Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

За икономическите отношения България - Япония



Японските дипломати изтъкнаха, че фирмите от тяхната страна, с интереси в България са разочаровани от промените в новия закон за възопновяемата енергия и част от предвижданите инвестиции в страната
Ключови думи: Яппония, БТПП, Токио, България
11 Май 2011, Сряда


Автор: Васил ЧОБАНОВ

На среща с представители на Посолството на Япония в София и българския търговски съветник в Посолството ни в Токио се коментираха възможностите за сътрудничество с оглед на тежката обстановка в Япония след земетресението тази година.

Г-н Стоев сподели, че много фирми, членове на БТПП са готови да предоставят храни и напитки на японския народ като помощ. В момента обаче японското правителство не може да отдели хора и ресурси за транспортирането и разпределянето на място на тези продукти. За това г-н Мори и г-н Фокумори – търговски съветници в японското посолство в София обясниха, че се предпочитат парични помощи към японския народ. По този начин се избягват и дължимите за внос на стоки, мита и такси. При желание за доставка на стоки и продукти като помощ за японците изпращачът трябва да поеме доставката и разпределението или да ангажира свой местен партньор за това.
 
Зам.председателят на БТПП очерта някои идеи за бъдещи съвместни инициативи, като например изграждане на съвместна лаборатория за проверка на храни и напитки – за изключване съдържание на опасни за здравето на човека елементи. Също така той подчерта, че въпреки тежкото положение в Япония БТПП продължава да поддържа сътрудничеството си с различни организации, предоставящи обучение на представители на български фирми и граждани /AOTS, ETP и др./. Единствената разлика е, че обученията и курсовете се провеждат извън Токио, в региона на Нагоя.
 
Японските дипломати изтъкнаха, че фирмите от тяхната страна, с интереси в България са разочаровани от промените в новия закон за възопновяемата енергия и част от предвижданите инвестиции в страната сега няма да се осъществят. Сътрудничеството в транспортния бизнес също е в застой към момента. Замразен е проектът за разширяване на пристанище Бургас.
 
Г-н Мори разясни, че все още поддържат интереси в изграждането на инфраструктура, управлението на водни ресурси и иновациите. Все пак трябва да се има пред вид, че само в определени области японските фирми предлагат уникални технологии, а във всички други случаи става въпрос за конкуренция с фирми от цял свят и за прецезиране на съотношението цена – качество.

Вълчан Вълчанов, търговски представител на България в Токио информира, че в резултат от осъщественото посещение на бизнес делегацията, организирана от БТПП и  придружаваща министър-председателя на България в Токио в началото на годината, вече се финализира одобрението на износ на българско пилешко месо за Япония. Също така се наблюдава интерес за внос на български пчелен мед в страната на изгряващото слънце. Поради ограничена реколта в Китай през миналата година, японските фирми вносители вече търсят нови доставчици и са се ориентирали към България.
 
Г-н Вълчанов подчерта, че виното остава един от основните български продукти, наред с киселото мляко, кейто е синоним на България в Япония. Дори в Токио в началото на годината е направен комитет за реклама на българското вино, с участието на Посолството, но за сега той не работи активно, поради затруднената обстановка след земетресението.
 
В края на срещата представителите на посолството на Япония в София информираха за възможността български фирми да намират по-лесно партньори в Япония чрез програма на JETRO – Japan External Trade Organization on line: http://www.jetro.go.jp/



Прочетено: 3720 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Жълтурче pepi Пролет, кокичета сред тухли Pink For Sale Парк в Бургас, Младежки дом водопадите край с .Стоилово.JPG На лодката Лувъра, Париж - от Бутик пазач Машините на Леонардо Конкур глазами зрителя
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development