Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

С химн и без мобилни телефони в новия Общински съвет



Ключови думи:
28 Ноември 2007, Сряда


Автор: Силвия ШАТЪРОВА
Източник: вестник Фактор

Комисията по общинска собственост - най-желана от съветниците, 13 се борят да влязат в нея

Всяко заседание на Общинския съвет в Бургас ще започва с химна на Република България, по време на сесиите  всички общински съветници, журналисти и гости ще трябва да са с изключен звук на мобилни  телефони, това залегна в новия правилник за работата и дейността на Общинския съвет, който приеха вчера общинските съветници.
Според новия правилник общинският съвет ще може да провежда и закрити заседания. Това ще става в случаите, когато се обсъжда класифицирана информация. Според Златина Дукова от ГЕРБ, която вчера  беше избрана за заместник-председател на съвета, това ще се случва изключително рядко. Откритите заседания могат да бъдат предавани пряко или чрез излъчване на репортажи по електронните средства за масово осведомяване, пише още в приетия вчера правилник. Председателят ще може да изгони по време на заседание отделни граждани, за които реши, че създават безредие или всички присъстващи. Постоянните комисии вече ще имат право да привличат платени експерти извън Общинския съвет. Групите общински съветници ще бъдат образувани от петима, а не както досега от най-малко двама души. Заместник-председателите на съвета ще бъдат двама. Вчера  съветниците избраха Златина Дукова от ГЕРБ и Георги Киров от БСП. Редовните заседания ще се провеждат всеки трети четвъртък от месеца.
Първите две поредни заседания започнаха от девет часа. Последният мандат съветът заседаваше с начален час 10.00. Раното време вече буди сериозно недоволство сред съветниците.
Силно намалени се оказаха вчера столовете, предназначени за граждани, общинска администрация и медии. Прави изслушаха дебатите по правилника двама от заместник-кметовете- Костадин Марков, Ивелина Василева, а  заради липса на място зам.-кметът  Лорис Мануелян си тръгна. Прав бе и общественият посредник Таньо Атанасов, наложи се кметът Димитър Николов да му съдейства за стол, който той обаче услужливо отстъпи на журналисти.
И този Общински съвет, както и предходния е изграден от 51 съветника, местата за гостите обаче прогресивно намаляват с всяко изминато заседание, коментират отразяващи работата на съвета медии. Наложи се съветниците да искат още столове за гости и медии. “Няма повече”, коментира председателят Валери Симеонов.
Неговата заплата  ще е  70% от тази на кмета, вместо равна на неговата, както беше предишния мандат. До края на тази година съветниците ще получават възнаграждения от 3 минимални работни заплати за страната, както и по 35 лева за всяко заседание на комисия, които обаче трябва да са не повече от 4 на месец. Председателят на комисията получава 50 лева за заседание. От 1 януари 2008 година парите, които съветниците ще получават, няма да могат да бъдат повече  от 50% от средната брутна работна заплата в общинската администрация за последния месец за предходното тримесечие, която в Бургас е 477 лева. Така на практика сегашните съветници ще  взимат по  240 лева за дейността си. 
Общинският съвет  не прие предложението на Венцеслав Чамурджиев от Българска социалдемократическа партия до края на тази година да не получават никакви средства за дейността си.
По предложение на 1/3 от общинските съветници може да стартира процедура по смяна на кмета, а той може да бъде свален с решение на 2/3 от целия Общински съвет.
“Затруднихме процедурата по предсрочно прекратяване пълномощията на кмета”, заяви Златина Дукова от ГЕРБ.
ГЕРБ и Атака си разпределиха председателските и зам.-председателски места на повечето от десетте постоянни комисии към Общинския съвет. През този мандат комисиите се намалят от 15 на 10.
“Против съм механичното обединяване на културата, образованието и вероизповеданията”, заяви Соня Георгиева от Коалиция „Ваклин Стойновски за Бургас”. Съветниците отхвърлиха нейната идея комисията да се състои от девет души, което би следвало да  компенсира обединението на две комисии. По -късно тя бе избрана за председател на комисията по култура. Две от комисиите - правната и комисията по общинска собственост,  ще бъдат съставени от девет души. 
Най-много желаещи  имаше да попаднат в   комисията, която ще се разпорежда с общинското имущество и стопанска политика. Там  номинациите бяха 13. Комисията се оглави от Стоян Иванов от Атака, зам. председателското място взе Стоян Гюзелев от ГЕРБ. Комисията по устройство по територията също се оказа една от най-желаните, където 12 съветника се бориха за седем места, тя се оглави от Георги Георгиев от ГЕРБ, зам.председателското място отиде при Стоян Иванов от Атака.
Начело на правната комисия застава Снежина Маджарова от ГЕРБ, колегата й  Дияна Йорданова оглави пък тази по бюджет и финанси.  Малките партии и независимите кандидати не успяха да пробият в ключовите комисии, като извън правната останаха Иван Витанов от коалиция „Ваклин Стойновски  за  Бургас”, както и Венцеслав Чамурджиев от БСДП.
Вчера стана ясно, че вече се е оформила и първата нова група в новия парламент- Център -5. В нея ще влизат ДПС, Движение за свобода и справедливост и Красимир Николов.
В началото на вчерашното  заседание клетва като съветници положиха Владимир Павлов от СДС и Петко Петков от Атака. Те заемат местата съответно на  заместник-кметовете по строителство и здравеопазване Костадин Марков и д-р Лорис Мануелян.


Златина Дукова:

Правилникът е балансиран


Г-жо Дукова, вие бяхте в комисията, която изработи правилника за работа на Общинския съвет, как го определяте?
-Правилникът според мен е балансиран, кратки и ясни  са текстовете, внесени са съществени промени, които дават възможност на Общинският съвет да работи бързо, ефективно и в полза на гражданите.
-  Защо се наложи някои от заседанията на Общинския съвет да бъдат  закрити?
- В тази връзка имаме съществен напредък, в предходния правилник беше записано, че заседанията  могат да бъдат закрити. Ние сме сложили текст, който казва, че по правило тези заседания са открити, а когато се налага да са закрити, се прави специално искане и се гласува и общинските  съветници в зала преценяват дали да има закрито заседание. Няма сериозни обстоятелства, които изискват в правилника  да бъде предвидена изрична хипотеза за закрити заседания, който да действа автоматично и сме направили предложението- по правило открити и закрити,  но  едва  след обсъждане и гласуване.  Гражданите  са в залата и едва когато съветниците решат да е закрито заседанието- те ще напускат. Има и още нещо- дори и решение, което е взето в закрито заседание, ще бъде оповестявано по надлежния ред и на страницата на Общинския съвет. Единствено закрити ще останат дебати, свързани с класифицирана информация, което не може да бъде споделено.

 


Текст снимка

1. Дълго време зам.-кметове, гости и медии останаха прави да изслушат заседанието

 



Прочетено: 2434 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Преставяне на книгата РОДЪТ СИРЕКОВИ pepi Конкурс прическа Бургас 2009 ФАРА НА АХЕЛОЙ Весела Конкурс прическа Бургас 2009 обход в търсене на храна съботно кафе Бургаският мост Кукерски карнавал гр. Разлог 2015
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development