Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Нов Браншов колективен трудов договор за металургичната индустрия



08 Април 2011, Петък



Нов Браншов колективен трудов договор за металургичната индустрия подписаха работодателите и синдикатите от сектора, в присъствието на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Нов Браншов колективен трудов договор за металургичната индустрия сключиха днес секторните работодателски и синдикални организации.

14.3% увеличение на възнагражденията и двустранни ангажименти за повишаване квалификацията на заетите предвижда сключеният днес договор

Нов Браншов колективен трудов договор (КТД) за металургичната индустрия подписаха днес (7 април 2011 г.) работодателите и синдикатите от сектора, в присъствието на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Подпис под документа поставиха председателите на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ), Синдикална федерация „Металици” към КНСБ и Национална федерация „Металургия” към КТ „Подкрепа”.

Този акт идва да потвърди още веднъж дългогодишното партньорство между синдикатите и работодателите в бранша, основано на добрите европейски практики и гарантиращо интересите на двете страни в индустриалните отношения. От началото на икономическите промени у нас и след приватизацията на сектора няма период, в който работещите в металургичните предприятия да са останали без браншови КТД.

По традиция, браншовият КТД обхваща важни за интересите на работниците и служителите области като: трудови отношения и заетост; заплащане на труда; безопасност и здраве при работа; социална политика и др. Независимо от икономическата криза, засегнала и металургичния бранш, в новия браншови КТД социалните придобивки на металурзите са съхранени, а някои важни параметри са дори увеличени. Такива са:

• Минималната работна заплата в бранша, която е увеличена с 14.3%  (400 лв.) спрямо условията по предходния договор;
• Минималният праг на доплащането за нощен труд - увеличен с 20%;
• Стойността на безплатната храна и/или добавките към нея - увеличена с 12.5%  ( до 4.5 лв./ден).

В новия браншови КТД е постигнато споразумение за условията, при които страните ще преговарят за неговата актуализация и по параметрите на други придобивки за синдикалните членове, като:
• Обсъждане на компенсаторни механизми, ако инфлацията надвиши 8%;
• Допълнителни обезщетения при прекратяване на трудовото правоотношения;
• Социално подпомагане при продължително боледуване, злополука и пр. 

КТД на бранш „Металургия” е уникален с това, че в него има поети ангажименти не само от страна на работодателите. Синдикатите, като страна по договора, също имат конкретни задължения в сферата на безопасността на труда, социалното партньорство и представителството на интересите на бранша пред държавните организации и местната власт, пред европейските институции и партньори.

Като нова форма на сътрудничество са включени въпроси и ангажименти на страните за повишаване квалификацията и образованието на персонала и инвестициите за развитие на човешкия капитал. Страните ще работят съвместно по проекти, финансирани от програми на ЕС, за внедряване на компетентностните модели при оценка на работната сила в металургията и по усъвършенстване на социалния диалог на браншово ниво.

Последното става възможно благодарение на създадения преди дни Секторен консултативен съвет за оценка на компетенциите на работната сила в бранш „Металургия” във връзка с изпълнение на дейностите по проекта на Българската стопанска камара, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Дейността на новосъздадения Секторен консултативен съвет се координира от БАМИ, но в състава му участват и представители на секторните синдикални организации. Това дава възможност отново по линия на двустранното партньорство да се създават и актуализират секторни стандарти за изискванията към компетенциите на заетите и да се анализират и прогнозират потребностите от работна сила.



Прочетено: 4444 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
pepi Фонтаните на Град Монтата-BG 5 грее грее витраж2 европейка Вече съм голяма Мото клуб витраж1 Заслон в местност Живия огън Pepi пепита
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development