Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
България // ГЕРБ
ГЕРБ се превърнаха сами в най-големия си противник, обърнаха се на 180 градуса

Иван Костов: Борисов се спазари с ДС и руските служби



Снимка: Sofia Photo Agency
Ключови думи: Иван Костов, ГЕРБ, Бойко Борисов
13 Април 2011, Сряда


Автор: Стойко Стоянов
Източник: Frognews.bg

ГЕРБ се превърнаха сами в най-големия си противник, обърнаха се на 180 градуса, казва лидерът на ДСБ. Дадоха на Алексей Петров политическа писта за атака на банковата система. Комисията за защита на конкуренцията да бъде изгонена, проспа монопола на ЛУКойл. В Италия режат само главите на Октопода, а в България босовете оцеляват.

- Г-н Костов, след 10-годишна сага Темида оправда окончателно вашият министър Венцислав Върбанов, политическо ли беше преследването срещу него?

- Преследването започна от Симеон Сакскобургготски и от министъра на земеделието от ДПС - Мехмет Дикме. Върбанов на практика е последният оправдан министър. Което означава, че е имало цяла поредица политически процеси срещу хора от моя кабинет - Сашо Божков, Илко Семерджиев... Знаете ли, какъв е парадоксът на съдбата – че още тогава беше ясно, че те го изпълниха като театър. Знаеха, че всичките им обвинения са безпочвени. Направиха театър за пред публиката - много хора, много ефекти на сцената, а на практика отзад няма пиеса, няма сценарий, няма действие, няма нищо. Това е парадоксът. Направиха политика от театър.

- Посланик Джеймс Уролик обаче твърди, че в България съдебната сисетма се дели за бедни и за богати. Тази констатация не е ли по-зловеща от театъра на магистратите?

- Много е страшно. Сега някои магистрати опонират на американския посланик, но искам да напомня, че за едни и същи престъпления у нас се дават различни присъди. Преди 7 години, член на ДСБ, без да е употребил алкохол го пратиха в затвора. А известна звезда, след като е пил и уби двама, отърва затвора. Ето нагледно съдебната система. Нека обяснят и главният прокурор, и неговият колега, председателят на Върховния съд защо се стига до такъв парадокс? Единият е съвсем обикновен човек, а другият, за който всички се сещаме е от необикновените, заможните, с позици в обществото, с медали и т.н. Ако трябва да дадем и други примери, ще направим една тъжна поредица. Но нали обикновените българи избраха необикновения Бойко Борисов. Нещо да се промени, напротив става все по-тъжно. Над обикновените и необикновени хора трябва да има върховенство на закона. Това е азбучна истина на демокрацията. Няма ли го, няма да има и закон в страната.

- Преди парламентарните избори през 2008 г. членове на ДСБ ви напуснаха защото подкрепихте ГЕРБ и Борисов, преоценявате ли вече това доверие?

- Преоценям го, разбира се. Аз съм човек, който неперкъснато преоценя нещата в миналото. В смисъл вървя напред като непрекъснато преосмислям опита, който е останал зад гърба ми. Но в този случай важно е да се види какъв е резултатът от преосмислянето. Тогава със сигурност трябваше да подкрепим програмата на ГЕРБ, защото беше парвилна, за реформи и за антикризисни действия. Тя плътно следваше нашата програма, на практика бяха заявени същите управленски намерения. Да не ги подкрепим само от някакви лични или субективни, макар и верни опасения, нямаше да бъде политически зряло. Затова даваме доверие, но следим за изпълнението на доверието. Най-големият противник на ГЕРБ от времето на изборите в момента е самият ГЕРБ. Той се обърна буквално на 180 градуса. Днешният ГЕРБ ние не можем да подкрепим, при тях липсва компетентност и политическа воля да се извършат промените, страх от новото.

- Какви са причините за това преобръщане на 180 градуса, съзирате ли стари връзки, зависимости?

- Възможно е да ги има. Но те резултират върху липса на воля, а волята е мотивирано действие. Къде е това волево усилие, ако на всяка следваща стъпка усилията ви се разсейват и се демотивирате, защото сте зависим, защото сте купен, защото някой ви заплашва и изнудва и т.н. Няма значение, по-важно е, че не можете да проявите воля. Хората не ги интересува точно каква е причината, важното е, че очакваната промяна не се случва.

- Защо изведнъж след назначението на Петко Сертов в БОРКОР сагата с флашките секна, компроматите се изпариха?

