Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Откриха селскостопанска изложба Агра 2011



Откриха селскостопанска изложба Агра 2011
Ключови думи: АГРА 2011, селскостопанска изложба, пловдивски панаир, селскостопанска продукции, износ
10 Март 2011, Четвъртък



На селскостопанска изложба Агра българските фирми са се увеличили чувствително заетите от тях площи.


Наетите изложбени площи на Международната селскостопанска изложба Агра са се увеличи с 35%, а българските фирми са увеличили размера на своите експозиции с 47% общо, а откритите площи, ангажирани от тях,  са двойно по-големи от миналата година.

На АГРА участват фирми от Европа, САЩ и Азия. Компании и експонати от 24 държави се представят на „Агра 2011“, която ще продължи от 9 до 13 март. Те показват 38 новости, от които 5 световни и 4 европейски, а в Конкурса за иновации се състезават 48 продукта на 32 институти и фирми.
Ръстът на изложбените площи е резултат и от  гъвкавата маркетингова политика на Международен панаир Пловдив, целяща да подкрепи бизнеса в трудните условия.

Отбелязва се ръст в износа на селскостопанска продукция, който вече има дял от 18% в общия експорт на страната.
Нека фермерите гледат на „Агра“ новите машини и да кандидатстват за финансиране, препоръча изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Светослав Симеонов. Той съобщи, че от 14 март фондът ще отпуска кредити с 6% годишна лихва за проекти по мярка 121 от Програмата за развитие на селските райони. Тази стъпка се предприема, защото много производители се отказват от спечелени проекти, тъй като не могат да осигурят частта за самофинансиране чрез банкови кредити, обясни Светослав Симеонов. България извоюва право на държавна помощ по тези проекти и освен европейската субсидия за тях ще се дава и национална субсидия от 25%, добави той и подчерта, че след тази промяна и големи, и малки производители ще могат по-лесно да инвестират в своето модернизиране.
В това ще им помогне и „Агра 2011“ с новите машини, оборудване, технологии, сортове и породи, които предлагат изложителите. Тук са 28-те научни института от системата на Селскостопанската академия, която е съорганизатор на изложбата. „През 2011 г. имаме 400 сертификата за нови сортове плодове, зеленчуци, житни култури и 14 за породи животни. Направени са 140 научни разработки, участвахме в 198 международни проекта, включително за обучение на фермери“, каза проф. д-р Светла Бъчварова, председател на Селскостопанската академия.  
    На „Агра 2011“ участват също три университета и един колеж, като за първи път се включва и Университетът по хранителни технологии. Свой щанд има Министерството на земеделието и храните, където ще се дават информация и консултации по програми за финансиране на проекти. Сред изложителите са и банки, предлагащи специални преференции  за земеделски кредити по време на деловия форум.
     Акценти на „Агра 2011“ са биоземеделието, екологията и проблемите, породени от промените в климата. Те ще се обсъждат и в голяма част от 27-те прояви, включени в съпътстващата програма.
    Мотофреза, храсторез и моторна резачка са наградите, които осигурява Международен панаир Пловдив за посетители. Всеки от гостите на изложението ще получи анкетна карта, която трябва да попълни и пусне в специална урна. Печелившите талони ще бъдат изтеглени в 12 ч на 13 март, последният ден на изложението.
    Щандовете са разположени в 4 палати на панаирния комплекс в Пловдив и ще бъдат отворени от 9 до 18 ч, а в неделя – до 14 часа.
    



Прочетено: 4599 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
попътна Първа копка Коледен базар в Париж от Бутик Списание Влъхвите Созопол - пристан Странджа Черноморец Бургас Краси Полет
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development