Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Надежда Нейнски: По отношение на арабските революции европейците да направят избор между интересите и ценностите си



10 Май 2011, Вторник



В своето изказване пред ежегодния икономически форум в Доха, Катар евродепутатът и бивш външен министър Надежда Нейнски анализира приликите и разликите между смяната на режимите в арабските държави и бившите комунистически държави в Европа.

 Тя обърна внимание на факта, че универсален европейски подход към страните от Северна Африка и Близкия Изток не би бил ефикасен, тъй като режимът на Мубарак трудно може да се сравни с този в Триполи например, но подчерта: “независимо от различията, ние, европейците, трябва да разграничим избора между нашите интереси и нашите ценности”.
”В Европа преобладаващата политика на подкрепа на "удобни диктатори" в Северна Африка и Близкия изток е в пълна противоположност на подкрепата, която преди се даваше на демократичните движения в комунистическия блок. Този компромис се основава на разбирането, че стабилността на политическите и икономическите ангажименти в арабския свят има нужда от силни и контролиращи режими и, че демократичните реформи могат да рискуват тази стабилност. Общественото мнение по двата бряга на Средиземноморието се обедини около неестествения избор: "Бен Али или Бен Ладен".
Надежда Нейнски каза още, че “в основата на европейското желание да се продължат военните действия в Либия бе заложено схващането, че не сме дали достатъчно подкрепа при първите про-демократични протести в арабския свят. Тези допускания често се допълват с обвинения, че някои правителства не успяха да реагират, защото имат икономически интереси, произлизащи от толериране на клатещите се режими. Това прави още по-спешна нуждата да се определят ефективни средства за подпомагане на политическите реформи в ход: Страните от Източна Европа могат да споделят своя голям опит в работата с наследството на старите режими, в пренаписване на конституцията, в подготовката и провеждането на свободни избори в политическите среди, които винаги са пренебрегвали плурализма, при създаването на многопартийни системи и въвеждането на парламентарен и демократичен контрол върху правителството. Ние натрупахме опит (понякога болезнен) в създаването на правни и институционални гаранции за независимостта на обществените медии, но също така и в развиването на антикорупционни стратегии, основани на взаимодействието на правни, институционални и граждански watch-dog подходи. В съчетание с адекватна икономическа помощ от ЕС, този обмен може да помогне да възстановим политическите си отношения с нашите южни съседи и да започнем партньорство за демокрация и общ просперитет на базата на европейската солидарност”.

Събитието в Доха е под надслов „Разширяване на перспективите пред икономическото бъдеще на държавите от Близкия Изток” и отделя специално внимание на икономическите причини за текущите регионални въстания в Близкия Изток и Северна Африка.

Конференцията бе открита от емира на Катар Н.П. шейх Хамад бин Халифа Ал Тани, а участие в дискусията взеха министър-председателят на Иракски Кюрдистан Бархам Салех, министърът на финансите на Катар Юсеф Хюсеин Камал, външният министър на Португалия Луиш Амадо, външният министър на Швеция Карл Билд, бившият министър на външните работи на Франция Ерве дьо Шарет, активистът за граждански права Джеси Джаксън и др.



Прочетено: 4228 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
успях! аз  като бебе с майка ми Машините на Леонардо съботно кафе Барселона Община Бургас Старото пристанище Ученички ЛЯТНА ЗАНИМАЛНЯ-ЛЯТНО УЧИЛИЩЕ pepita Китен нощувки и квартири на ниски цени АНГЛИЯ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development