Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Светослав Малинов - кандидат за президент на ДСБ



30 Април 2011, Събота



Иван Костов: Новината от Демократи за силна България е една. Ние имаме не номиниран, а дал съгласието си номиниран кандидат за участие в откритите предварителни избори. Това е г-н Светослав Малинов.

Иван Костов: Благодарим ви, че уважихте нашата пресконференция. Преди да ви кажем за новините в Демократи за силна България да ви информираме, че се състоя работно съвещание на Синята коалиция. Решението е, утре работна група излъчена от представители на всички партии започва работа по два документа. Единия е обръщение, политическо за Синята коалиция. И втория е изработване на правилата, по които ще се проведат отворените, окритите предварителни избори за излъчване на кандидат за президент на коалицията, и за излъчване на кандидат за кмет на София. Възможно е, там където организациите не постигнат съгласие и решат да прибегнат до този способ да има други такива избори. Всички тези избори ще се проведат в един ден. Това е договорката. Постигнахме това съгласие. Пресконференцията           която ви обещахме днес ще я дадем, когато документа Обръщение, политическото, за Синята коалиция, за предстоящите президентски и местни избори стане факт. Може би, в края на следващата седмица или в началото на по-следващата. Това са новините по линията на Синята коалиция.

Новината от Демократи за силна България е една. Ние имаме не номиниран, а дал съгласието си номиниран кандидат за участие в откритите предварителни избори. Това е г-н Светослав Малинов. Има и други номинирани, но те не са потвърдили писмено съгласието си. По силата на нашия устав, за да отидат на състезание, за да спечелят доверието на Националното съвещание на 14 май 2011г., за когато е насрочено вече трябва да потвърдят писмено. Могат да се издигат кандидати от всеки един от членовете на Демократи за силна България, от всяка организация, от всяка партийна структура, от Националното ръководство. В този смисъл, кандидатурата на г-н Малинов е на Националното ръководство на Демократи за силна България и е одобрена почти единодушно. Това ни дава основание и да го представим днес. Ако имаме друг кандидат до 14 май 2011г., други кандидати, които потвърдят писмено съгласието си да участват за 14 –ти, за нашия вътрешен вот, разбира се ще ви ги представим и тях. Разбира се, с добри думи. Сега няколко думи за г-н Малинов. Той е един от ... последните думи, с които ние се разбрахме да го представим е, че той е един от хората радетели за Синята коалиция. Той даде идеята. Той я уплътни. Той работи, за да има Синя коалиция. Той е бил кандидат на Синята коалиция и е представител в Европейския парламент, избран с листата на Синята коалиция. В този смисъл той е печелил доверието на хора и в ДСБ, на хора които са и от СДС, на млади избиратели и на хора, които просто споделят идеята за Синята коалиция. В този смисъл ние предлагаме човек, който има принос за тази коалиция. Ние считаме, че той има достатъчно политически опит. Има достатъчно силна платформа, която ще развие първво на 14-ти, за да спечели колегите си в ДСБ, а след това да се съзтезава на предварителните избори.

Няколко думи за предварителните избори. Моля да видите в предварителните избори запазено ноу-хау на автентичната десница в България. Защото то е така. Никъде в политическите формации по такъв широк и демократичен начин не се решават въпроси за представителността и за участието на хора в изборни длъжности. Аз искам да напомня само един период  1996г., когато от трима души – Асен Агов, Александър Йорданов и Петър Стоянов, беше утвърден кандидат за участие в отворени предварителни избори с тогавашния президент Желю Желев. След това се проведоха отворени избори и това направи Петър Стоянов президент. Ние вярваме в отворените избори. Особено когато има Синя коалиция. Това в ДСБ винаги е било убеденост, че въпросите, които партийните ръководства не могат да решат по между си трябва да бъдат дадени за решение от страна на избирателите. Няма по-силна вяра в демокрацията от това да дадеш на избирателите право да определят решения, които те ще реализират по време на същинските избори. В този смисъл аз разбирам изкушението на някои политически наблюдатели или на някои наши опоненти да представят предварителните избори едва ли не като неуспех на Синята коалиция. Напротив, предварителните избори са обръщане към най-сериозното оръжие за мотивиране на избирателите на десницата. Искам да напомня, че предишните избори, 1996г. бяха проведени от две коалиции – от коалицията Съюз на демократичните сили и от коалицията Народен съюз. Те се проведоха в следствие на съгласие не в едно пространство, както се говори, а между две коалиционни формации и донесоха успех. С вяра, че сме на правия път. С вяра, че това ще ни даде възможност да проведем истински, мотивиращи избори с нашите избиратели. Да им дадем правото те да решат този ключов въпрос – Кой да бъде техния представител за президент? Кой да бъде техния представител за кмет на София и на места ако се обърнат към това средство, и за кмет на община. Ние пожелаваме успех на тези постигнати договорености в рамките на Синята коалиция. И успех на първия номиниран и дал съгласието си кандидат на Демократи за силна България, г-н Светослав Малинов. Ще му дам думата да каже и той няколко думи.

