Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Изследване на ЕС показва, че страната ни е умерен иноватор



20 Април 2011, Сряда



Специален закон ще стимулира бизнеса да инвестира във високо технологични продукти, стана ясно на дискусия за структурната реформа в Института за икономически изследвания на БАН

България и Румъния са лидери по темпове на растеж в групата на „умерените иноватори”, сочи последното изследване на Европейския съюз от 2010 г. за страните-членки. Данните от него бяха обявени за първи път днес в Института за икономически изследвания на БАН по време на кръгла маса за структурните реформи в ЕС в условията на макроикономическото сближаване чрез фискална консолидация. Тя е част от цикъла академични дискусии „България 2020 – икономически и социални перспективи”, които учените стартираха в края на миналата година.

Изследването на 27-те членки сочи, че страната ни се нарежда на пето място по подобряване на индикаторите за иновации, заяви Юлиян Николов, директор на Дирекция „Икономическа политика” в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Динамиката се наблюдава отчетливо при подадените заявления за търговски марки и дизайн, съвместните научни публикации и сътрудничеството между наука и бизнес, добави той. Изоставаме обаче в броя на заявките за патент.

Фокусирането върху научно-изследователската дейност и иновациите е една от стратегическите цели на икономическата стратегия на ЕК – „Европа 2020”, която трябва да наследи Лисабонската стратегия и да очертае развитието на съюза в следващите 10 години.

Сравнени по показателя „човешки ресурси”, страната ни изпреварва Португалия, Унгария и Италия, а по „организирани системи за научни изследвания” – Полша и Словакия. Макар, че като финансиране и подкрепа на иновациите стоим по-напред от Румъния, Гърция и Кипър, публичният сектор все още не отделя очакваните 1.5% от БВП в тази сфера, стана ясно още на дискусията.

За сметка на ограничените публични средства, годишният темп на направените инвестиции от частния сектор е 24%. „Ползите” от този процес могат да се проследят чрез ръста на износа на високо технологични продукти, където първенството се държи от българските лекарства, електроника, радио и телевизионно оборудване.

За да стимулира инвестициите на бизнеса в научно-изследователската и развойна дейност и повишаване на конкурентоспособността, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма подготвя Закон за иновациите, обясни Юлиан Николов. Според него проектът ще бъде внесен в МС до лятото, като основните предложения са за въвеждане на данъчни стимули и създаване на Български иновационен фонд, който ще се финансира по европейски програми и отчисления от събрания корпоративен данък, акцизни такси върху емисиите въглероден двуокис и приходи от концесии.

Прегледът на икономическото развитие на страните-членки показва, че инвестициите в иновации се изместват към частния сектор, а у нас имаме обещание за споделена отговорност, подчерта и доц. д-р Татяна Хубенова от Иститута за икономически изследвания на БАН. Според нея голямото предизвикателство пред „Европа 2020” сега е в промяна на модела на растеж, защото ръстът в ЕС за следващото десетилетие няма да е по-висок от 1.5% в сравнение с достигнатия 1.8% за периода до 2010 г.

В дискусията участва и Десислава Гладнишка, началник-отдел в Дирекция „Стратегически документи на ЕС” на Министерството на финансите, която представи изпратената вече в Брюксел Националната програма за реформи до 2015 г. За разлика от общите настроения в ЕС, България е против хармонизацията на данъчните основи за корпоративния данък и въвеждане на данък за банковия сектор, защото смята, че стабилния финансов сектор може да бъде ключов фактор в подкрепа на икономиката по време на криза, каза тя.



Прочетено: 3592 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
завихряне флора 2008 Фонтанът на площад Краси Тухлена селска къща Рибарското селище привечер Поглед от дрон самотна обитателка КАМЕРА жълто
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development