Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Търсят се големи посредници за продажбата на Е.Он.



07 Април 2011, Четвъртък


Автор: Весела Николаева
Източник: Дневник

Висок оборот и пълен лиценз са част от изискванията

Само инвестиционни посредници с пълен лиценз ще могат да кандидатстват за обслужване на продажбата на държавния дял от електроразпределителните компании "Е.Он. България продажби" и "Е.Он. България мрежи", стана ясно от съобщение на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).
Тя обяви конкурса за избор на посредник, който ще продължи 50 дни след като обявата за него бъде публикувана в централен ежедневник.
Пакетите от двете компании – всеки по 33% от капитала, ще се продават на приватизационния пазар на Българската фондова борса, което обаче не означава, че те ще станат публични и че техни акции ще се търгуват свободно. Инвестиционните посредници, които искат да участват, трябва да имат поне 40 хил. сключени сделки от 2006-2010 г., както и минимум 500 млн. лв. оборот в сделки за този период.
Те трябва да имат пълен лиценз за дейност от Комисията за финансов надзор, което означава минимален акционерен капитал от 1.5 млн. лв. Освен това трябва да осигурят независим оценител и да са завършили на печалба поне три от последните пет години. Общо 11 са инвестиционните посредници, които отговарят на всички изисквания, заявиха пред "Дневник" представители на пазара. Консорциуми няма да се допускат до конкурса, освен това кандидатите не трябва да имат дългове към АПСК.
Критериите за избор ще бъдат няколко – размерът на възнаграждението, което ще получи посредникът при успешна продажба, оборотът на успешно реализирани първични и вторични предлагания на акции от посредника, както и увеличения на капиталите на публични компании. Ще се има предвид и оборотът от сделки, които посредникът е направил за приватизация през борсата от 1999 до 2005 г.
Според сегашния капитал на дружествата от "Е.Он. продажби" ще бъдат предложени 49 533 акции и 43 494 акции от "Е.Он. мрежи", и двете емисии с номинал 10 лв. Преди около месец икономическият министър Трайчо Трайков заяви, че делът на държавата в дружествата може да намалее, тъй като мажоритарният им собственик – германската E.On., иска да увеличи капитала им.
Ако държавата не участва в увеличението, акционерното й участие ще се свие. От "Е.Он." съобщиха преди дни, че разговорите между акционерите продължават.


Прочетено: 2794 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Мой хороший знакомый из Бургаса Неизмазана тухлена селска къща Бургаският кей След баня Неизползваната жп линия в парк Гъбките kss до паркинга на коте Пречиствател на въздух за стая с термометър лека вечер Барселона
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development