Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Обновяват театъра с европроект за 1 300 000 лева



Ключови думи:
04 Декември 2007, Вторник


Автор: Йорданка Ингилизова
Източник: вестник Фактор

С 40 000 лева свои приходи храмът на бургаската Мелпомена ще бъде газифициран


КАРЕ
С 1 300 000 лева ДТ “Адриана Будевска” ще довърши започналата преди години основна реконструкция на сградата. Парите са спечелени след одобрен проект по редица европрограми и с тях се слага край на десетгодишната сага, наречена “Ремонт на театъра”. Усвояването на сумите ще започне през пролетта, като целта е финалът да съвпадне с Десетото юбилейно издание на международния театрален фестивал “На брега”, което се открива традиционно в началото на септември. 

“Питали сте ме за мечтите ми. Ето, вече мога да ви кажа, че те са на път да се осъществят. Вярно, човек се уморява от чакане, но е важно, че сега се очаква тяхното случване”, почти загадъчно се обърна вчера към журналисти директорът на ДТ “Адриана Будевска” Борислав Чакринов. И разкри повода за бодрия тон – има пари за лелеяния ремонт на сградата!
На първо време ще се сложи край на зъзненето в зрителната зала. За месец-два се очаква да приключи плануваното газифициране, което ще се осъществи със собствени средства на театъра. Сумата е 40 000 лева. Ремонтът на отоплителната система започва в средата на декември, очаква се той да финализира до края на януари идната година.
По тази причина афишът на театъра за двата зимни месеца да бъде по-олекотен – две представления на “Двамата веронци”, на 4 и 11 декември, и на 10 декември - “Без зестра”.
Голямата новина обаче е за цялостния ремонт на храма на бургаската Мелпомена. Одобрен е проект, според който през Министерството на регионалното развитие и Министерството на културата към театъра се насочва сумата от 1 300 000 лева. Според Чакринов възможно е още в края на пролетта да бъде даден старт на ремонтните дейности, което най-вероятно ще наложи трупата да тръгне на турне в страната.
“Това е и основната причина, поради която се въздържам да съобщя новини в творчески план. Активно ще играем през февруари представленията от репертоара, но по-нататък не смея да кажа нищо с точност”, обясни директорът.
Основен ремонт на голямата зрителна зала, включващ освежаване на пода, стените, подмяна на столовете и сцената, довършване на започналата реконструкция на камерната зала “Апостол Карамитев” се предвижда да бъде сторено в сгъстени срокове. С нов облик ще посрещнат наесен публиката и двете фоайета.
“Надявам се за едно достойно отбелязване на Десетия юбилеен фестивал “На брега”. Фактът, че ще имаме вече две сцени, ще позволи да разширим програмата”, каза още Чакринов и поясни, че голяма част от проекта на арх. Людмила Кьосева и арх. Петко Йовчев ще бъде изпълнена, само дребни подобрения на фасадата и задния двор ще останат за по-късен етап. 
Идеята за генерално освежаване на сградата на ДТ “А.Будевска” навлезе в публичното пространство още от 1998 г. Директорът Борислав Чакринов встъпи в длъжност през май, а през септември огласи учредяването на сдружение “На брега”. Проектът, представен тогава от споменатите архитекти, звучеше доста оптимистично и възможно най-скоро реализуем 100-процентово в рамките на 1-2 г.
Промени в ръководството на Нефтозавода /откъдето се очакваше да дойде основният финансов ресурс/, а после и приватизацията му отдалечиха времето за финализиране на добрите намерения.
И така се изнизаха години, през които какво ли не стана - покривът течеше, по стените тръгна мухъл, замириса чак в голямата зала, а няколко сезона  зрителите бяха сякаш наказвани да минават през централния вход, “декориран” като военновременен обект. Няколко кандидат-кметски кампании, парламентарни избори и други подобни минаха с гръмки обещания, но нищо. Театърът от своя страна направи каквото можа - измисли абонаментна система, призова бургазлии към щедрост, но и това не помогна кой знае колко.
През годините станахме свидетели/участници и на няколко кампании, в които все някой някого за нещо призоваваше – пак нулев ефект. Твърде смислено звучеше идеята на Чакринов за общ културен център със сградата на съда, в който да има библиотека, изложбена зала, киносалон, музей на Апостол Карамитев и др. Осъществяването й обаче изисква не само много пари, но и промени в собствеността. Първо общината трябваше да поиска сградата да стане нейна, някакви писма се подготвяха, но тъй и не се разбра за резултата.
Тръгна ремонт на парче – покривът, гримьорните, градинката пред централния вход, фасадата, тоалетните... Едни пари бяха обещавани, но не идваха, други пък, неочаквано, чрез благотворителност, даваха възможност да се понаправи нещо тук-там.
“Не гледам оптимистично. Отдавна съм разбрал, че изходът е само един - театърът да влезе в нечий приоритет. Ние нямаме никакви проблеми в технически аспект, проблемът ни е само финансов. Ако разполагаме с необходимите субсидии, можем да приключим за една календарна година”, каза преди време директорът. Сега очевидно театърът си има лоби в средите на управляващите и още по-важното – че е приоритет! Какъв по-хубав коледен подарък за бургаската публика? Остава само добрите намерения да се увенчаят с добра реализация на дело.  

