Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Могат ли хотелите да печелят и да бъдат по-еко



20 Април 2011, Сряда


Автор: Силвана Миленова

Топ тема на множество семинари, организирани в последните месеци е Енергийната ефективност, Зелените сгради и други. Изследвания показват, че над 6% от всичките оперативни разходи на хотелите в света са именно за енергия. Оптималното използване на енергията може да доведе до 10 % спад на разходите без това да окаже влияние върху качеството на услугите.

Да! И това се нарича “Енергийна ефективност”. В световен мащаб хотелите харчат над 6% от всичките си оперативни разходи именно за енергия. Използването на тази енергия оптимално може да доведе до 10 % спад на разходите без това да окаже влияние върху качеството на услугите. Нещо повече - енергийната ефективност повишава комфорта на гостите и демонстрира ангажираност към проблема за измененията в климата и изчерпването на природните ресурси.

Намаляването на разходите чрез енергийна ефективност са количествени и могат да бъдат описани с помощта на ключови финансови показатели, като например приходи от налична стая (RevPAR). Енергията се преобразува от редица системи в най-важните вътрешни потоци на енергия, а именно отопление, охлаждане и електричество. Тези енергийни потоци се използват по различни начини:
• Топлинната енергия се използва под формата на топла вода или под формата на пара.
• Горещата вода се използва под формата на централно отопление и топла , течаща вода.
• Газови котли и системи за генериране на  топлина.

Така основните потребители на енергия в хотелите се разделят на четири групи:
• Устройства за отопление
• Климатик и вентилация
• Топла вода
• Осветление

Съществуват различни мерки, чрез които се спестява енергия и в четирите случая. При снабдяването с топла вода, например, може да се сложи изолация на тръбопровода и резервоарите за съхранение; да се инсталират системи за ниско потребление в душовете и баните; да се монтират програмирани кранове в тоалетните. Ефикасността на тези мерки може да се контролира като се поставят водомери за топла вода.

За ефективното използване на осветлението се инсталират енергийно ефективни осветителни системи, компактни луминесцентни лампи, а в зоните със слаб трафик  (като заседателни зали) - сензори за осветление.

Всички тези мерки биха били безсмислени, ако целият персонал на хотела не е съпричастен към стремежа за енергийна ефективност. Важно е екипът да бъде обучен и на всеки поотделно да се възлага задължение, свързано с пълноценното използване на енергията.

    Още по темата за енергийната ефективност и други актуални въпроси за хотелиерския бизнес можете да научите от семинар  “Hospitality Forum”. Събитието ще се проведе на 12 май 2011 в Iberostar Sunny Beach Resort, Слънчев Бряг.  Повече информация за семинара можете да намерите на сайта на събитието: http://expoevents.bg/hospitalityforum



Прочетено: 4908 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургас., ФЛОРА 2008 пепи Кукерландия 2011, Ямбол Алуминиеви парапети Промоция хотел приморец Welcome Попрошайка воробей Конкурс прическа Бургас 2009 ухажване трансвагон
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development