Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Политика // Бургас // БСП
Мегапроектът за отварянето на града ни към морето се отлага, не по наша вина

Павел Маринов: Слагат прът в каруцата на Бургас



Загубата обаче няма да е само за Бургас, но и за държавата като цяло
Ключови думи: Павел Маринов, Супер Бургас, Александър Александров, контейнерен терминал
27 Февруари 2011, Неделя


Автор: Катя Касабова
Източник: Бесове

Конкретно иде реч за стопирането на строежа на контейнерния терминал – обект с национално значение.

Мегапроектът за отварянето на града ни към морето се отлага, не по наша вина

-   Г-н Маринов, кажете какво точно означава „Някой се опитва да сложи прът в каруцата на Бургас...“?

-   Конкретно иде реч за стопирането на строежа на контейнерния терминал – обект с национално значение. Загубата обаче няма да е само за Бургас, но и за държавата като цяло. И не пречи да стане и на двете пристанища – както при нас, така и във Варна. Според мен и според всички, които разбират от транспорт, строежът е абсолютно задължителен, защото ние сме закъснели с цели 15 години като национална инфраструктура. Заради това се развиват портовете в съседните Солун и Констанца. В Александруполис също предстои да сторят контейнерен терминал, но в по-малки мащаби. Питам се кой има полза от всичко това.

-    Може би е някакво държавно предателство, някаква договорка с Румъния и Гърция, а защо не и с Турция, защото екстранспортният министър Александър Александров заяви, че Истанбул също не спи?

-    Не мога да твърдя такова нещо,  защото не е нормално да има такова нещо. Става въпрос за решение, противоречащо на изпълнението на националната програма за развитие на пристанищата, приета от настоящото транспортно министерство – там е залегнал строежът на този терминал. Ние имаме инструментите за този строеж, пълна готовност като специалисти и финансиране, готов проект.  Нямам никакво обяснение, затова съм объркан.

-    Звучите тревожно, липсата на този терминал пречка ли е за реализацията на „Супер Бургас“?

-    Не само е пречка! Задължително е наличието му. Не можем да строим пасажерски терминал и административна част за пасажерско селище,  а да нямаме товарен терминал. Той трябва да е готов, да функционира, защото пасажерската зона е абсолютно свързана с него.

-    Няма да скрия, че преди да разговарям с Вас, чух от източник, настояващ да е анонимен, че Вие лично сте сгафил нещо по проектната документация, не е направено нещо както трябва и затова е стопиран строежът като цяло за Бургас. Вярно ли е това?

-    Нека този някой да дойде и пред мен да каже имам ли грешка. Разработката  по зоната за обществен достъп е направена професионално, искате ли да изредя имената на светилата в съответните области, които са работили върху тези документи?! Да го каже този източник на тях и да посочи грешките ни! Друг е въпросът как се ползва тази документация от министерството.

-    Как? И сега какво ще стане? Само преди месец обявихте, че първите 30 млн.лв. са осигурени, че започвате „Супер Бургас“, изобщо бяха едни розови сънища...

-    Въпросът е изцяло в компетентността на „Пристанищна инфраструктура“, тъй като иницативата за реализация на първия етап е наша, но е иззета от министерството на транспорта.

-    Кога ви иззеха инициативата? Тук става вече много сериозно.

-    На практика от момента, в който беше докладвана. Това означава спиране на финансирането на дейността по зоната за обществен достъп и на практика  стопиране на проекта „Супер Бургас“.  Според мене, като водач на проектната компания, това е много тревожно, целият екип е в тревога,  ще търсим диалог  с транспортното ведомство, но засега ми е трудно да кажа, че такъв е възможен.

-    Днес Ваши съпартийци Ви спрегнаха за свой кандидат-кмет, тъй като смятат, че при така стеклите се обстоятелства, ще търсите изява в политиката.

-    Аз говоря за пристанището и то няма връзка с никаква партия, освен с тази, която пое инициативата да започне „Супер Бургас“. Ще приветствам усилията на всяка партия, която да я поеме и която реши въпроса за новия контейнерен терминал на пристанище Бургас. Иначе „Супер Бургас“ се отлага за далечно бъдеще. Няма извинение за загубата на възможност за ползване на най-изгодния финансов ресурс ,който може да се намери /1,5% годишна лихва, 7 години гратис и 30 години връщане/. И то в пероид на криза! Виждам, че един мой приятел, който обича морето -  Веселин Статев, е написал на Стената ми: „Когато корабите на контейнерните линии тръгнат, варналии ще ни гълтат праха... Каква красота ще бъде, ако от кейовете на Супер Бургас се виждат пъстрите редици на новия контейнерен терминал на Бургас!“. Съжалявам, приятелю.



Прочетено: 41570 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
5
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Неизмазана тухлена селска къща Есен Цъфнали череши HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО Кокили за Строители и Атракции BSB Конкурс прическа Бургас 2009 дъга Ремонтира носачи BMW Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ Строеж с кран
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development