Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Варненските университети са в по-добро финансово състояние от столичните, според министър Игнатов



Сергей Игнатов призова и за по-голяма свобода за ВУЗ - овете.
Ключови думи:
15 Май 2011, Неделя



Министър Игнатов потупа по рамото Варненските университети, като не пропусна да вметне думички за Софийските висши училища. Това заяви днес министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов във Варна.

Заедно с ректора – доц. Овид Фархи, той откри Паметника на Абсолвента, монтиран пред Машинния факултет. Фигурата от месинг е проектирана и изработена от доц. Радко Радев, ръководител на Катедра "Металознание и техника на металите". Името на новия символ на Техническия университет беше избрано чрез допитване до всички преподаватели и студенти. Церемонията сложи началото на честванията по случай 50-годишния юбилей на Техническия университет, която ще бъде отбелязана догодина.
Повече от 2 часа продължи срещата на студентите и преподавателите с министър Игнатов. Той обеща, че през юни инженерните специалности в българските университети, а също медицинските и природо-математическите, ще получат 10% по-голяма субсидия от държавния бюджет.
Парите за останалите ще бъдат увеличени с 5%. Сумите ще бъдат изчислени със стара дата - от 1 януари.
ВУЗ-овете вече ще получават от държавния бюджет финансиране не според броя на студентите, а според специалностите, в които са най-добри. Този показател ще изчислява според рейтинга и допълнителни коефициенти. Състезателният принцип за разпределение на средствата ще изиграе ролята на естествен подбор и ще отсее излишните професионални направления. Така ще отпаднат тези, които бълват специалисти без реализация и съществуват само за да издържат вече наети преподаватели.  За пример министърът даде  специалност "Физика" - нито един от завършилите я през последните 20 г. не я практикува.

Финансирането на науката също ще бъде преструктурирано, обясни проф. Игнатов. Повече пари ще получават изследванията в области, в които България има силно развито производство. Като приоритетни са определени 8 индустрии. Това, според министър Игнатов, е пътят да се измъкнем от последното място по конкурентоспособност в Европа. Затова той ще настоява едва 15% от публичните средства да отиват за фундаментални изследвания, а всички останали да са предназначени за иновации.

Новият ред в Университетите след юни въвежда и разделение на властите във висшето образование. Така академичното ръководство ще има грижата само за програмите и качеството на обучението. С логистиката и обществените поръчки ще се занимава финансово-стопанското ръководство.

Очаква се в най-скоро време Министерство на външните работи да предложи визови облекчения за висше образование в България, които да не нарушават ангажиментите ни към ЕС и Шенген.

Министър Игнатов отговори на десетки въпроси - за стипендиите, акредитацията на специалностите, за заплатите, за финансирането на проекти, за нови специалности... След края на срещата той седна да разговаря на 4 очи с турски студент - член на Студентския съвет. От въпросите на младежа стана ясно, че той лошо е разбрал думите на министъра за предстоящите промени и проф. Игнатов държеше да му ги обясни лично на английски език.



Прочетено: 8364 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Флора Бургас 2009 Йордановден 2011, Бургас - от Тина http://rosengeorgiev.com евро 2008 залез Конкурс прическа Бургас 2009 Конкурс прическа Бургас 2009 Рибарското селище край Бургас Странджански извор Александропулис, Гърция - юни.2007 Исторически музей, Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development