Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Образование
ЦДГ Ханс Кристиан Андерсен беше домакин на детски празник

Бургаски университет - в проект за фолклорни приспивни песни



Бургаски университет участва в Международен проект за фолклорни приспивни песни
Ключови думи: Университет, Асен Златаров, Ханс Кристиан Андерсен, Бургас, фолклорни песни, авторски приспивни песни,
02 Юни 2011, Четвъртък



ЦДГ Ханс Кристиан Андерсен беше домакин на детският празник, където децата представиха наученото до момента с много забавления и празнично настроение.

Университет ''Проф. д-р Асен Златаров'' – Бургас участва в двегодишен проект „LULLABIES: UNIVERSAL LANGUAGE OF LOVE” по секторна програма „Коменски”, заедно  с педагози от  Турция, Унгария, Румъния, Португалия и Латвия. Учителите и възпитаниците от ЦДГ „Ханс Кристиан Андерсен”  заедно с техните родители изучават и прилагат в практиката си фолклорни и авторски приспивни песни, чрез които обогатяват културните и възпитателните традиции в образователната система на страните партньори. ЦДГ „Ханс Кристиан Андерсен”   беше домакин на детският празник, където децата представиха наученото до момента с много забавления и празнично настроение.
Мероприятието е част от среща за анализ на резултатите през изминалата една година. Доц. дпн Маргарита Терзиева - научен консултант от Университет „Проф. д-р Асен Златаров”  участва в презентация за работата по международния проект, в областта на предучилищното възпитание. Анализът на резултатите включва осъществяване на дейности по няколко направления - теоретично, историко-педагогическо и приложно-методическо. В теоретичната разработка залагат приспивните песни на импровизацията и притежават следните характерни черти: припев със своеобразна формалност, повторение на думи и словосъчетания, идеализация  на образи, умалителни имена, ритмичност, съчетания от еднокоренни думи. В песните на всеки народ обаче има и специфика – в тях са вложени народната философия и възгледи за живота; те отразяват обобщения модел за света според етнофолклорните представи.

Бургаски университет участва в Международен проект за фолклорни приспивни песни


''Проучванията за българските приспивни песни позволяват на педагогическата колегия да подчертае националните достойнства на една слабо проучена жанрова форма, да докаже нейната значимост в практико-приложен план, да разкрие естетическия  й потенциал в рамките на европейското образователно пространство. При работа с художествен текст на приспивна песен и нейните музикални вариации учителите в ЦДГ „Х.К.Андерсен” – Бургас прилагат следните похвати: - традиционни (беседа върху съдържанието и повода за възникване; устно словесно рисуване или до обрисуване на персонаж); литературно-езикови (обяснение на непознати думи; откриване на художественна лексика – епитети и сравнения; въвеждане на остензивно определение); специфични (изпълнение на мелодия към текста или съчиняване на такава, съпровод с помощта на детски музикални инструменти; рисуване по асоциации; игрови и имитационни упражнения) и словотворчески похвати - съчиняване на римувани двустишия и мелодия към тях; поправка на пародиран текст; коригиране на интонация при прочит на текст на приспивна песен '' уточни в презентацията си Доц. дпн Маргарита Терзиева от Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, като научен консултант на ЦДГ „Ханс Кристиан Андерсен”.

Бургаски университет участва в Международен проект за фолклорни приспивни песни



Прочетено: 10454 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Pepi пчела коте коледни песни кафето ми само черноморец бургас витраж5 тошко димитров ден самотна обитателка
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development