Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Мария Неделчева: Светът не е същия след демократичния вятър на промяната в Северна Африка.



19 Май 2011, Четвъртък



Българският евродепутат Мария Неделчева води преговорите от името на ЕНП по резолюцията Демократичните промени в Северна Африка и Близкия изток: последиците за страните от АКТБ, Европа и за света, която е предмет на дебати и гласуване на 21-та сесия на Асамблеята АКТБ-ЕС в Будапеща Унгария. Освен преговарящ, М. Неделчева е един от авторите на текста на резолюцията.

Предложението за резолюция приветства решимостта на народите в Северна Африка и Близкия Изток за установяване на демократични промени, като едновременно с това призовава ЕС да окаже силна подкрепа за политическите и икономически реформи в региона.

Във встъпителните думи на изказването си, българският евродепутат насочи вниманието към една теза, според която случващото се в Северна Африка е подобно на случилото се в Източна Европа през 1989 г. В отговор на поддръжниците й, Неделчева посочи 5 фактора, правещи ситуацията съвсем различна.

Първо, събитията в Източна Европа през 1989 година бяха в контекста на „Студената война”, докато със страните от Северна Африка преди това е установено сътрудничество.

На второ място М.Неделчева посочи, че страните от Източна Европа бързо пожелаха да станат членки на ЕС, а днес не се наблюдава такова желание.

Като следваща илюстрация на различието даде фактът, че в Северна Африка няма ясно структурирана и разпознаваема опозиция и опозиционни лидери - далеч сме от Солидарност и Лех Валенса.

Европейският парламентарист обърна внимание и на ролята на енергийните ресурси, каквито в Източна Европа нямаше, и не на последно място отбеляза решителната роля, която изиграха новите средства за комуникация като социалните мрежи Фейсбук и Туитър.

„Смятам, че колкото по-бързо признаем, че се намираме в нова и изключително по рода си ситуация, толкова по-големи са шансовете ни да не повторим стари грешки. В този контекст е важно да се вземат предвид спецификите на всяка страна – история, култура, свой собствен път”, изтъкна М.Неделчева.

Тези два аспекта са важни, за да не се повторят грешки, вече допуснати в Централна и Източна Европа, допълни още М.Неделчева и припомни, че генерализирането на анализа на случващото се в тези страни през 90-те години доведе до вълната на връщане на бившите комунистически партии на власт през периода 1994-1996 г.

 

За да не говорим след няколко години за „завръщане на диктатурите”, евродепутатът наблегна и на още 3 неща:

- да се вземе поука от случилото се в Северна Африка, защото даване на предимство на стабилността пред демокрацията се оказва, че не е най-добрия подход.

-преразглеждане на договорите за партньорство със страните от Средиземноморието. „Тук е мястото да помислим за общ механизъм между нас и партньорите ни от АКТБ за подкрепа за страните, които всъщност са нашата географска връзка”, обоснова предложението си М.Неделчева

-не на последно място евродепутатът призова за изострено внимание към нестабилното положение, защото събитията не са приключили. В момента Сирия е в катастрофална ситуация, същото се случва и в Йемен.

„Смятам, че трябва да бъдем по-реактивни, защото в крайна сметка става дума за нашата надеждност”, обобщи на финала М.Неделчева. 



Прочетено: 4400 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
след кафето Бургаският мост през 2011 г. изгрев бл.29 вх.7 кафето ми Конкурс прическа Бургас 2009 Кокили за Строители Над Община Бургас “Бакти+“ Препарат за септични ями Spirit of Burgas дъга Кокили за Строителите-супер НОВО!!! Жреци на музите 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development