Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Започва реставрацията на две от средновековните църкви в Несебър



Започва реставрацията на две от средновековните църкви в Несебър
Ключови думи: несебър, празник на несебър
11 Август 2011, Четвъртък



Нов туристически продукт ще представи Община Несебър на празника на града – 15 август.

 „Духовният път” първи ще извървят гостите на тържествата – туристи и жители на Несебър. Това оповестиха на пресконференция в четвъртък /11 август/ Николай Димитров, кмет на Несебър, Ели Кирилова, директор на дирекция „Култура, образование и международно сътрудничество” и организаторите на празника.
Община Несебър спечели проект по ОП „Регионално развитие”, мярка 3-1 и осигури 1 650 000 лева за реставрацията на две от старите църкви  - „Св. Йоан Кръстител” и „Св. Параскева”, съобщи кметът Николай Димитров. Предстои подписване на договор с МРРБ. Реставрацията на църквите ще започне веднага след края на лятото и ще продължи две години.
Средновековните храмове „Св. Йоан Кръстител” и „Св. Параскева” поставят  началото на специализирания туристически маршрут, наречен „Духовният път”. Така Несебър започва да вгражда културния и поклонническия туризъм в традиционно развивания в региона ваканционен туризъм. Общината продължава да работи по проекти за реставрация на всичките 11 средновековни църкви, включени в маршрута. Вече е внесла проект за реставрация на църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил”. Всички храмове ще бъдат реставрирани и консервирани, пътят ще бъде обозначен, а църквите осветени. „Духовният път” включва и други паметници на културата. Общината има готовност да кандидатства и с проект за реставрация на термите. Финансиране ще се търси и директно от Брюксел, част от парите е възможно да осигури Норвежкото правителство.
От края на 70-те години църкви в старинния град не са били реставрирани.  За първи път от тогава през последните 2 години няколко древни несебърски църкви бяха цялостно възстановени, а една от тях – „Св. Стефан” дори беше въведена в инагурация, т.е. след столетия отново стана действаща и в нея могат да бъдат извършвани богослужения. От това лято отново за пръв път в нито една стара църква в Несебър не се продават картини или стоки. Те вече ще могат да се върнат към изконната си функция да бъдат храмове, което дава възможност и за развитието на религиозен и сватбен туризъм. Още през септември т.г. цели руски епархии с по над 1000 поклонници ще посетят древния град. „Несебър е красив и уникален град и общината съзнава отговорността си да го пази, съхранява и развива за идните поколения. Ние трябва да развиваме конкурентни туристически атракции, които да предлагат уникални и специфични само за това място продукти. И когато туристите дойдат тук, трябва да знаят откъде да минат и какво точно да видят. Градът трябва да е атрактивен не само през лятото. Като разширяваме туристическия продукт, ние подпомагаме общинската икономика, осигуряваме целогодишен поминък на жителите на Несебър”, каза Николай Димитров.



Прочетено: 6272 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
моите цветя Sunrise Черноморец-Поморие ЛОНДОН Лувъра, Париж - от Бутик Spirit of Burgas kupi dari В солнечный день Йоан Костадинов
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development