Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Фермери блокират пътя Карнобат - Бургас



27 Ноември 2007, Вторник


Автор: Ирина Генова
Източник: вестник Фактор

150 машини ще шестват бавно по магистралата заради липса на държавни субсидии

Магистралата Бургас – Карнобат ще бъдe блокирана за 4-5 часа от шествие на тежката техника на земеделските стопани в четвъртък. Това съобщи Николай Киров – председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в областта. Около 150 комбайни и 250 души ще излязат в 10 ч на паркинга пред болницата в Карнобат, след което част от тях ще се отправят към изхода за Бургас, а други – за София. След като шествието приключи, те ще се събират отново в центъра на града и ще прочетат декларация до парламента, президента и министерствата на земеделието и продоволствието..
Причина за недоволството е липсата на предвидени средства за национални доплащания към директните плащания на декар от ЕС.
С декларацията си Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява при второто четене на бюджета за 2008 година да бъдат включени 147 млн. лв. в доплащане към директните помощи от фондовете на ЕС. Аргументите на производителите са, че за тази година са отделени средства почти само за тютюнопроизводство, а няма пари за зърнопроизводство.
“ Нямаме разрешение да затворим пътя, но ние няма да сме спрели, а ще сме на ход, макар и бавно. Така на практика пак ще блокираме движението”, обясни Николай Киров. Искането на зърнопроизводителите е за 0.5% от бюджета. Тази година от зърнопроизводство в държавната хазна са влезли с 200 млн.лв. повече от ДДС в сравнение с миналата година, сподели земеделският шеф.
“ Правителството, като взе властта, посочи като приоритет земеделието, а сега не го подпомага”, възмущава се Киров. От Националната асоциация на зърнопроизводителите се срещали с министър Нихат Кабил няколко пъти, но отговорът му бил “ Аз искам, те не дават”.
За втора поредна година българският зърнопроизводител се оказва лишен от национално доплащане. Според асоциацията, това е истински геноцид.
От вчера зърнопроизводители от Плевенска област започнаха предупредителни протести.
В четвъртък и петък пък фермери от Добрички регион ще излязат със земеделска техника на пътя Добрич-Кардам до границата с Румъния и на изхода на Добрич.

каре
Из изказването на Нихат Кабил пред парламента

За да компенсира по-ниския размер на директните плащания спрямо старите 15 страни-членки, ЕК предоставя на държавите-членки от петото разширение на ЕС, прилагащи схемата за единно плащане на площ, правото да дават национални доплащания към директните плащания, като тези средства могат да се отпускат от националните бюджети. Съгласно договора за присъединяване България може да допълни директните плащания от националния си бюджет до още 30%, т.е. до 55% от нивото на старите страни-членки през 2007 г., 60% през 2008 г., 65% през 2009 г. и т.н. Ако обаче параметрите в проектобюджета за 2008 г. останат непроменени, това означава, че България се отказва от това си право за втора поредна година, въпреки факта, че всички нови страни-членки от петото разширение, включително Румъния, предвиждат допълнителни средства от националните си бюджети за директни плащания.
Необходимите средства за национални доплащания към директните плащания за 2008 г. възлизат на 146 814 000 лева, което ще даде възможност нашите земеделски производители, по възможно най-обобщената схема - схемата за единно плащане на площ, да получат помощ и да се оформи около 22 лева подпомагане на оборотен декар още през 2008 г. Това, естествено, няма да ги направи напълно равнопоставени с европейските им колеги, но поне ще им даде глътка въздух и вяра, че държавата стои зад тях и обществото оценява високо приноса им.

 



Прочетено: 2228 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Театър за драма. опера и балет, Бургас. Флора Бургас 2009 Kapoto Странджа Гората Spirit of Burgas Елена Созопол ЛОНДОН братска дялба Пожарната в Бургас Spirit of Burgas
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development