Светослав Малинов: Благодаря! Трябва да започна с благодарност към тези, които ме номинираха в рамките на Демократи за силна България и към подкрепата, която получих от Националното ръководство. Моите колеги, които застанаха много категорично на този първи етап. Това дава голяма увереност и сила на всеки кандидат на ДСБ. Първичните избори са постижение на демокрацията и те наистина са патент на българската десница. Поне в български контекс те са патент на десницата. Първичните избори, според мен, са най-бързия, най-откровен начин да се установи контакт с избирателите. И то на един много ранен етап. Знаете традиционните обвинения към политическите партии, че се откъсват, че се договарят помежду си, че просто съобщават на своите избиратели за кого трябва да гласуват. Сега искаме да включим всички тези, които ни подкрепиха на последните избори, на един много ранен етап. Убеден съм, че в края на този процес кандидата на Синята коалиция за президент ще излезе много по-силен отколкото би бил ако просто се бяхме договорили като партийни ръководства. Убеден съм, че избирателите на Синята коалиция ще уважат избора, който им предлагаме. Между другото, убеден съм, че няма да има друга формация в България, която да се осмели на толкова откровен и прозрачен избор, който ние в момента предприемаме. Мисля, че това е най-верния път към увеличаване на влиянието на Синята коалиция, а именно отваряне към избирателите. Тези клишета, които чуваме, за връзките с избирателите за отчуждението, политическата практика в Европа и в САЩ им е дала много ясни правила как се решават и как се преодоляват. Ето Синята коалиция тръгва по този път. В началото на лятото нашият кандидат за президент и нашите кандидати за кметове в цялата страна и в София ще имат летящ старт, който нито една друга партия няма да им даде.

Г-н Малинов, как гледате на кандидатурата на г-н Румен Христов и как бихте убедили сините да гласуват за вас?

Светослав Малинов: Това е кандидатурата на СДС. Аз гледам на нея с цялото уважение на кандидатура на нашия основен партньор и смятам преди всичко да спечеля изборите, вътрешните избори, а не да се движа по логиката да побеждавам когото и да било.

Аз съм се съзтезавал на вътрешни избори в ДСБ многократно. Само напомням последните два пъти – евроизборите, частичните през 2007г. и след това 2009г. Така че, за членовете на ДСБ конкретно самата процедура е много добре позната. Те я харесват, а вече са ми давали на два пъти доверието си. Аз съм участвал, губил съм и съм печелил вътрешни избори в рамките на ДСБ, така че сме подготвени за това.

Какъв може да е мотивът на симпатизантите на Синята коалиция да изберат именно вас?

Светослав Малинов: Ето това е, което трябва да се опитаме да ги убедим. Да разгърнем в нашата кампания. За това ни е необходимо малко време, но ще се опитаме или поне аз в лично качество като кандидат или единия от кандидатите ще се опитам да ги убедя, че бих бил един добър кандидат за президент, бих привлякъл нови избиратели, бих могъл да изпълнявам тази най-висока функция по Конституция по начин, който би им харесъл. Разбира се, аз имам някаква история на позиции. Едва ли сега ще се запознават с мен. Що се отнася до моите позиции за предишното правителство, за настоящото, енергийна политика, външна политика, а и дай боже да си спомнят какво сме говорили на евроизборите като позиции, където мисля, че имахме доста ярки послания. Мисля, че те бяха оценени имайки предвид успеха на Синята коалиция на евроизборите в сравнение с предишните.

Имате ли идея какъв трябва да бъде вицепрезидента?

Светослав Малинов: Откровено, не. Все пак сме на етап номинации, приемане на номинации. След това преминаване на етап първични избори. Както се казва, тези бели кахъри ще ги решим понататък.

Г-н Костов, дали ще има принцип за уседналост при избора за кандидат за кмет и как ще гарантирате, че няма да има опорочаване на избора?

Иван Костов: Катя и Радан са нашите представители заедно с Веселин Методиев, които ще бъдат членове на работната група. Давам им думата.

