Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Технологии // Bourgas.Org
Въпрос на престиж, знаково запечатан в епохата на Ренесанса и Барока

Ще изяде ли "мишката" книжката



снимка sxc.hu
Ключови думи: четене, мишка, компютри, google, книги, книга
03 Май 2011, Вторник


Автор: Ангела Пранарова

Отдавна вече е отминало времето, когато да четеш книга от „истински” страници е било мода.

Живеем в бързо развиваща се, модерна и динамична епоха. Епохата на Интернет. На неограничените възможности, пространства и самоличности. Днес човек може да бъде който си поиска, където си поиска и „както му се харесва”. Не е нужно дори да става от дивана в хола, за да обиколи вселени и галактики.
Но не, не правете грешка! Не света на литературата е този, който ни потапя в далечни светове, на принцове, принцеси и приказни истории. Не старите, пожълтели, извехтели страници на прашните книги по рафтовете, в страрите библиотеки. Не дори учителките ни по литература, които трескаво се мъчат да ни създадът предства за света, събрана между редовете от велики умове.

Отдавна вече е отминало времето, когато да четеш книга от „истински” страници е било мода. Въпрос на престиж, знаково запечатан в епохата на Ренесанса и Барока.

Днес сме изправени пред едно ново явление. „Вятарът на промяната” довя в ръцете ни едно изобретение на новото време „електронния четец”. И докато търсенето на книги в българските книжарници постепенно залинява, продажбата на електронни книги и четци главоломно се покачват. И как да е иначе, след като дори да бъдат изпълнени с етусиазъм, четящите хора в България определят четенето като „лукс”.

Ако погледнем математическата страна на въпроса ще се убедим, че една минимална работна заплата не е в състояние да покрие разходите ни в книжарницата. Средната цена на една книга на българския пазар е 12 лева. Истинският читател обаче не успява да засити интереса си с максималния обем от 250 страници месечно. Да не говорим за другата страна на проблема – българските книжарници са бедни откъм избор на качествени книги.  Повечето книги, които се продават в по-развитите страни, тук в България все още не са преведени, какво остава да бъда издадени.

И тук недвусмислено в главата ми изниква въпросът „Ще изяде ли „мишката”, книжката?”. Наблюдавайки статистиките съм склонна да повярвам, че това е на път да се случи. Електронните книги са не просто търсена алтернатива от четящите. Данните сочат, че те бележат ръст на продажбите от 193%. Хората ги предпочитат не само, защото са лесни и практични за пренос и употреба, а защото бързо възвръщат вложените в тях средства.Въпреки големия процент на продажби, има и хора, които остават верни на старите традиции и не изневеряват на хартиената книга с копчета и електроника и Интернет.

Мненията са различни в същността си, но фактите са категорични в едно - индустрията на електронните книги придобива глобални размери. Само за изминалата 2010 година са продадени електронни издания за повече от 263 милиона щатски долара. До края на тази година се очаква продажбите да се увеличават многократно. Забелязва се тенденция все повече млади автори да залагат на електронните книги, разчитайки на по-големи приходи от трудовете си.

На пръв поглед изглежда, че няма нищо стряскащо в една такава тенденция на „глобализация” в литературния свят. За мен обаче, няма нищо по-хубаво от мириса на мастило и хартия, които те вдъхновяват и потапят в дълбините на сетивността ти.

Хубаво е да бъдем в крак с новите технологии и модернизацията. Но дано не се наложи след време поколенията след нас да търси значението на „хартиена книга” в Google. Защото това ще означава, че без съмнение „мишката” е изяла книжката !



Прочетено: 9404 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкурс прическа Бургас 2009 pepi До другото лято Курсове по Регресивна Терапия в Институт за Регресивна и Реинкарнационна Терапия – Уъркшопове – Индивидуални сесии по регресия мебели,кухни,вградени гардероби,спални,легла,секции,антрета,детски стаи,мебели за хола,офис мебел по поръчка Небе Слънчоглед Републиканска след ремонта Алёша. 9 мая 2015 года Един Водорасли Аквасорс Жълтурче.jpg
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development