Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Само в 5 процента от компаниите акционери оспорват решенията на Общите събрания пред съда



28 Май 2011, Събота



Мениджърите са свободни за оперативното управление, но зависими от собствениците при решения за инвестиции и финанси, сочи изследване на икономистите от БАН

Акционерите в публичните компании са доста пасивни при вземане на стратегически решения или търсене на отговорност за причинени вреди. През последните 3 години само в 5% от фирмите е имало оспорване на решения на Общите събрания в съда, избор на контролни органи и търсене на отговорност от членове на бордовете. Това сочи проучване на корпоративното управление у нас, направено от екип учени от Института за икономически изследвания на БАН и представено днес.

Проучването се извършва в рамките на проект: „Утвърждаване на стандартите за добро корпоративно управление в българската индустрия” и се финансира от Фонд „Научни изследвания”.

За периода декември 2010 – март 2011 г. са изследвани практиките в 150 публични дружества, листвани на Българската фондова борса, обясни проф. д-р Митко Димитров, директор на института. Според него разглеждането на стандартите на корпоративното управление у нас е важно, защото те са фактор за повишаване на конкурентоспособността.

Макар че сме подобрили практиките, в световните класации България все още е на едно от последните места по ефективност на корпоративните бордове, защита на миноритарните акционери и регулиране размяната на ценни книжа, подчерта директорът на института и ръководител на екипа.

На борсата преобладават средните и големи компании с едностепенна структура на управление. Средно корпоративните им бордове се състоят от трима членове, което показва, икономичност и стегнати разходи, коментира доц. д-р Пламен Чипев от Института за икономически изследвания на БАН. По думите му тенденцията в света е управленските функции да се разделят, което постепенно започва да се наблюдава и у нас. Засега в 62% от изследваните дружества постовете на Председател на Управителния съвет и Главен изпълнителен директор не съвпадат.

По-малко от половината от изследваните предприятия са регистрирани преди 1989 г., а най-новото е от миналата година. Шест от тях са декларирали, че са филиал на чуждестранна фирма. Преобладават дружествата с дейност, ориентирана към вътрешния пазар.

Мениджърите на публичните компании не са зависими от собствениците при вземане на оперативните решения, но намесата за инвестиране, изследвания и управление на финансите е твърде силна, коментира и доц. д-р Спартак Керемидчиев от института. Според него най-важни за успеха на една фирма се смятат вътрешните заинтересовани страни – мениджърите, акционерите и персоналът. От външните това са клиентите и доставчиците.

Изследването сочи, че участието на персонала в собствеността, управлението и финансовите резултати се възприема изключително добре. 58% от мениджърите подкрепят тази идея, 12 на сто са негативно настроени, а 30% се въздържат. Фактори като ползването на служебна кола, секретарка, голям офис, командировка в чужбина и т. н., са почти без значение за изследваните групи.

Фирмите и по време на криза не са се отказали да инвестират в професионалното обучение и квалификация на персонала, става ясно още от проучването. Според доц. д-р Радостина Бакърджиева лидери у нас в прилагането на програми за корпоративна и социална отговорност са големите компании и транснационалните. Българските собственици по-бавно пренасят тези стандарти, като темповете зависят от техния манталитет, възраст и опит.

Общо 65 от изследваните дружества заявяват, че произвеждат качествени стоки и услуги, безопасни за здравето на потребителя, а 43% съобщават, че участват в благотворителни и спонсорски инициативи.

Болшинството от фирмите нямат издадени актове за нарушаване на Закона за безопасни и здравословни условия на труд, а в 31,8 на сто от тях се прилага и допълнително пенсионно осигуряване. 53 от компаниите имат организиран транспорт до работното място, а 51 финансират разходите за храна на персонала. 20 фирми осигуряват почивките на работниците си, но само 3 поемат разходите за детска градина, сочи изследването.




Прочетено: 4198 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
пчела Vision Несебър лека вечер Черноморец Бургас майк Флора Бургас 2009 Художник Регулиращи Кокили за Шпакловка и Oкачени тавани Менструална чашка MeLuna АЗ ПЕПИТА
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development