- Чудесен въпрос. И аз мисля, че секна. Да, спря. Защото има подписване на АЕЦ „Белене”. Сертов е знак. Знак за това, че Бойко Борисов като премиер се е спазарил - с руските специални служби да спрат тези атаки, с БСП в лицето на крилото на бившата Държавна сигурност, с президента Първанов, с Алексей Петров и всички тези, които единстевин са способни да упражнят такава КГБ-истка атака срещу него. Това си беше типично КГБ-истка, КДС-арска атака. Всичките действат по команда. Случилото се трябва да говори на българските медии, че у нас действат много силни структури на бившата Държавна сигурност и на бившите съветски тайни структури. Защо скандалите повече нямат развитие. Защо замлъкна народният трибун от РЗС? Къде са тези хора? Какво стана с тях? Само надуват бузи. Къде им е енергията, къде им е сърцевината? Ясно е, че не е била тяхна, ясно е, че са били пионки. Но, хайде, те не са важните. Важно е какво се случи със страната, тази атака истинска ли беше или просто е КГБ-истка интрига. Или персонална, за смазване на Цветанов и Бойко Борисов и принуждаването им да приемат едно или друго нещо. Но самият факт, че е успешна, това не подлежи на съмнение.

- Освен за АЕЦ „Белене”, по кои други важни теми управляващите се пропукаха?

- Срещу всички водещи лидери на престъпни групировки. Атакуваха Цветан Цветанов, и спряха действия срещу фигури от престъпността. Всичко е замряло, никой не се занимава с тях, не довеждат докрай разследвания и обвинения. И не на последно място превръщането на Алексей Петров от обвиняем в политически фактор, който сега ще сваля лихвите.

- Вие като икономист как гледате на тези претенции за понижаване на лихвите на банките?


- Предупреждавам отдавна ръководството на БНБ, че това споразумяване между Бойко Борисов и Алексей Петров е опасно за българската банкова система. Защото на Алексей Петров му се дава политическа писта за атака срещу банковата система. Предупреждавам, че има риск. Питам – защо не излиза т.нар. председател на Асоциацията на търговските банки да реагира. Ами не можел, не било за дебати, пращат други хора да говорят. Ами самите банки мълчат. И кой всъщност е отговорен за стабилността на банковата система? Защото една атака, втора, трета, четвърта атака, и тя се превръща в политическа кауза. И нова популистка вълна. Какво значение има моята експертиза? Важно е политически какво се случва.
Тази тема засяга влизането ни в Еврозоната. И нашите банки никой не може да ги принуди да свалят лихвите. Никой, те са защитени от европейски правила, норми. Свободно кредитиране на капитали, суверенен риск на страната – това си зависи от конюнктурата в страната. Ние не можем да имаме влошаващи очаквания на бизнеса вътре в страната и понижаващи се лихви. Тези неща са обратно свързани. Щом бизнесът е все по-отчаян, лихвите растат нагоре. Няма как да бъде другояче. Не може да има отчаян бизнес и падащи лихви. Защото отчаян означава нараснал риск на всички бизнес проекти. Ето я икономическата логика. Но това е учебникарско. Доцентът от УНСС би трябвало да го знае това, ако е изобщо доцент. Да му го обясни поне приятелят му, ректорът на УНСС. Това са елементарни истини.

- В контекста на темата за лихвите, как коментирате ходът на ЛУКойл да замрази цените на горивата?

- Ние не атакувахме цената на горивата конкретно, а монопола. След атаките срещу правителствените органи, изведнъж ЛУКойл си призна, че действително продава на монополни цени, които се задават от вносителите. Сега предстои да изясним дали вносителят не е самият ЛУКойл. Защото ще излезе накрая, че е така. Просто ръководството на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да бъде изгонено и заменено с други хора. Аз посочих на медиите, че ЛУКойл е глобен в Русия за монополни цени. Т.е. има прецедент, има рецидив. И то за 225 милиона. Ами ако това е вярно, какво прави КЗК у нас?

- Не може ли правителството да използва златната акция, която държавата си запази в ЛУКойл?

- Може, разбира се, но не го правят защото са некомпетентни. Воля нямат да защитят интереса на потребителя.

- Прогнозирате, че ГЕРБ се проваля в биткта с престъпността, как ще се развият делата с „Наглите”, „Октопод”, „Килърите”?


- Може би дребни риби ще осъдят. Дребосъкът ще бъде наказан. Може би жестоко. Но организаторът...

- Нали Цветанов сочеше кой е главата, кой е до главата...?

- Да сте чули някой да го повтаря? Защо Цветанов забрави тези думи, и спря да ги произнася? Което означава, че главата ще остане. Главата при мафиотските структури винаги създава пипала. Тези пипала можеш да ги режеш колкото искаш. Стратегиятяа на италианската антимафия и съдебна система е, щом се появи глава, режат глава. Те режат само глави. Само глави режат. И затова са много по-ефикасни от българските служби. А тука главите стоят, надолу стърчат пипала. Това е някакъв регенериращ се октопод.