Премиера – рубрика
Чакринов: Показвам болката, когато престанеш да си млад и невинен

“Моето лично отношение към света съм показал - болката от изгубването на девствеността, в морален и социален аспект, копнежът по отминалата невинност, младостта, която вече я няма. Изглежда когато човек е по средата на живота, го налягат подобни мисли. Болката, когато престанеш да бъдеш млад и невинен... Съзнавам, че това не е много за комедия, но ще видите колко много смешки има”, по-скоро тъжно, отколкото ведро прозвуча Борислав Чакринов, който близо два месеца интерпретира Шекспировия свят на бургаска сцена.
“Двамата веронци” е от ранните пиеси на гениалния драматург. Няколко са причините режисьорът да избере тъкмо нея. Най-важната – че в Бургас Шекспир не е игран около 15 г., което според Чакринов не е добър знак. “Той е толкова велик, че може да се играе непрекъснато. От една страна – благодатен на теми и емоции. Не знам дали има режисьор, който да не се е опитвал да го поставя. Но от друга – той е и доста коварен, прекалено голям е, за да бъде лесен”.
Новото попълнение на трупата – Ванина Кондова, Полин Лалова, познатите вече Асен Лозанов и Иван Григоров, също са добър повод да се играе Шекспир. Досега отсъствието на млади лица сред артистите е поставяло определени възрастови бариери в избора на заглавие.
В спектакъла участват още Юрий Ангелов, Красимир Кацаров, Валери Еличов, Николай Стоименов, Златко Ангелов, Зорница Ковачева. Единственият гост е Иван Савов, той ще влезе в любопитен тандем със Стоян Памуков.
“Двамата веронци” влиза за втори път в творческия обектив на Чакринов, първият е бил преди повече от 10 г. с Пътуващия театър. Режисьорът твърди, че между двете постановки няма нищо общо. Сега той предлага “класическа трактовка с елементи на осъвременяване”.
Над 50 костюма е изработил сценографът Вечеслав Парапанов, а музикалната картина, обработена от режисьор, съдържа познати парчета от Андреа Бочели до Емил Димитров с неговия шлагер “Джулия”.  
Снощи мина генералната репетиция, тъй нареченият спектакъл за приятели, а довечера от 19 часа е официалната премиера.

Текст снимка - Основно се ремонтират и залите на театъра



Прочетено: 3247 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
1
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Флора Бургас 2009 Известен Созополски профил Машините на Леонардо Пристанището в Бургас Мандарин Отровни гъби през гората, до морето ПЕПИ отбор жълто и сиво Конкурс прическа Бургас 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development