Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Евродепутатът М.Неделчева към младите: Промяната зависи от нас, да бъдем активни



14 Юни 2011, Вторник



Белоградчик събра десетки млади хора от областите Видин и Благоевград за продължението на конференцията „Култура, образование, младеж, региони: начин на живот 2014-2020“, която се провежда по инициатива на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Мария Неделчева.

 Първото издание на форума се проведе в Европейския информационен център на г-жа Неделчева в Хаджидимово. Партньор в инициативата е Франкофонски клуб за развитие и депутатът в НС от Видин, Любомила Станиславова.
Мария Неделчева приветства младежите от Северозападна и Югозападна България с убеждението, че с общи усилия, увереност и инициативност, в периода 2014-2020г.младежките политики могат da имат съществен принос за развитието на Европа. „В момент, в който всички сме наясно, че инвестирайки в младите хора даваме дългосрочна перспектива и на страната, и на Европа да се развият, идва голямата отговорност и от нас зависи как ще бъде постигнато това“, насърчи участниците в конференцията българският евродепутат.
В обръщението си М.Неделчева се спря конкретно на програмата на ЕК „Младежта в движение“ и мястото на младите хора в Дунавската стратегия, която е изключително важна за Северозападния регион. Евродепутатът информира, че вече е дала предложение за създаването на Дунавска стипендия, за която може да кандидатства всеки младеж.
В презентационната част на форума бяха представени конкретни идеи и реализирани проекти, споделиха се и добри практики.
Радина Ралчева даде по-различна гледна точка на темата за културата, обръщайки внимание на даденостите на видински регион. Нейната препоръка към младите бе да бъдат по-активни в представянето на региона, за да стане максимално атрактивен, „защото имат нужното да печелят“.
Депутатът от Видин Любомила Станиславова презентира проектът „Европеана“ и направи предложение към младите хора да организират дигитализиране на документите от местните музеи, които да бъдат качени във виртуалната библиотека Европеана.
Интерес провокира и презентацията на зам.-областния управител на Видин Елка Георгиева, според която „имаме ресурс, мерак, но никой не казва как точно да се случат нещата, а те стават с образование“. Г-жа Георгиева очерта текущото състояние на образованието в областта, слабостите и заплахите пред образователната система.
Зам.председателят на Държавна агенция за закрила на детето Калин Каменов подчерта значението на инвестицията в детето, което е гарант за сигурност в бъдещето им.
В темата „Младеж“, Мария Николова от Информационния център в Хаджидимово представи създадената по време на първото издание на конференцията младежка група във фейсбук „ Младежки инициативи за развитие“.
Президентът на Франкофонски клуб за развитие представи пред аудиторията пътя за създаване на НПО, а Тодор Тодоров-председател на „Природозащитно дружество Белоградчик“ презентира успешно реализирани проекти.
В раздела „Начин на живот 2014-2020“ разработки представиха Боряна Гошева и Мария Мудева, с които очертаха съответно брандирането в България и участието на младите в местното самоуправление. Последната презентация обяснимо предизвика гореща дискусия, тъй като включването на младежите в управлението на местно ниво е важна стъпка към проявлението на тяхната активна гражданска позиция и участието им във взимането на решения на всички нива.
„Нека всеки от нас, преди да поиска от обществото и държавата, най-напред се замисли какво е дал и какво може да даде. Само когато променим своето отношение към Европа, насочвайки вниманието към нашата отговорност и принос, ще може уверено да кажем, че искаме и по-голяма роля в реализацията на Стратегия 2020. Конкретни проекти, резултати от наша дейност и отговорно отношение ще ни позволят да отстояваме нашия принос, уникален сам по себе си, в бъдещото развитие на страната ни и Европа“, каза в заключение Мария Неделчева.



Прочетено: 5994 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Земя на хоризонта Водорасли Аквасорс Spirit of Burgas Интернет сайт за Вашия бизнес от Бутик Професиоанални Американски Кокили за Строители Море,земя, въздух централна градска тоалетна Конкур глазами зрителя палма Великденско яйце хотел приморец Пази се
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development