Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Протестанти срещу насилието на верска основа



Бургас, протестанти, мормони, евангелисти, пастори, Виктор Костов
Ключови думи: Бургас, протестанти, мормони, евангелисти, пастори, Виктор Костов
25 Април 2011, Понеделник


Автор: Адв. д-р Виктор Костов



По повод нападението над „Свидетели на Йехова” в Бургас на 17.04.2011 г. протестантските църкви в Бургас се обединиха срещу насилието като проява на религиозна омраза към нетрадиционните вероизповедания.

 Днес, от 11:00 ч, на пресконференция в х-л „България”, Пастор Живко Тончев, бивш общински съветник, представи декларация от евангелски пастори и правозащитни организации, според която този акт на насилие е обвързан с противоречивата и често недообмислена политика на изпълнителната и местните власти по отношение на религиозните групи в страната, които са считани за „нетрадиционни”.

 Адв. д-р Виктор Костов обърна внимание, че в своя доклад за 2010 г. Държавната агенция „Национална сигурност” третира религиозни общества, които същата счита за „нетрадиционни” по неясни критерии, като непряка заплаха за националната сигурност и пряка заплаха за „дезинтеграцията” на нацията (стр. 5).

 Същата терминология присъства в писмо №6700 131 от 9 април 2008 г. на Община Бургас (МКБППМ) и МВР, с което се настоява всички ученици на територията на Бургас да бъдат информирани, че Мормоните, Свидетели на Йехова и евангелските християни са сред „най-основните и опасни секти в страната”, които „нарушават българските закони, правата на гражданите и обществения ред”.

 Адв. д-р Костов подчерта, че когато от държавни органи излизат подобни твърдения, противоречащи на основни защитени права в Европейската конвенция за правата на човека и българската конституция, това застрашава религиозния мир в страната. Именно затова в началото на месец април три протестантски църкви и четирима пастори завеждат дело срещу МВР Бургас и Община Бургас за извършена от последните религиозна дискриминация. Исканията са съдът да установи извършена дискриминация от държавните органи и същите да публикуват извинения за писмото и информацията. Заведен е и иск за имуществено обезщетение в размер на 80 000 лв. за нанесените неимуществени вреди.

 Относно инцидента в Бургас на 17 април протестантските пастори настояват властите да потърсят съдебна отговорност от извършителите на престъпното насилие над Свидетелите на Йехова. Пасторите изясниха, че има богословски различия между протестантските и йеховистките вярвания и практики, и е погрешно да бъдат отъждествявани с тях или с мормоните, но въпреки това властите следва да извършват необходимото за опазване основните конституционни права на свобода на вярата, съвестта, словото на всички свои граждани. Тези права са основа на свободното и демократично общество и тяхното упражняване трябва да бъде гарантирано от държавата като нейно законово и конституционно задължение.

 В заключение адв. д-р Виктор Костов заяви: „В едно демократично общество следва да се ползват силата на аргументите в политическия, идеен и религиозен дебат, а не да се разчита на насилието, заплахата за живота и здравето на опонента. А на престъплението и унижаването на човешкото достойнство, следва да бъде приложен наказателният закон, като справедлива защита от подобни посегателства над нашите фундаментални права и свободи.”



Прочетено: 8522 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Лятната естрада в Морската градина Ученички Pepi Салат дьо Шоп пътят за никъде Бургас-моста Летен театър Гараж на село ЛОНДОН Компасът на ул.
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development