Екатерина Михайлова: Това което ще предложим по време на работната група ще бъде и разбира се и на опита, който имаме при провеждането на отворени предварителни избори. Правя това уточнение. Не става въпрос за вътрешни избори, а за отворени предварителни избори, в които ще могат да участват всички български граждани, които желаят да се включат в това да изберат кой да е кандидата за президент и кандидат за кмет на София на Синята коалиция. В този смисъл нашето виждане и ние ще поддържаме много категорично тази позиция е, че правилата, които трябва да се подготвят трябва да бъдат в много висока степен като за истински избори. Тоест, да се подсигури честност на изборния процес, да се осигурят правила, по които да се проведе предизборната кампания на кандидатите, да се осигури достъп до партийни организации и общи срещи на двамата кандидати или тримата. Зависи колко са излъчени. И разбира се, да бъде конструирана организацията за провеждане на изборите така, че да не допускат двойно гласуване местене на хора и т.н. Затова ние ще настояваме да се гласува само по постоянен адрес. Не става въпрос дори за уседналост. Това са отворени предварителни избори. Трябва преди това да стъпим на нещо по-твърдо. Второ, секциите да бъдат на база получени гласове на Синята коалиция на последни парламентарни избори. И така, както е по изборния закон до 1000 души се открива секция. Тоест, да следваме вота на това, което сме имали като Синя коалиция. И можеш да гласуваш само в тази секция, която разбира се трябва да бъде договорена помежду ни, където имаш регистрация по постоянен адрес. За да пресечем рисковете да се разхождат едни автобуси, напред-назад из страната, едни хора да обикалят. Да се окаже, че някой е гласувал по няколко пъти. Но това са част от нещата. Аз една много малка част споменавам. Ще стъпим на правилата, които сме имали и досега при провеждането на отворени предварителни избори. И тогава имаше съмнение, че ще има злоупотреби, но ако се върнем към 1996г. ще видим, че те протекоха по един много цивилизован начин.

Радан Кънев: Ако мога само да добавя за организацията на предварителните избори според нашия възглед. Г-жа Михайлова каза, основната цел на организацията е подготовката на процедури. Естествено, постигането на максимално честен вот. Има още една много важна цел, не по-малко важна според нас. Тя е постигането на високо участие във вота. Защото реално Синята коалиция се обръща към общото събрание на коалицията. 300 000 души са общото събрание на нашата коалиция. Те ще определят нашите кандидати. Ние смятаме, че е много важно в духа на предложенията, които нашите депутати са правили неведнъж в парламента да има възможност за гласуване online. Интернет гласуване като стъпка към бъдещо интернет гласуване в рамките на официалните избори в България.

Бихте ли дали малко повече информация за вашите вътрешни избори в ДСБ? В зала или в урни ще се гласува?

Иван Костов: В зала. Националното съвещание гласува в зала.

Екатерина Михайлова: Може би питате за вътрешните избори. Ние имаме два избора, които ще се състоят в средата на месец май. На 14 май е Националното съвещание на ДСБ където ще има представители на организациите от цялата страна и там ще направим своето решение и избор за кандидата ни за президент, който ще предложим на Синята коалиция и в тези отворени предварителни избори. На 15 май ще се проведат вътрешните партийни избори вДСБ между кандидатите за кмет на София. Така че имаме два избора. Единия на 14-ти за кандидата ни за президент, а на 15-ти за кандидата ни за кмет. За правилата обаче за кандидата за кмет за София моля ви обърнете се към софийската ни организация, ръководството на организацията, тъй като аз на тези избори ще бъда само един гласоподавател и правилата ме интересуват дотолкова, доколкото как са направени, за да мога да упражня своя вот и да дам своя глас.

Притеснявате ли се от „уговорени мачове” на предварителните избори и да ни дадете повече яснота заonline гласуването?

Иван Костов: Винаги има притеснения за уговорени. Тези които познават нашата формация, Демократи за силна България знаят, че ние не участваме в никакви договорености. На такава основа ние некупуваме гласове и не се пазарим, не обещаваме нищо. Ние сме от тези политици в България, които вярват на демократичния вот. Как ще искаме да бъдем гарантирани, че няма да има такова нещо? Като се съблюдават правилата за разпределение на секциите на откритите предварителни избори по броя на гласоподавателите на Синята коалция. Ще искаме секциите да бъдат съобразени с нашите избиратели по райони. В този смисъл, там където има много малко избиратели те ще трябва да пропътуват известно разстояние, за да гласуват. А там където има много избиратели, трябва да има и много секции. Така както е решил въпроса за откриване на секции Избирателния закон в страната.

