък


Автор: Агенция КРОСС
Източник: Агенция КРОСС

С решението на Върховния административен съд е препятствана проверката дали Лукойл участва в източването на ДДС и акцизи и дали има някакво укрива на данъци. Говорим за Лукойл Нефтохим, а не за Лукойл България, заяви Иван Костов

И Софийският административен съд (САС), и Върховният административен съд (ВАС) трябва да се произнесат по сагата „Лукойл”, но кога ще се произнесат не е ясно. С решението на Върховния административен съд е препятствана проверката дали „Лукойл” участва в източването на ДДС и акцизи и дали има някакво укрива на данъци. Говорим за „Лукойл Нефтохим”, а не за „Лукойл България”. Това каза Иван Костов, лидер на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция, в интервю за Нова телевизия. По думите му сега проверката не може да бъде направена. Трудно е да се осъществи контролът сега, докато при спряно предприятие можеше да се направи този контрол, поясни Костов. Според него въпросът с „Лукойл” е бил прехвърлен в съда и съдът спря изпълнението на решението на Агенция „Митници” да бъде спряно производството в нефтохима.

На въпрос за това, че преди време премиерът Борисов заяви: „Ситуацията с „Лукойл” е тест и за моите министри”, Костов каза, че цялото правителство не е издържало този тест, включително и премиерът, когото са призовали да застане твърде и категорично зад действията на Министерството на финансите и Агенция „Митници”. По думите на Костов премиерът едно говори, съвсем друго прави. Ако той беше дал силна подкрепа, нямаше да има този резултат, посочи Иван Костов.

„Г-н Колев, председателят на ВАС, беше назначен от ГЕРБ и специално от Цветан Цветанов, това не е тайна. Министърът, който се е възпротивил срещу затварянето на „Лукойл” е Цветан Цветанов, това стана ясно”, заяви Костов по повод решението на ВАС. Според него решението е политическо и целесъобразно, защото ще се нанесат загуби на руския монополист.

По думите на бившия премиер ефектът след действията в „Лукойл” е цените на горивата да паднат с 15-20 ст. Това е сериозно падане на цените, а не каквито са сега.

На въпрос дали счита, че продажбата на „Лукойл” по негово време е грешка, Костов каза, че това не е било грешка и не съжалява. „Не си спомням цената, честно. Аз и не разбирам какъв е смисълът да се говори около цената”, добави още Костов.

По отношение на световната дългова криза, Иван Костов каза: „Кризата в България ще се задълбочи, не ме интересува световната криза толкова, колкото какво ще се случи в страната. Всички знаци, свидетелства за това, че тя ще се задълбочи са много по-големи от това, че ще ни се размине”. По думите му българските семейства имат антикризисно поведение. Всички затягат коланите. Само за първите тримесечия на тази година в сравнение с миналата година данъците, които плаща домакинството, са се увеличи от 66 на 99 лева, а осигуровките от 74 на 115 лева. Домакинствата са поели допълнителна данъчна и осигурителна тежест на правителството, коментира Костов. По думите му домакинствата са намалили потреблението си, данъците са се увеличени за хората, а те от своя страна пестят, увеличават влоговете си в банките. Бившият премиер отново подчерта, че върху домакинствата е паднала допълнителна тежест. Статистиката е на Националния статистически институт, не съм си я измислил, добави той.

Тежестта на кризата правителството я е прехвърлило на хората, на домакинствата и на малкия и средния бизнес, посочи Костов и допълни, че в страната няма антикризисна политика.

Иван Костов заяви, че има вероятност от инфлация. Според него е много вероятно в следващите години, поради начина, по който ЕС и САЩ ще се опитат от задълбочаването на кризата, е печатането на пари, това може да предизвика затруднения за българския износ. Тези, които имат сигурни работни места, могат и да не пестят в условията на инфлация. „Неблагоприятната последица е, че инфлацията удря хората със слабо социално положение и слабите икономики, инфлацията не удря най-мощните”, подчерта Иван Костов.



Прочетено: 4206 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Селка къща Връзка Пречиствател на въздух за стая с термометър АЗ БГ СМЕШКИ КАРФУР Община Бургас Рибари в Истанбул Флора Бургас 2009 Казан за топло централна градска тоалетна
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development