Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Десетки хиляди европейци се обединиха срещу необогатените клетки за кокошки носачки



20 Април 2011, Сряда



Десетки хиляди европейци се обединиха срещу необогатените клетки за кокошки носачки

На 19 април организации за защита на животните от 14 европейски държави се обединиха, за да припомят, че забраната за отглеждане на кокошки-носачки в необогатени клетки влиза в сила от 1 януари 2012г.
 
Целта им бе да покажат колко силна е подкрепата в Европа за въвеждане на забраната и да призоват Европейския Съюз към спазване на сроковете и своевременото и въвеждане.
 
Все още в ЕС голяма част от кокошките-носачки се отглеждат в необогатени клетки. Всяка една от тях побира четири или пет птици, като пространството за всяка от тях е по малко от обикновен лист хартия А4. Тези клетки са толкова малки, че в тях кокошките не могат да изразят елементарни поведенчески нужди – да поровят за храна или да разперят крила.
 
Държавите-членки имаха 12 години да се приготвят за въвеждане на забраната. Въпреки това Полша все още иска отлагане на сроковете, което би било в ущърб не само на птиците, но и на производителите, които вече са инвестирали в по-хуманни методи на отглеждане.
 
По време на протеста в Англия, Мишел Данън от Compassion in World Farming коментира сегашната ситуация с думите: „С Директивата, въвеждаща забрана за необогатените клетки милиони птици ще бъдат спасени от безсмислено и брутално съществуване. Апелите за удължаване на сроковете ще компрометират законодателните позиции на ЕС и трябва да бъдат адресирани със силна обществена опозиция. Не искам да погледна назад след години и да трябва да кажа,че не съм направила достатъчно, за да защитя промяната”
В полските посолства из цяла Европа бяха връчени писма, с искането Полша да промени позицията си и да подкрепи забраната в сегашния и срок, а апелът към обществото бе за хуманно потребление и избор на яйца от свободни кокошки преди Великден.
 
Допълнителна информация:
·         Директивата за отглеждане на кокошки-носачки е приета през 1999г.
·         Европейската мрежа за защита на селскостопанските животни http://www.enfap.eu/ е основана през 1993г. Организациите, членуващи в нея са от 25 държави-членки, като всички те работят за подобряване на условията за отглеждане на селскостопанските животни


Прочетено: 4124 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкурс прическа Бургас 2009 Момчета Небе Spirit of Burgas Черноморец Бургас Пристанище Приморско Пони тоже кони Тавия Флора Бургас 2009 Конкурс прическа Бургас 2009 Кукерски карнавал гр. Разлог 2015 - от Бутик
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development