Радан Кънев: Въпросът беше за рисковете при online гласуване? Нашето предложение е всеки да има възможност въз основа на подходяща web платформа, която гарантира сигурност на гласуването да участва в гласа. Тук искам да отговоря на въпроса възможни ли са някакви проблеми, манипулации, последващи спорове във връзка с такива обвинения. Вижте какво стана 2009г. на парламентарните избори. Колко партии си купиха гласове и са извън парламента в момента? Какви гигантски скандали имаше по тези въпроси. Всички хора, които участваха в тези скандали и ги придизвикаха останаха извън парламента по една много проста причина. Когато избирателната активност мине 60% се оказа, че всички тези „магарии” не играят, а просто остават без значение. Ако на тези предварителни избори голяма част от избирателите на Синята коалиция участват дори да има някакви дребни „гешевти” те абсолютно ще потънат.

А online гласовете ще се броят ли?

Иван Костов: То ще има проверка. Да преоткрия малко подробности. Ние сме напът да установим делови отношения с авторите на софтуера позволил да се осъществи преброяването на населението. Оттам с известна модификация ние ще си гарантираме, че никой няма да може да гласува два пъти, защото в края на краищата всички гласове ще бъдат въведени и ще бъдат проверени. Даже ще се опитаме и в момента, стига да можем да осигурим компютри във всяка секция.

Г-н Малинов, вие сте избран за евродепутат, но по технически причини не сте встъпили ако се стигне до вашето окончателно излъчване за участник в кампанията и участие на избори, какво се случва с тази позиция?

Светослав Малинов: В момента процеса на ратификация на протокола към Европейския парламент, който добавя осемнадесете е в своята финална фаза. От 27 държави 25 са го ратифицирали и 2 се бавят поради това, че имат двукамарен парламент. България беше една от първите, които го ратифицираха, както и други 12 които имат свои членове. Разбира се, приоритет са изборите в България, президентските избори и спечелването на президентската институция. Така че дай Боже да бъдем поставени пред такъв избор. Ще го решим изключително лесно.

Искам да кажа няколко думи. Не се страхувам от каквито и да е манипулации и влияния тъкмо защото откритите предварителни избори максимално отдалечават партиите и всички „тъмни” сили, които искат да влияят и да решават избора на хората по един недемократичен начин. Това е най-сигурния начин да се отдалечат тези мрачни възможности и да се даде възможност на хората. Между другото това означава и да се вмени повече отговорност, много по-голям ангажимент на избирателите. Дори е полезно в началото на един такъв процес да се започне със съмнения, с притеснения, защото крайния резултат ще бъде по-голяма мотивация, за да се сложи край на тези съмнения и на този тип решаване на избори в българската десница и изобщо в българската политика. В този смисъл се радвам на примера, който беше изтъкнат. Хубаво се получи на последните парламентарни избори, когато се видя, че подобен вид сметки всъщност провалят тези, които ги правят. Избирателите на Синята коалиция имат идейна спойка помежду си. Затова те няма да позволят на който и да е елемент или сегмент с други идеи да се намеси в техния избор. Важното е, че ние им даваме тази възможност. За което още веднъж изказвам своето изключително голямо възхищение от смелостта и решителността да се отиде на тази процедура. Защото тя винаги от самото начало на преговорите стоеше като възможност. Тя никога не е била нежелана и никой не се е страхувал от нея. В момента ние влизаме тъкмо в тази процедура.

Г-н Костов, продължавате ли да настоявате за оставката на вътрешния министър в контекста на събитията от вчера?

Иван Костов: Това е невъзвратима позиция на Синята коалция. Това беше решено на общо заседание на цялата коалиция. Снетото доверие е снето доверие. Мотивите, времето само добавя към тях. Нищо не отнема от мотивите да вземем това решение.

Благодаря ви за интереса.

http://dsb.bg/bg/blogs/article/2682



Прочетено: 6548 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Интернет сайт за Вашия бизнес от Бутик аЗ В  АНГЛИЯ Неизползваната жп линия в парк Стара къща на ул. БСУ Машина за боядисване 2,1 л/мин, бутална помпа HSP3890-2490 ЛВ. АНАЛОГ НА GRACO ST-MAX 395 хубава вечер Менструална чашка MeLuna Елена Гимназия Раковски pepi Регулиращи Кокили за Шпакловка и Oкачени тавани
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development