Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Пловдив: Стартираха изложенията ПРИРОДА, ЛОВ, РИБОЛОВ и ЦВЕТНА ПРОЛЕТ



31 Март 2011, Четвъртък



Сафари в Намибия изкуши заместник министър в панаира

Сафари в Намибия изкуши зам.-министъра на земеделието и храните доц. Георги Костов на изложбата „Природа, Лов, Риболов“ в Международен панаир Пловдив. На перфектен английски език той разпита представителя на фирма от далечната африканска държава какви животни може да се ловуват там и разгледа експозицията от препарирани трофеи. 

Това бе една от няколкото екзотични дестинации за ловен туризъм, които предлагат участници в изложението. Походи в Аржентина и зад Полярния кръг в Русия вече са достъпни за българските ловци. 

Приходите от ловен туризъм у нас са били над 2 милиона евро през 2010 г., регистрирани са 3992 чуждестранни и 3716 български организирани ловци. Най-предпочитан е груповият лов на дива свиня, а при дребния дивеч – на фазани и яребици. Това стана ясно от презентация на Изпълнителната агенция по горите по време на пресконференцията по повод 17-ото издание на „Природа, Лов, Риболов“. 

България е една от страните в ЕС, която може да се гордее с опазването на дивеча и ловните стопанства, заяви Георги Костов в словото си преди откриването на изложението, което тази година се провежда под патронажа на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. 

 Според Георги Костов, новият Закон за горите, който влиза в сила на 8 април,  създава още възможности за съхраняване на природата и развитие на модерно горско стопанство, включително чрез публично-частно партньорство, за да се засили активността на бизнеса в този сектор.  Законът дава право да се сключват дългосрочни договори, а това ще позволи на ползвателите на горите да инвестират в нова техника и ще има положителен ефект за тяхното възстановяване, добави зам.-министърът на земеделието. 

 „За първи път на „Природа, Лов, Риболов“ фирми показват залесителна и дърводобивна техника, но имат намерение да разширяват своето присъствие именно заради тези промени, които отварят път на публично-частното партньорство в горското стопанство и ловния туризъм“, каза на пресконференцията Богомил Бонев, изпълнителен директор на Международен панаир Пловдив, който е организатор на изложението заедно с Изпълнителната агенция по горите. „То показва комплексно и удоволствието от природата, и нейното използване по най-добрия начин, затова участниците  презентират техника, иновации, оборудване за къмпинг и спорт. Организира ни са и много атракции като  демонстрации с джипове и с ловни соколи, езда, стрелба с лък и арбалет, виртуално стрелбище, прожекции на филми за природата“, добави Богомил Бонев.

Фирми и експонати от  6 държави представят най-модерната ловна,  рибарска и спортна екипировка (оръжия, принадлежности, облекло, аксесоари), оферти за атрактивни ловни и риболовни дестинации,  машини.  Поставя се и началото на „Караван салон Пловдив“ за кемпери, каравани и къмпингарско оборудване. Ловна къща и диорама, пресъздаваща планинска местност, са част от експонатите на Изпълнителната агенция по горите, която показва дейността на природни  паркове, ловни и горски стопанства, професионални гимназии.
 Сегашното издание  на „Природа, Лов, Риболов“ се провежда по време на  обявената от ООН Година на горите, затова акцент ще бъдат  разумното използване на този природен ресурс, включително чрез създаването на първия у нас горски енергиен клъстер. Изложението ще продължи до 3 април в палата 3, която ще бъде отворена от 9 до 18 ч, а в неделя – до 14 часа. 

 По същото време в панаира се провежда и специализираната изложба за цветя, декоративна растителност, градинско оборудване и аксесоари „Цветна пролет“. Фирмите са с 54% повече от миналата година, а ангажираните изложбени площи – с 33%. Пожелавам на участниците цветни дни през цялата година, каза зам.-министърът на земеделието Георги Костов при откриването на изложбата.

 За първи път се предлага техника за разсадници, градински центрове и оранжерии, тъй като расте интересът към бизнеса в областта на озеленяването и оранжерийното производство. Посетителите специалисти и любителите  градинари могат да видят традиционни и екзотични цветя и дървесни видове, керамични и стъклени съдове за тях, ръчно изработени саксии, мини градини и аранжировки, подходящи за дома или офиса, сувенири и биопродукти, градински инструменти. На щандовете на изложителите всеки може да получи безплатни съвети, да намери идеи за ландшафтния дизайн и интериора.

 Новост е и конкурсът за аранжиране на букети, в който ще се включат ученици от професионални и помощни училища. Експозициите са разположени в палата 4 и може да бъдат разгледани от 10 до 19 ч, а в неделя – до 16 часа.

 За посетителите на двете изложения Международен панаир Пловдив осигурява и награди - ловна чанта от естествена кожа, безшумна раница LUX XL-55L, живарник BYRON 2.5 m и  ваучери за специализирана литература.  Тe може да бъдат спечелени, ако се попълни анкетната карта, която се дава с  входния билет, и се  пусне  в специална урна. Печелившите талони ще бъдат изтеглени на 3 април, неделя, от 13.30  часа в палата 3.
 Билетът струва 2 лева, а за ученици, пенсионери,  инвалиди – 1 лев, и важи  за всички прояви. До края на седмицата в  Международен панаир Пловдив ще се проведат още: Италиански фестивал на красотата и прическата (1-3 април), Празници на домашните любимци с международни фелиноложки и киноложки изложби ( 2-3 април) и Биенале на креативността (2 април). „Хора от всякакви възрасти, могат да намерят тук  по нещо интересно за своето хоби, за украсата на дома и вилата, за красотата, за свободното време, за образованието и творчеството“, подчерта главният директор на панаира Иван Соколов.



Прочетено: 4840 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургаският кей Американски Кокили за Строители Пролет преди листата Флора Бургас 2009 Декабрь 2017 года Ловец, авджия БЪДИЩЕ Александропулис, юни.2007 къщичка в градината 5 pepi
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development