- Вие сте против провеждането на референдум за „Белене” едновременно с кметските и президентските избори. Вече и ДПС подкрепя вашата позиция, странно ли е това съвпадение?

- ДПС и БСП, и ГЕРБ искат на президентските избори да направят заявката си и да се включат в следващото мнозинство. Това е смисълът. Как? ДПС се разграничават от Първанов и се позиционират така, че да могат да бъдат отворени към двете основни версии. Което означава, че не са отписани тотално.

- Защо Първанов толкова упорито иска избори три в едно през есента?

- Очевидно иска да осигури бъдещето си. И освен това пак да докара руснаците – с парите, с поръчките, със зависимостите. И така БСП ще й е комфортно. Изобщо тя е русофилската партия. Защитават се интересите на Путин в България. А Първанов си е рубладжия.

- Вие следите темата с ДПС възможно ли е Касим Дал да обърка сметките на Доган, ще се разцепи ли етническата партия?

- Не мога да гадая. Никой няма яснота. Тактиката на Касим Дал е съвсем различна. Симпатиите на обикновените хора са към него, особено в Североизточна България. Дали тези симпатии ще се превърнат в политически действия, т.е. хората дали ще го подкрепят, аз не познавам в такава дълбочина отношенията. От друга страна има ярко изразени опитни политици - еничари в ДПС. Христо Бисеров, Йордан Цонев, Камен Костадинов. Това са сериозни хора, те знаят да си заработват хляба. Т.е. няма да се оставят лесно.

- Вярвате ли на заявките на Доган, че завива вдясно?

- Чух, че ДПС ще си издигнат кандидат. Така не мога да разбера заявката „надясно”. По-скоро това не е надясно, а е към ГЕРБ. Доган се готви според мен да върне ДПС във властта.

- В края на мандата на Тройната коалиция вие бяхте категоричен, че дори ние да не искаме европейските ни партньори ще настояват за разследване на Ахмед Доган.

- Да, точно така е. Заради това ерозира доверието към Бойко Борисов и към цялото управление на ГЕРБ.

- Щом това не се случва има ли договорка с ДПС, с Доган?

- Разбира се. Тя е съвсем очевидна. В средните ешалони на властта си стоят кадри от времето на Царя. Не случайно статистиката отчита, че най-голям отлив на хора от страната е през 2002 г., след идването на Симеон Сакскобургготски на власт с ДПС. Дойде „Царя” и най-активната, най-сериозната част от българското гражданство, 50 000 души, излязоха и не се върнаха. Защото бяха подгонени от НДСВ, ДПС и БСП.

- Но политици от тези партии твърдят, че това бил най- успешният период за страната, завърнали се капитали...

- Кошмарът на историята е, че всички най-лоши неща са предложени на обществото с най-лъскавата обвивка. Истинските, силните, хубавите неща те са болезнени, сериозни, те са съдбоносни, трудни, тежки. А така – обвито в станиол, най-зловещото нещо беше поднесено като на деца. И сега им напомнят на хората за станиола с тези твърдения за успех. В този лъскав станиол са обвити и заграбените от Сакскобурготски имоти. Тоест неговият собствен интерес бе скрит зад лъскавата обвивка, и сега съди собствената си страна.

- Имате ли все пак по-оптимистична теория за страната?

- Аз съм си болен от оптимизъм, при мен е диагноза.

- Дайте поне един оптимистичен ход, на който да стъпим?

- Имате ли семейство?

- Имам – жена, майка, баща, двама сина.

- Какво искате повече? Откъде да почерпите оптимизма? Ето, от тези хора. Изначалният, истинският оптимизъм на хората идва от семейството. Зад теб има родители, до теб има деца. Старееш заедно с тях и им предаваш един свят, в който се стремиш ти самият да носиш един добър образ, един пример, който другите биха следвали. Запалваш факлата и въпреки, че понякога изгасва, пак я запалваш. И така. Така се спасява семейството и след това така се спасява общността, след това се спасява държавата. Ето драгалевчани, излязоха на площада – не искат да плащат тия данъци. Никой не ги е организирал. Вижте, как хората се обединиха срещу високите цени на горивата... Значи има светлина и в много други. Оттдолу нагоре. Ако стане нещо в България, няма да почне отгоре надолу. Ако стане нещо, ще стане отдолу нагоре.

http://frognews.bg/news_34378/Ivan_Kostov_Borisov_se_spazari_s_DS_i_ruskite/



Прочетено: 6182 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургаският мост през 2011 г. ahtopol pepi Ремонтира носачи BMW Пролет на село Аз и моя брат  аз с двете  деца и той с неговата си дъщеря рожден ден НЕБЕСЕН ПОГЛЕД Ремонтира рециклира носачи шарнирни болтове моите цветя Летния театър на Бургас Стилът на знаменитостите
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development