Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

88 хиляди лева гълта санирането на стар блок



24 Ноември 2007, Събота


Автор: Румяна Емануилиду
Източник: вестник Фактор

В Бургас стартира проект "Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради"

Първата панелка, която ще бъде санирана в Бургас, е блок 27, вход А  в жк "Братя Миладинови". Това е час от проекта "Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради". Блокът е избран на конкурсен принцип, като необходимо условие е единодушното съгласие на собствениците. Общината се ангажира да обнови околоблоковите пространства.
При стартирането на проекта в края на миналата седмица в Бургас присъстваха зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев и Лене Йесперсен - временно изпълняваща длъжността постоянен представител на Програмата на ООН за развитие /ПРООН/. Лене Йесперсен препоръча този модел но бургаската община да бъде мултиплициран в цялата страна.
Обновителните дейности по сградата в жк "Братя Миладинови" ще се изпълняват от фирма "Метални конструкции" ЕАД. Стойността на договора е малко над 88 хил. лева.
Ще бъдат извършени ремонт и отводняване на покрива, подмяна на хидроизолацията, изпълнение на допълнителна външна топлоизолация до покрив, ограждащи стени и плоча над сутерена, подмяна или ремонт на външна дограма, остъкляване на балкони, обясниха от фирмата-изпълнител на проекта.
Освен това ще бъдат изпълнени и строително-ремонтни работи в общите части на сградата - боядисване или ремонт на стени на стълбищната клетка, подмяна на входни врати, входна козирка, стъпала. По договореност с общината околното пространство ще бъде обновено за около 16 хил. лева.
Проект "Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради" е съвместна инициатива на МРРБ и ПРООН. Той цели да окаже техническа, организационна и финансова помощ на собственици на жилища в сгради в режим на етажна собственост, които са постигнали 100 % съгласие да обновят жилищния си блок. С него ще се подкрепи прилагането на най-спешните мерки, необходими за спиране на рушенето на съществуващия жилищен фонд с цел удължаване на живота му, повишаване на безопасността и енергийната ефективност и облагородяване на междублоковите пространства.
Проектът ще тества за първи път в България пълният цикъл от обновителни дейности в многофамилни жилищни сгради. С реализацията му ще се създадат добри практики за изпълнението на операция "Жилищна политика" от първи приоритет на Оперативна програма "Регионално развитие".
Така стартира изпълнението на Националната програма за обновяване на жилищни сгради в Република България.
Финансирането ще става чрез националния бюджет и Програмата за обновяване на жилищните сгради в България, приета през 2005 г. За изпълнението й през тази година са предвидени 2 700 000 лв, а през 2008 г. - 10 000 000 лв. За 2009-2013 г. страната ни може да получи 80 000 000 евро от операция "Жилищна политика" на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013.
Предстои втори етап на набиране на нови проектни предложения по проект "Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради", обяви градоначалникът Димитър Николов.
"Ще се даде  възможност и на неодобрените на първи етап проекти да бъдат подобрени по отношение на следните критерии - съгласие за участие в проекта сред собствениците от етажната собственост, анкети, попълнени от всички собственици и предложени интервенции в прилежащите публични пространства", добави още той.


Прочетено: 1953 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Wall! Слънчев бряг не е само строителен обект Стара църква в Созопол Осенний натюрморт Балчик Бургас, ФЛОРА 2009 Бургас Община Бургас Кафе Карамел Конкур глазами зрителя Декоративната кула до хотел Лилиум
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development