Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Опазване на историческото наследство на Несебър



07 Април 2011, Четвъртък



От няколко години насам хотелът стана обект на атака и упреци, че неговото изграждане е в нарушение на изискванията на НПК- сегашна НИНК.

Държавата и бизнесът са решени да предприемат редица мерки с цел запазване уникалността на архитектурно-историческия паметник старинен Несебър. Това се налага поради досегашната безотговорност на институциите и липсата на достатъчен контрол, довели до нанасянето на щети върху облика на Стария град. Днес вече е назрял моментът, в който всичко това да бъде преодоляно, като се приеме Единен план за управление на Стария Несебър. Той ще бъде задължителен за всички, с ясни и точни параметри, които да гарантират опазването на паметниците на културата. Планът за управление ще въведе регламент и баланс между интересите на жителите на Несебър и общо-националните интереси - България да има град-паметник в патримонуима на ЮНЕСКО. Целта на плана за управление е да се избегнат противоречията, а местните жители да осъзнаят, че именно културно-историческото богатство на града е гаранция за неговия стопански просперитет, основно обвързан с туризма.

Днешната среща на институциите е първа по рода си и се прави с цел да бъде постигнат консенсус между всички заинтересовани страни – държава, община, граждани.

Типичен пример за това как могат да бъдат избегнати конфликтите и да бъде постигнат синхрон между изискванията на закона и частните интереси в Несебър е хотел "Несебър Роял палас", разположен сърцето на Стария град. Това е най-луксозният хотел в архитектурно-историческия паметник старинен Несебър, който единствен е пригоден, както за почивка, така и за масови мероприятия: конференции, семинари и др. Хотелът се намира в непосредствена близост до уникални архитектурни паметници – средновековната църква "Свети Йоан" и античните римските терми. Построен на мястото на старата социалистическа баня от 1964 година, хотелът хармонизира с цялостната визия на Стария град и несъмнено е много по-подходящ за околния пейзаж, отколкото бившата градска баня с 30- метровия си комин за изгорели газове.

От няколко години насам хотелът стана обект на атака и упреци, че неговото изграждане е в нарушение на изискванията на НПК- сегашна НИНК. Основните претенции бяха за разполагането на климатици на външната площадка на хотела, които са в близост до съседния архитектурен паметник църквата Свети Йоан. В края на 2006 г. „Несебър роял палас” сменя собствениците си, а новите собственици решават да се съобразят изцяло с констатациите и претенциите на Министерството на културата, въпреки че съоръженията са на частен терен. Решението е климатиците да се преместят в задната част на площадката, като за целта е премахнат летният бар на хотела. Към днешна дата климатиците са маскирани и декорирани с подходящи пана в унисон на околната архитектурна среда. Подобна инициатива е повече от похвална, тъй като вместо да се водят безконечни административни дела с държавата, предприемачите проявяват разбиране относно колективния интерес и въпреки, че не са в нарушение на закона според тях, изпълняват изцяло зададените им правила. Подобно действие предстои да бъде извършено в края на сезона от същата фирма Мелсабрия ЕООД по отношение на коригиране височината на сградата. Независимо, че хотелът има всички законови документи, включително и акт 16 за своята експлоатация, според представители на Министерството на културата, неговият хребет трябва да е по-нисък от съседната църква. Тъй като в момента според замерванията хотелската сграда е с 40 см по-висока, височината ще бъде доброволно намалена за сметка на частния инвеститор. Ако подобен модел за сътрудничество и съдействие между държава и частен бизнес в България се утвърди, това ще бъде изключително благоприятно за разрешаване на множество конфликти и проблеми в цялата страна по отношение културно-историческите ни паметници, архитектурни и природни обекти. Представителите на държавните институции на срещата в Несебър се надяват този пример да бъде последван от всички и българските граждани и бизнесмени да осъзнаят, че общия интерес може да бъде защитен най-добре именно чрез сътрудничество.

По време на срещата зам. министърът на културата Тодор Чобанов, директорът на НИНКХ арх. Йорданка Кандулкова и прокурорът от ВКС Николай Соларов, който се занимава с преписките, касаещи незаконното строителство върху архитектурни паметници, изказаха специални благодарности на новите собственици на „Несебър роял палас” за проявеното съзнание и висока гражданска позиция, съдействайки на държавните институции, като премахнат доброволно констатираните нарушения.



Прочетено: 4874 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Рмонтира пециклира шарнирни болтове носачи pepi Странджа през есента BSB Изгрев пчела Pepi kq орел оферта заем Пази се Роза
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development