Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Залагаме бомба на идните поколения



17 Март 2011, Четвъртък



Скрият дълг в социалното осигуряване – бомба със закъснител за новите поколения

Международна конференция на тази тема беше проведена в София в залите на столичния хотел Арена ди Сердика.

Форумът беше част от проект на  Института за икономическа политика и на Фондация Ханс Зайдел. Представители и експерти на  сдруженията и фондациите от Коалиция за устойчиво развитие.

Конференцията беше открита от д-р Иванка Петкова, председател на Института за икономическа политика и д-р Клаус Физингер, ръководител на департамент „Централна, източна и югоизточна Европа” на Фондация „Ханс Зайдел”. Те разясниха целите.

Сред основните теми на конференцията бяха: Скрития дълг в страните от ЕС. Предимства и недостатъци на растящата възраст на населението, Дългосрочни предизвикателства на скрития дълг на  пенсионната система в Полша. Обсъдено беше състоянието на осигурителните системи в Германия, Унгария, България.

В дебатите взеха участие Драгомир Белчев, финансов директор на Института за икономическа политика, д-р Григор Сарийски от Институт за икономически изследвания на БАН, Агнес Шуномар и Томаш Новак от Институт за световна икономика при Унгарската академия на науките.

Публичната администрация и политиците обръщат внимание само на явния и конвенционален вътрешен дълг.

Скритият дълг идва от дадени гаранции от страна на държавата, от поети ангажименти към осигураващите се към бъдещ момент – нещо което не се отчита в статистиките,  но го има като задължение и то се прехвърля като задъжение на  бъдещите поколения.

Конференцията приключи с извода, че не бива да допускаме бъдните поколения да понасят повече тежести от сегашното поколение, и че отлагането на избор и прилагане на решения, работи в обратната посока за администрацието и населението на  европейските страни.



Прочетено: 4192 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
отбор Бургас, ФЛОРА 2008 Pepi Истанбул Осенний натюрморт Божидара -спокойствие в морската градина самолет Бургаският кей Стена бургаска среща
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development