Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Биенале на креативността - facebook музика за самотата



02 Април 2011, Събота



Момиче от Русе спечели голямата награда с есе Facebook – да бъдеш или да споделяш

Креативността изисква практическа реализация на всеки проект. Необходими са много усилия и отдаденост. В Пловдив се откри Биенале на креативността.

Проявата по повод 10-годишнината на Европейския колеж обхваща  седемчасов маратон от музика, изкуство и игри с участието на над 40 танцови и арт формации и индивидуални творци, В събитието се включи и Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“, който тази година празнува 20-годишен юбилей.

Първото по рода си у нас Биенале на креативността се откри със спектакъл на фолклорния ансамбъл и балета за съвременна хореография към Академичния танцов театър на ВСУ „Черноризец Храбър“. По-късно на церемония в Палата 7 бяха обявени победителите в организирания от Европейския колеж национален конкурс за написване на есе на тема: „Facebook – да бъдеш или да споделяш”. За победител в него единодушно журито определи Дамяна Радионова, ученичка в ХІІ клас в Русе. На второ място се класира дванадесетокласничката  Велина Попова от Велико Търново, а на трето – студентът от София Иван Бакалов.

Журито бе затруднено да избере най-добрите, тъй като есетата на младите хора от цяла България се отличаваха с изключително творческо мислене и провокативност към феномена на 21 век – Facebook, заяви председателят на изборната комисия и декан на Филологическия факултет в ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. д-р Живко Иванов.

Пловдив, Биенале на креативността, Европейски колеж

На 14 от останалите участници в конкурса бяха връчени грамоти за успешно представяне. Те ще имат възможността да се запишат по избор без да плащат семестриална такса в една от петте акредитирани специалности на  Европейският колеж по икономика и управление, обясниха от отдел „Студенти и специализанти“.

В рамките на седемчасовата арт програма на биеналето висшето училище отличи и трима творци от Дружеството на пловдивските художници – Кирил Иванов, Димитър Воденичаров и Вихра Григорова. Платната им бяха част от изложбата в Палата 7 на 22 автори от дружеството. Те създадоха творбите си на 31 март – първия ден на откритата сцена пред Община Пловдив на висшето училище. Изявите на нея също са посветени на 10-годишния юбилей и продължават до 4 април.

Пловдив, Биенале на креативността, Европейски колеж

Освен непрекъснатата музикална и арт програма, в изложбената зала са изградени и 8 ателиета, където участниците представиха свои модели, макети, експонати и презентации в реално време. Младежи от ученическия клон на международната организация „People to People International”  демонстрираха аналитично мислене с логически игри, а ученици от пловдивските средни училища показаха бодиарт на лице и ръце.

С експозиция на рисунки, кукли и нагледно изработване на маски в програмата на Биеналето със свой щанд участва и Националната гимназия по сценични и екранни изкуства – Пловдив. В ателието на Центъра по предприемачество към пловдивската Професионална гимназия по хранителни технологии и техника бе презентиран креативен проект за възобновяеми енергийни източници, а в това на СОУ „Никола Вапцаров” - готови авторски бижута и ювелирни техники в реално време.

В специално обособен кът в Палата 7 се проведе турнир по шах, организиран от международния съдия и гросмайстор Любен Попов. Между павилионите в сформиран и нетрадиционен пленер малки художници от школи по изобразително изкуство рисуваха върху чадъри.

Първото Биенале на креативността продължава до 16:45 часа днес и ще бъде закрито с ревю на дизайнерската колекция облекла и абитуриентски тоалети на второкурсничката от специалност „Маркетинг” на Европейския колеж Луиза Гергеледжи.
Вечерта безплатно за гражданите и гостите на Пловдив, студентите на университета ще представят и единствения по рода си фолклорен драматичен танцов спектакъл „Де гиди, вино червено” от 19:00 часа в Кино-театър „Гео Милев”.



Прочетено: 6854 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Компасът на ул. полети и пристани 01 Spirit of Burgas Пластири за отслабване Hoodia (Худия) Пролет, кокичета сред тухли Труженики моря Поглед към Бургас през залива Цветя Извор на Марина река Бургас-моста Тройно дестилирана украинска водка
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development