Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Пътят Карнобат-Бургас под обсада, фермерите се бунтуват



Ключови думи:
30 Ноември 2007, Петък


Автор: Ирина Генова
Източник: вестник Фактор

Протестното шествие тръгна от паркинга пред болницата в Карнобат

Над 50 машини - трактори, комбайни и леки автомобили блокираха стария път между Карнобат и Бургас в петък. "Готови сме да тръгнем за София, ако исканията ни не бъдат удовлетворени и при второ четене на държавния бюджет". Това зави Николай Киров - председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Бургас. Над 100 души излязоха на едночасовия митинг по стария път за Бургас. Очакваше се да се включат поне три пъти повече машини, но стопаните бяха отклонили малка част от техниката си, защото в момента орат площите за пролетниците.
Те са срещу  непредвидените в бюджета национални доплащания към преките европейски плащания в размер на 147 млн. лева за 28 млн. дка обработваема земеделска земя, което е 5,14 лева на декар.
Страната ни единствена в ЕС не подпомага зърнопроизводството и пак единствено България заделя 110 млн. лв. за производство на тютюн, въпреки че този отрасъл не е сред приоритетните, заяви  Киров. Искането на зърнопроизводителите е за 0.5% от бюджета. Тази година от зърнопроизводство в държавната хазна са влезли с 200 млн.лв. повече от ДДС в сравнение с миналата година, сподели земеделският шеф. В същото време външнотърговското салдо на зърнопроизводството е 9%, с което отрасълът се нарежда непосредствено след туризма.
Тракторите бяха окичени със знамена - националното и на ЕС, както и с плакати " Безхаберието в земеделието продължава", " 5 лева сега = 100 лева утре", " Искаме европейско земеделие".
 Липсата на пари в зърнопроизводството води до понижаване да добивите, защото се пести от всички пера и най-вече от торенето, споделиха протестиращите фермери.    Намерението на земеделските стопани бе да блокират движението на автомагистрала " Тракия", но това им бе отказано от Главно Пътно Управление.
Шествието на хора и техника премина от паркинга през град Карнобат в посока изхода към магистралата за Бургас и продължи по пътя, свързващ магистралата с пътя за София.
Днес, на 30 ноември - петък, протестната манифестация ще започне в същия час, със същия маршрут.



Прочетено: 3071 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО Учебници CALLAN метод МАШИНА ЗА БЕЗВЪЗДУШНО ШПАКЛОВАНЕ И БОЯДИСВАНЕ STORCH-AIRLESSCO SL1100 успях! Конкурс прическа Бургас 2009 Отровни гъби Един рицар в Париж от Бутик прозорци в хале Един обход в търсене на храна
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development