Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Икономика: Реализирането на НАБУКО се забавя



НАБУКО
Ключови думи: НАБУКО, Европа, проект, Южен поток
10 Май 2011, Вторник


Източник: Гласът на Русия

Проектът НАБУКО бе намислен за доставки на газ от Централна Азия и Каспийския регион за Европа, заобикаляйки Русия.

Началото на строителството на газопровода "НАБУКО" се отлага с 2 години – от 2011 за 2013 година, заявяват представители на тръбопроводния концерн. причината са трудности с намирането на газ за тръбата. Проектът "НАБУКО" бе намислен за доставки на газ от Централна Азия и Каспийския регион за Европа, заобикаляйки Русия. В течение на дълго време този проект вървеше наравно с аналогичния руски проект и конкурент "Южен поток". Дори въвеждането им в експлоатация бе насрочено едновременно за 2015 година. Сега "НАБУКО" обаче изостава. При това има всички основания да се предполага, че той може съвсем да „отпадне от дистанцията”. Причината е банална  - "НАБУКО" няма източници за газ. А "Южен поток" има и газ, и пазар в Европа за пласмент. Ето какво казва президентът на Руския газов съюз Сергей Чижов:

- Международни експерти отдавна казват, че реално за "Южен поток"  и "НАБУКО" газ няма да стигне. Още повече, че в момента няма ясност с окончателното решение по "НАБУКО". Мога да кажа, че дори възниква въпросът, ще бъде ли изобщо реализиран този проект. Може би акционерите на проекта се надяват на промени на някои геополитически обстоятелства за да получат сигурен доставчик на газ в лицето на Туркменистан, Казахстан и Иран. Но засега това са чисто теоретични клаузи. В момента Туркменистан е по-ориентиран към Китай и Русия, а Иран има явна антиамериканска и антиевропейска позиция.

Ясно е, че прокарването на един газопровод без ясни спогодби с доставчиците е неоправдан риск. Освен другото, проектът рязко поскъпна – вместо 7 сега ще коства 15 милиарда евро. Официалната причина е, че в стойността се включва тръбата от потенциалните износители до Турция, откъдето газът ще отивал за Европа. Но изглежда, че от самото начало цената е била сериозно намалена с цел да се привлекат инвеститори. И сегашното покачване на цената сигурно не е последното. Експертите не са учудени от това, защото от самото начало "НАБУКО" беше не толкова газов, колкото геополитически проект. Икономическата му привлекателност тук беше на второ място. А когато комерцията е силно „смесена” с политиката, за финансови изгоди не се налага да се мечтае.

http://bulgarian.ruvr.ru/2011/05/09/50037682.html



Прочетено: 3382 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Стара къща на ул. КРАСИВИ И ПОЛЕЗНИ НЕЩА! kupi dari Pepi Първа копка лека вечер Бургас, ФЛОРА 2009 Лувъра, Париж - от Бутик Есен в Странджа 6
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development