Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

За финансирането на изкуствата



15 Май 2011, Неделя



На заседанието си в Европейския колеж младежите обсъдиха популяризирането на студентското кредитиране и достъпа до практическо обучение

Коефицентът на финансиране в университети по изкуствата, да се повиши от 5 на 6. Около това се обединиха делегатите на Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) на свое заседание през уикенда в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив, съобщи председателят на Студентския съвет там Александър Алексиев.

Ще изпратим предложението си до МОМН и Министерския съвет, за да вземат те съответните мерки, обясни председателят на НПСС Петър Чаушев. Той припомни, че от години коефициентите, по които се умножава базовата издръжка на един студент, не са търпели промени. Според него в момента висшите училища по изкуствата са в неравностойно положение, защото системата на финансиране у нас се основава на броя студенти.

В България има 4 университета по изкуствата, всеки един от тях е тясно профилиран и съответно в него учат не толкова голям брой млади хора. Това затруднява финансовото обезпечаване на образователния процес, затруднява поддържането на материалната база и заплатите на преподавателите, смята председателят на НПСС.

На заседанието си в Европейския колеж представителите на студентските съвети в 33 висши училища в страната обсъдиха стратегията за развитие на организацията през следващите 5 години. Сред приоритетите ни е да се борим за намаляването на таксите за обучение, независимо от методите, които държавата предприема за ограничаване на средствата в образованието. В момента в цяла Европа парите за обучението се намалят, но в името на добрия образователен процес, ние ще искаме повече средства за финансирането му, каза Чаушев.

Таксите, които държавните висши училища предложиха, са утвърдени от академичните съвети, в чиито състави студентите са едва 15% от всички членове. Това е и причината в някои университети промяната в таксите да не е съобразена с мнението на младите хора, заяви Чаушев.

През следващата академична година трябва да помогнем на по-голям брой студенти да подадат документи и да бъдат одобрени за кредит за обучение, допълни председателят на НПСС. Лихвата на банките е 7%, което я прави икономически изгодна и дава независимост на младежите. Резултатите за настоящата учебна година показват интерес от тяхна страна. Фактът, че кредитирането не се е превърнало в масова практика означава, че висшите училища и студентските съвети трябва по-активно да го популяризират, смятат членовете на Общото събрание на студентската организация.  

Достъпът до практическо обучение по време на следването също е сред важните задачи пред Националното представителство на студентските съвети. В момента в България голяма част от висшите училища нямат необходимата материална база – преподават новите технологии, но няма как да ги покажат на студентите. Това ни накара да стартираме инициативата “Бизнесът и висшите училища”, разказа председателят на студентската организация.

Идеята ни е да мотивираме кариерните центрове в университетите да заработят по-добре както с представители на държавни и частни държавни предприятия. Правили сме съпоставка между техническите университети в България и Германия. В чужбина бъдещите инженери ще имат стаж в завод за едни от най-добрите автомобили -  ще се запознаят с машините, работния процес. У нас това трудно може да се случи, категоричен е Петър Чаушев.

Според него развитието на кариерните центрове ще насочи бизнеса към търсене на студенти за стаж с възможност най-обещаващите от тях да бъдат назначени на постоянна работа.

В дневния ред на заседанието на Общото събрание на НПСС бе и изборът на нов главен секретар и членове на Изпълнителния съвет. Мредседателят на Студентския съвет в Медицински университет – София
Петар Чавдаровски е новият главен секретар на Националното представителство. Длъжността автоматично му осигурява място в Изпълнителния съвет, за който делегатите избраха още 1 един представител – Илияна Петкова от Технически университет – Варна, съобщи домакинът на заседанието Александър Алексиев.

Изключително сме горди, че именно в Пловдив за първи официално можем да обявим, че нашият представител в Европейския студентски съюз Калоян Костадинов е един от общо тримата избираеми членове на Изпълнителния съвет на международната организация. До момента българин не е заемал толкова висока позиция в Европейския студентски съвет, каза зам.-председателят на НПСС Ангел Георгиев.

В рамките на срещата в Пловдив делегатите изслушаха и доклад за активностите от последната среща на организацията на 26 февруари до 14 май, разказа председателят на Студентския съвет в Европейския колеж по икономика и управление Александър Алексиев.

За нас е чест да бъдем домакини на втората за годината студентска среща, каза на откриването на заседанието президентът на пловдивското частно  висше училище проф. Мариана Михайлова. Ще се радвам всички вие да поддържате и неформални отношения с вашите колеги от Европейския колеж по икономика и управление. Ще ви очакваме в Международен панаир - Пловдив на 10 октомври, за да отбележим заедно нашата 10-годишнина, каза проф. Михайлова.    



Прочетено: 6478 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
витраж2 Черноморец-Поморие Жреци на музите 2009 Кокили за Строителите-супер НОВО!!! Флора Бургас 2009 Ремонтира рециклира носачи шарнирни болтове pepi Строителна фирма ES.TI.&.aDDesign ЕООД хотел Флора Бургас 2009 Бургас, ФЛОРА 2009 Бургас, Богориди, 2003
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development