Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургас: Състезателите от Математическа гимназия се готвят за нови битки



06 Май 2011, Петък



Ученици от Математическа гимназия Бургас се готвят да щурмуват и покорят поредните световни върхове. Състезателният дух в Природо-математическата гимназия Акад. Никола Обрешков е поддържан от повече от 30 години.

Ученици и учители търсят решение и на най-сложните и нестандартни математически ребуси. Петокласници решават задачи за девети клас, десетокласници – за дванадесети. В началото на лятото предстоят четири престижни международни олимпиади. Младите бургаски математици възнамеряват да продължат традицията на гимназията и  да се завърнат с медали.

Бургаската математическа гимназия е известна не само в страната, на Балканите, но и по целия свят с безспорните резултати. През годините нейни възпитаници са били винаги на призови места в състезания от различен мащаб и в различни сфери. Само за периода от 2007 г. до 2010 г. на международни олимпиади и състезания учениците от Бургас завоюваха 3 златни, 15 сребърни и 21 бронзови медала. Отборът на гимназията почти винаги е в челната тройка при отборните класирания.

По международните математически форуми бургаските „отличници” премерват сили с националите на Русия и Китай – държави, които сформират отборите си като подбират таланти сред десетки хиляди, а в Китай и сред милиони талантливи математици от различни възрасти. И въпреки това бургаските деца успяват да представят блестящо страната ни, неизменно да завоюват по няколко медала и призови места и да затвърдят реномето на ПМГ „Акад Никола Обрешвов” като едно от най-солидните училища в света.
След блестящо представяне на австралийско математическо състезание през 2010 г възпитаникът на ПМГ . Александър Макелов се нареди в списъка на най-добрите млади математици в света в старшата група XI-XII клас . През март т..г. посланикът на Австралия Н.пр. Джереми Нюмън пристигна лично от Гърция,  за да връчи на Макелов златния му медал на тържествена церемония в Института по математика към БАН. Специални поздравления от председателя на Съюза на българските математици акад. Стефан Додунеков и от ръководителя на националния отбор по математика доц. Петър Бойваленков получи и учителката му Ваня Стоянова. За последните 50 години Макелов е единственият в света ученик,  успял за една година да завоюва два медала на международни състезания по два различни предмета – математика и физика. Александър вече е студент в Софийския университет, но възнамерява да се прехвърли в Харвард, откъдето е получил стипендия заради отличията си от международни олимпиади и състезания.
По неговите стъпки сега тръгва десетокласникът Тодор Марков. Той вече има два медала от балканиади по математика. Завоювал е няколко призови места на национални състезания, първа награда на олимпиадата „ Леонард  Ойлер” в гр. Киров, Русия,  спечелил е наградата за най-добре представил се състезател по Теория на числата и второ място в индивидуалното класиране на  Третия международен фестивал „Златното руно”, в кавказкия град Гузерипл. С два сребърни медала се завърна от  Международното състезание IWYMIC в Южна Корея. Тодор е единственият в страната десетокласник, включен в разширения национален отбор по математика. Което означава, че мери сили с ученици от XI-XII клас. Включването му в националния отбор е резултат от успешни представяния на поредица от състезания и много оспорвани контроли. Така талантливият математик стигна до едно от най-силните състезания в света – Всерусийската математическа олимпиада, откъдето се завърна преди дни с втора награда.
Към Бургас са потегляли и други отличия. Нерядко задачите, използваните в международните олимпиади, са съставени от учители в ПМГ. За своя успех преподавателите предпочитат да не говорят. Смятат, че блестящото представяне на възпитаниците  им е достатъчно удовлетворение за тях. Те не спират да работят с амбициозните и талантливите ученици дори през ваканциите. Децата се състезават по знания и умения в цял свят. Затова учителите не пренебрегват и часовите разлики – често заниманията им започват след полунощ. Според преподавателите в ПМГ така се възпитават победители.

Сега  учители и ученици не щадят усилията си  в подготовка за предстоящите международни математически „турнири”през юни и юли. За Всеросийския фестивал „Златното руно” се готвят Коста Шишков, Симеон Точев, Мирела Пулева, Димитрина Овчарова, Стела Вълчева, Митко Стайков и Александър Хрусанов. На олимпиада в Хонг Конг  за ученици до 13.5 години  ще се явят Костадин Гаров,  Мария  Делякова, Атанас Янков и Виктор Станчев. В Индонезия олимпиадите ще са две.  В отбора на ПМГ за ученици до 14 годишна възраст са включени Бистра Чиликова, Васил Папанчев, Николай Димитров и Петър Георгиев, а до 17 години -  Тодор Марков, Магдалена Георгиева, Деница Райкова и Вяра  Христова.
На различните международни форуми възпитаниците на ПМГ не само реализират себе си и показват своите възможности, те представят Бургас и страната ни. Подкрепят ги единствено учителите и семействата им, които финансират техните пътувания по света. Случвало се е, признавайки таланта на някой от математиците, домакините на състезанията да поемат издръжката му. Ръководството на ПМГ „Акад. Никола Обрешков” нееднократно е опитвало да намери спонсори, за да могат бургаските деца да покажат пред света математическите си умения. Понякога помага общината. Към техния талант държавата и бизнесът остават безучастни.



Прочетено: 7046 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Цвят на череша с пчели Конкурс прическа Бургас 2009 витраж2 Стилът на знаменитостите димитров ден Роза Пречиствател на въздух за стая с термометър булка от Бургас Пътна помощ - ADAC Републиканска след ремонта ЛЯТО В ЧЕРНОМОРЕЦ изгрев бл.29 вх.7
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development