Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургас: CON TEMPO – танц извън центъра



25 Май 2011, Сряда



В програмата на проекта са включени 5 напълно различни по своите методи и изразни средства танцови провокации с участието на хореографите Росен Михайлов, Петя Стойкова, Галина Борисова, Ана Саласар, Милен Петров, Асен Наков, Петя Попова, Жана Пенчева, Николина Тодорова и Ивайло Димитров.

Проектът „CON TEMPO – танц извън центъра” ще представи цикъл от представления на млади и емблематични автори на съвременен танц пред зрителската аудитория на гр. Бургас в периода Юни – Септември 2011 г.
В програмата на проекта са включени 5 напълно различни по своите методи и изразни средства танцови провокации с участието на хореографите Росен Михайлов, Петя Стойкова, Галина Борисова, Ана Саласар, Милен Петров, Асен Наков, Петя Попова,  Жана Пенчева, Николина Тодорова и Ивайло Димитров.
Всички постановки са независими артистични проекти с оригинални концепции и новаторски подход към съвременния танц.
Като съпътстващо събитие в проекта ще бъде включен и Уъркшоп на утвърдената българска хореографка Галина Борисова.

При всеки спектакъл на зрителите ще бъде преодложено да впишат своя мейл, скайп, фейсбук в мейлинг листа на Сдружение „Танц БГ” за да получават актуална информация за събития свързани с танцовото изкуство.

Целта на проекта е да провокира общественият интерес към съвременното танцово изкуство и да даде своя принос за неговата сценична изява и съществуване.

Освен от Министерство на Културата  проекта е подкрепен от Фондация „Етюд” и Програма „Изкуство в движение” на Фондация „Америка за България” и Фондация „Арт Офис”.

Проектът стартира официално на 03 Юни, 2011 г. от 19.30 ч. в залата на НХК с три танцови миниатюри на пловдивската хореографка Ана Саласар и нейната танцова компания „ФРИДА”. 

В програмата на вечерта зрителите ще видят:
"TANGO TILL THEY'RE SORE" - комедиен танцов спектакъл по музика на Том Уейтс, коментиращ клишето за мъжественост и значимост в контекста на повтаряща се шест пъти една и съща песен.

"ME, MYSELF & I"  - спектакъл изграден от тринайсет сола и един дует, темата на които е самотата и самодостатъчността на съвременния човек. По музика на Марк Рибо, Естрейа Моренте, Нина Симон, Панос Мануилидис и др.

и моноспектакълът ”БОЛЕРО” -  експеримент в усмирителна риза в много ограничено пространство,
в изпълнение на Ана Саласар по музика на Морис Равел.


Билетите за спектакъла са символични  ( 3 лв.) и могат да бъдат закупени от Дома на НХК в деня на спектаклите.

Ана Саласар е независим артист и хореограф от гр. Пловдив. Основател е на първата школа за съвременни танци и танцов театър в Пловдив и на независимата танцова компания „ФРИДА”. Завършила е актьорско майсторство в НАТФИЗ, където по-късно специализира Танцов театър.
Автор е на 15 танцови спектакъла, които се играят на различни сцени и танцови  форуми  у нас и в Испания, включително и в градска среда. Някои от по-известните и постановки са "Босо Танго", „Carmen”, уличния спектакъл „Fiesta”, „Track 10” и „Con duende, por favor”.
Музиката за спектаклите на Ана най-често е авторска, писана за нея и нейната трупа от Панос Мануилидис, Балинт Петц и  Амар Амарни. Художници и сценографи на Танцова компания „ФРИДА” са Елена Калпакчиева и Ерна Ангелова. Състава на танцьорите включва както професионалисти, така и ученици от школата към трупата - Моника Пунгерова, Деница Гергиникова, Якуб Мунко, Иван Енев и др.

Един от най-интересните проекти на Ана Саласар е постановката „Домът на Бернарда Алба” от Ф. Г. Лорка реализиран с участието на дванайсет лишени от свобода в Окръжен затвор гр. Сливен. През ноември 2010 танцова компания Фрида осъществи първия 24 часов танцов маратон с музика на живо, част от която излъчвана по Скайп от различни места по света.
Освен съвременен хореограф Ана Саласар е и преподавател по Фламенко.
 
Очаквайте в програмата на CON TEMPO :
М. Юни – STRINGS, Премиерен спектакъл на Танцова Компания ДЮН
М. Юли – ВЕЧЕР НА МЛАДИТЕ БЪЛГАРСКИ ХОРЕОГРАФИ, постановки на младото поколение български хореографи (чиито актуални представители са предимно от Бургас) 
м. Август  - 36 MORE FOR LESS , Спектакъл на Танцова Компания „Хетероподи”
М. Септември - ВЕЧЕР НА СЪВРЕМЕННИЯ ТАНЦ,  с танцови минианюри на Галина Борисова и Асен Наков

Съвременният танц в България е съсредоточен предимно в усилията на независими автори и трупи, които срещат огромни трудности при представянето на своите продукции. Инициаторите на такова представяне обикновено са неправителствени организации, занимаващи се с изкуства или артисти, работещи в същата сфера. Представянето на независим проект изисква от инициаторите осигуряване на всички необходими средства – наем сцена, осветление, озвучаване, реклама и т.н., тъй като артистичните нпо или компании не разполагат с делегирани бюджети от държавата или общината.Поради тази причина, случаите на представления носещи логото „съвременен танц” са рядкост в градовете извън центъра (София). Проектът „CON TEMPO – танц извън центъра” е предназначен за културната аудитория на Бургас – град известен с културните си традиции и артистични постижения.  Проектът ще допринесе за развитието на аудиторията на българския съвременен танц и ще даде възможност за професионална изява на широк кръг млади и утвърдени творци – хореографи и танцьори.



Прочетено: 6402 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Списание Влъхвите Кукерландия 2011, Ямбол Конкур глазами зрителя Извор на Марина река Пристанище Приморско Жреци на музите 2009 Професионални Кокили!!! газ Флора Бургас 2009 Рмонтира пециклира шарнирни болтове носачи Театър за драма. опера и балет, Бургас В парка
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development