Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Каква закрила трябва да има за европейските деца-мигранти



Каква закрила трябва да има за европейските деца-мигранти
Ключови думи: закрила, европейски деца, мигранти, Европейски парламент, Мария Неделчева, трафик на хора
27 Май 2011, Петък



В Европейския парламент в Брюксел се проведе конференция на тема "Каква закрила трябва да има за европейските деца-мигранти ?" Инициатор и домакин на форума беше Мария Неделчева, евродепутат от Групата на ЕНП(ГЕРБ).

Участие в конференцията взеха Мирия Василиаду, европейският координатор по антитрафика, евродепутатите Едит Бауър и Илиана Йотова, Тео Нотен, представител на ECPAT, Пиер Казенав от Terre des Hommes и представители от други ключови неправителствени организации в Брюксел. От  българска страна участваха Антоанета Василева, главен секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора,  Светлозар Георгиев, главен инспектор в сектор „Трафик на хора” към ГДБОП, МВР и Ирена Борисова, началник отдел „Международно сътрудничество и правна помощ по наказателни дела” на МП.

В изказванията си  Мария Неделчева изтъкна няколко важни момента:

"Децата-мигранти и техните семейства, които са принудени да живеят на улицата, са особено уязвими към различни форми на експлоатация, дискриминация и злоупотреба с тяхното достойнство. Конференцията засяга два основни въпроса- първо, проблема с трафика и експлоатация на деца, и второ факта, че това се случва в много европейски държави, следователно това могат да бъдат нашите собствени деца. 
 
Проблемът с трафика на деца е многопластов  и разрешаването му изисква интегриран подход. Такъв подход включва аспекти като  човешките права и намаляването на бедността, правата на малцинствата, пресичането на трафика на хора и организираната престъпност, предлагането на социални услуги за тези хора в Европа, както и по-добра информираност на обществото за опасностите, които крие  доброволната или насилствената имиграция.

Европейските институции, националните правителства, неправителственият сектор, както и академичният свят трябва да поемат своята отговорност и да се кооперират по-интензивно, за да има по-добро познаване и разбиране за този проблеми, и за да бъдат вземани мерки в най-ранна фаза. Именно  вземането на превантивни мерки е ключовият фактор за третиране на проблема в неговата основа и в дългосрочен план. Надявам се, че такъв вид мерки ще намерят своето място в стратегията за борба с трафика на хора на  Европейската комисия. Тази стратегия се очаква да бъде публикувана през 2012 г. и да очертае интегрирания подход на ЕС в тази област за следващите пет години."

Мирия Василиаду, европейският координатор по антитрафика сподели, че трафикът на хора е приоритетен проблем за Европейският съюз и Европейската комисия  взема решителни мерки за неговото решаване. Това е видимо от новата Директива относно предотвратяването и борбата с трафика на хора, както и от наскоро създаденият пост на антитрафик координатор на ЕС, с цел подобряване на взаимодействието между държавите- членки и ЕС.

Едит Бауър, член на Европейския парламент и докладчик по Директивата за предотвратяването и борбата с трафика на хора на ЕС, подчерта, че правното уреждане на проблема не е достатъчно. Обсъждането в общественото пространство е важно условие за нарушаването на неписаното правило за премълчаване на проблема и за по-доброто справяне с него. 




Прочетено: 5284 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Пожарната в Бургас Красимир Балъков Духовности аз ЛЯТНА ЗАНИМАЛНЯ-ЛЯТНО УЧИЛИЩЕ Конкурс прическа Бургас 2009 димитров ден ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК полети и пристани 01 1 Несебър
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development