Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Само в 5 процента от компаниите акционери оспорват решенията на Общите събрания пред съда28 Май 2011, СъботаМениджърите са свободни за оперативното управление, но зависими от собствениците при решения за инвестиции и финанси, сочи изследване на икономистите от БАН

Акционерите в публичните компании са доста пасивни при вземане на стратегически решения или търсене на отговорност за причинени вреди. През последните 3 години само в 5% от фирмите е имало оспорване на решения на Общите събрания в съда, избор на контролни органи и търсене на отговорност от членове на бордовете. Това сочи проучване на корпоративното управление у нас, направено от екип учени от Института за икономически изследвания на БАН и представено днес.

Проучването се извършва в рамките на проект: „Утвърждаване на стандартите за добро корпоративно управление в българската индустрия” и се финансира от Фонд „Научни изследвания”.

За периода декември 2010 – март 2011 г. са изследвани практиките в 150 публични дружества, листвани на Българската фондова борса, обясни проф. д-р Митко Димитров, директор на института. Според него разглеждането на стандартите на корпоративното управление у нас е важно, защото те са фактор за повишаване на конкурентоспособността.

Макар че сме подобрили практиките, в световните класации България все още е на едно от последните места по ефективност на корпоративните бордове, защита на миноритарните акционери и регулиране размяната на ценни книжа, подчерта директорът на института и ръководител на екипа.

На борсата преобладават средните и големи компании с едностепенна структура на управление. Средно корпоративните им бордове се състоят от трима членове, което показва, икономичност и стегнати разходи, коментира доц. д-р Пламен Чипев от Института за икономически изследвания на БАН. По думите му тенденцията в света е управленските функции да се разделят, което постепенно започва да се наблюдава и у нас. Засега в 62% от изследваните дружества постовете на Председател на Управителния съвет и Главен изпълнителен директор не съвпадат.

По-малко от половината от изследваните предприятия са регистрирани преди 1989 г., а най-новото е от миналата година. Шест от тях са декларирали, че са филиал на чуждестранна фирма. Преобладават дружествата с дейност, ориентирана към вътрешния пазар.

Мениджърите на публичните компании не са зависими от собствениците при вземане на оперативните решения, но намесата за инвестиране, изследвания и управление на финансите е твърде силна, коментира и доц. д-р Спартак Керемидчиев от института. Според него най-важни за успеха на една фирма се смятат вътрешните заинтересовани страни – мениджърите, акционерите и персоналът. От външните това са клиентите и доставчиците.

Изследването сочи, че участието на персонала в собствеността, управлението и финансовите резултати се възприема изключително добре. 58% от мениджърите подкрепят тази идея, 12 на сто са негативно настроени, а 30% се въздържат. Фактори като ползването на служебна кола, секретарка, голям офис, командировка в чужбина и т. н., са почти без значение за изследваните групи.

Фирмите и по време на криза не са се отказали да инвестират в професионалното обучение и квалификация на персонала, става ясно още от проучването. Според доц. д-р Радостина Бакърджиева лидери у нас в прилагането на програми за корпоративна и социална отговорност са големите компании и транснационалните. Българските собственици по-бавно пренасят тези стандарти, като темповете зависят от техния манталитет, възраст и опит.

Общо 65 от изследваните дружества заявяват, че произвеждат качествени стоки и услуги, безопасни за здравето на потребителя, а 43% съобщават, че участват в благотворителни и спонсорски инициативи.

Болшинството от фирмите нямат издадени актове за нарушаване на Закона за безопасни и здравословни условия на труд, а в 31,8 на сто от тях се прилага и допълнително пенсионно осигуряване. 53 от компаниите имат организиран транспорт до работното място, а 51 финансират разходите за храна на персонала. 20 фирми осигуряват почивките на работниците си, но само 3 поемат разходите за детска градина, сочи изследването.
Прочетено: 2786 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
hannah montana Конкурс прическа Бургас 2009 БГ СМЕШКИ 2 отбор Полет Добро утро Жреци на музите 2009 Цъфнали череши Бургаският мост през 2011 г. София от Копитото
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development