Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Пазарът на жилища в Бургас в последние месециДвустайните апартаменти до 40 000 Евро са най-атрактивните имоти на пазара на жилища в Бургас
Ключови думи: имоти, Бургас, цени, жилища, строителство, апартаменти, наем
10 Август 2011, СрядаДвустайните апартаменти до 40 000 Евро са най-атрактивните имоти на пазара на жилища в Бургас

Пазарът на жилищни имоти в Бургас започна да показва първи индикации за стабилизиране. Макар и колебливо, той навлиза в равновесната си точка както по отношение на търсене и предлагане, така и по отношение на цени. За последните дванадесет месеца продажбените цени на жилищата в града са спаднали с 10,06% и може да се каже, че вече са достигнали най-ниската си точка за последните 5-6 години. Засиленото търсене през последните шест месеца ги стабилизира и е възможно в краткосрочен период дори да се регистрира слаб ръст в рамките на до 2%. Най-голямо е понижението при панелените жилища – 16,34%, следвано от старото монолитно строителство – 12,24%, новото строителство (завършено до 10 години ) – 8,87%. Най-слабо е понижението при жилищата на етап строеж (без акт 16) – 2,77%. Така средната цена на жилища в Бургас към юни 2011 е в размер на 660 Евро/кв.м (монолит – 717 Евро/кв.м; панел – 538 Евро/кв.м; ново строителство – 693 Евро/кв.м).
По отношение на наемните цени, през последната година в Бургас се наблюдава средно понижение в размер на 6,67%. Най-голямо е понижението при необзаведените жилища – 12,79%. При нелуксозните обзаведени апартаменти спадът е в размер на 7,21%, като в същото време наемите на луксозните жилища се запазват стабилни въпреки свития пазар и ограниченото търсене на подобни имоти.
По-малкият относителен спад на цените на наемите се отразява положително на доходността на жилищата, която за периода юни 2010 – юни 2011 се покачва с 0,35пр.п., достигайки средна стойност за Бургас от 5,20%. Въпреки това, доходността на жилищните имоти остава най-ниска в сравнение с останалите сегменти на пазара (търговски, индустриални, офис площи). Все пак, към момента жилищните имоти заедно със земеделските земи остават най-атрактивните и бързоликвидни имоти на българския пазар на недвижимости.
Един от основните индикатори за стабилизирането на пазара е повишеното търсене. През последните месеци са регистрирани не само по-голям брой огледи с купувачи, но и значително по-голям обем на реално сключените сделки. За първата половина на годината в града са сключени общо 2 817 покупко-продажби на недвижимо имущество, което е ръст от 35,96% спрямо същия период на 2010. Една значителна част от тях са именно жилищни имоти.
Търсят се предимно 2-стайни апартаменти с площ около 60 кв.м на цена между 25 и 40 000 Евро, като основната цел на покупката е за собствено ползване. Сделките за инвестиция са под 10%. Най-предпочитано е новото строителство, но тъй като в момента цената е водещият критерий на избор, се търсят нискобюджетни жилища с добри характеристики, а като най-търсени райони се открояват Възраждане, Лазур, Център и Братя Миладинови. Поради изгодните цени и сравнително младото население, голям интерес има и към кв. Меден Рудник. Покупки се осъществяват, обаче, само ако клиентите са сигурни, че няма да имат проблем с канализацията, тъй като това е рисков фактор за квартала. Времето за търсене и покупка продължава средно около 3 месеца.
По отношение на жилищата под наем, най-атрактивни са 1-стайните и 2-стайните апартаменти с площ 50-70 кв.м и месечен наем до 300 лв. Предпочитани райони са Център, к-кс Лазур, отчасти Славейков и Изгрев във връзка с новоизграждащите се молове. Основни влиящи фактори при избор на жилище под наем са цената и района, като той трябва да е близо до местоработата на наемателите. Търсят се предимно жилища ново строителство, като основната група наематели са хора, които работят в града и не разполагат със собствен апартамент. Търсенето на луксозни апартаменти под наем е сравнително слабо и е от страна на специалисти, които идват да работят в Бургас по даден проект и наемът на жилището се заплаща от съответната организация. Средното време за търсене и подписване на договор е до 1 седмица, а средният срок на наемане на жилищен имот е до 1 година. По отношение на националната принадлежност на търсещите, основната част от наемателите са български граждани. Чужденците и най-вече руснаците търсят само апартаменти за краткосрочно наемане през лятото.


Прочетено: 10854 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Йордановден 2011, Бургас - от Тина Малката Стара къща на ул. pepi АРКУТИНО Флора Бургас 2009 съботно кафе АВТОСЕРВИЗ Underwater докато ние спи, те творят Конструкция Община Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development