Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Политика
Държавата е обхваната от стачка

Компютърът на Мирослав Найденов е отрязъл субсидиите на земеделците



Белите площи са реално изораните и засети блокове на Ангелов, а червените линии са на компютъра, който реже с прави линии за удобство
Ключови думи: найденов, Мирослав Найденов
21 Март 2011, Понеделник


Автор: Катя Касабова
Източник: Besove.com

Зърнопроизводителите още не са разбрали как ще бъдат прецакани с декларираните площи, скандалът ще се разрази в следващите дни

Компютърът на разплащателната агенция в държавния фонд „Земеделие“  ще отреже в буквалния смисъл на думата стотици ползватели на земеделска земя като не признае част от  обработваемите площи и така ще намали субсидиите, които те очакват от ЕС и от националното доплащане.

В момента държавата е обхваната от стачката на зърнопроизводителите и животновъдите, които искат оставката на земеделския министър Мирослав Найденов заради последователната неадекватна политика на правителството в бранша, но повечето от протестиращите изобщо не допускат в следващите седмици каква „изненада“ са им приготвили управляващите.

Едва когато видят преведените суми за субсидиите, те ще установят, че са орязани защото са взети под внимание стари самолетни снимки от 2005-2006 г. и очакваните суми нямат да имат нищо общо с декларираното от тях пред общинските служби по земеделие миналата година по това време.

 „Причината е, че две години аграрното министерство не успя да организира навреме полет на самолет, който да заснеме актуалното състояние на обработваемите площи по простата причина, че вътрешно не се споразумяха кой да получи комисионата от 20-е милиона лв., които бяха приготвени за снимките. Принудиха ни сами, чрез джипиеси, да заснемем площите и да ги декларираме. Вината не е наша, защото съвестно изпълнихме задълженията си“, заяви в края на миналата седмица зърнопроизводител от Карнобатския регион, който вече имаше постъпила сума в банковата си сметка, но човекът не можеше да проумее защо парите му са с около 20% по-малко от очакваното.

Ние направихме наша проверка по случая като първо се обърнахме към председателя на сдружението на крупните зърнопроизводители Ангел Ангелов.

Оказа се, че в сряда следобед той е получил европейската и национална помощ за обработваеми от него земи в община Средец и се е  оказало, че също е „отрязан“. Той обработва 694 декара край село Варовник, близо до границата, пръснати в 14 блока, отглежда пшеница, царевица и ръж.

„Не ми признават 97,6 декара, което е 17 % от площите, намалили са ми общо с 8 630 лв. сумата по европейската субсидия и националното доплащане. Ще кажете, че това не е кой знае какъв удар за производител като мене, но си представете, че колеги с такива площи са стотици в страната, ако те очакват примерно по 30 хиляди лева, а получат 20 хиляди лева – по неясни причини, това означава, че нещо много сериозно е сбъркано в системата. Алармирам всички в бранша да потърсят правата си“, заяви Ангелов.

Ангелов се занимава със земеделие от 1993 г. - има стотици хиляди декари земи в Бургаска област, произвежда и търгува със зърно. Веднага, след като установил, че е „измамен“, Ангелов позвънил в разплащателната агенция в Бургас, след това и в столицата,  поставил остро въпроса. Оттам го успокоили с думите, че не са виновни, просто „компютърът изрязал част от земята“, вече било късно да си търси правата, догодина неточностите щели да бъдат поправени, тъй като самолетните снимки вече били дешифрирани в центровете им в Разград и Враца и щели да ги приложат оттук-нататък.


Наш екип реши да разплете случая докрай. Затова тръгнахме от самото начало – посетихме общинската служба по земеделие в Средец, за да разговаряме с нейната началничка Янка Чанкова. Причината е, че всички зърнопроизводители от общината подават декларациите и молбите си при нея всяка година от началото на март до края на април, за да получат субсидията си на следващата година по това време. Така е постъпил и Ангелов, изпълнявайки всички изисквания на настоящия министър. „Очаквам поне още 20-30 зърнопроизводители от нашата община да дойдат със същия проблем и не знам какво да отговарям, аз съм само един служител – изпълнявам каквото ми се нареди, не аз определям кой слой е подходящ за подпомагане и кой не“, каза г-жа Чанкова. От нея за пръв път чухме понятията „слой“ за подпомагане и видяхме в компютърната система как точно са отрязани земеделците (виж видеоматериала). От нея Ангелов разбра и за съществуването на мистичните центрове за дешифриране на самолетните снимки, намиращи се във Враца и Разград.

В петък Ангел Ангелов, в качеството си на управител на „Агрокорн“ООД,  входира жалба до министър Найденов, до Светослав Симеонов – изпълнителен директор на разплащателната агенция на ДФ “Земеделие“ и до Янка Чанкова – началник на общинската служба „Земеделие и гори“ в община Средец. В нея той описва как е кандидатствал със заявление за подпомагане на 30 март 2010 г. за площта 69,34 хектара – по схемата за единно доплащане, по схемата за националните доплащания, за природни ограничения за земеделски стопани в райони, различни от планинските. Човекът описва как при подаването на заявлението м.г. не са констатирани  площи, неподходящи за подпомагане. Както и че не по негова вина след подаване на заявлението не е извършена проверка на площите от техническия инспекторат на агенцията. „Преведената европейска субсидия е 4 850 лв. по-малко – моля да получа мотивиран отговор за наложената санкция“, пише Ангелов, но не очаква смислен отговор.
„Разберете ме правилно – случаят не е частен и аз не съм стигнал дотам, че да се оплаквам за едни общо 8 630 лева, като мене са много колеги от бранша, но те още не го подозират“, заключи Ангелов преди да се върне обратно в Бургас.



Прочетено: 4846 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Международен Семинар на фризьорите София pepi Ремонт носачи Казанлък Цветы луговые Бургас, ФЛОРА 2008 полети и пристани 02 Богориди, Бургас успях! Spirit of Burgas Spirit of Burgas
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development