Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Дрогиран ли е бил таксиджията, убил човек?



23 Ноември 2007, Петък


Автор: Ирина ГЕНОВА
Източник: вестник Фактор

Присъдата - условна, в кръвните проби открити наркотици, но протоколът липсва

Тридесет и четири годишният Живко Пиперов, бивш таксиметров шофьор, получи условна присъда от 2 години и 10 месеца, след като уби свой клиент при катастрофа. Таксиджията е карал колата под въздействието на различни наркотици,
станало ясно при изследването на проби, взети непосредствено след пътния инцидент. Това сподели адвокат Любомир Новиков, доверител на пострадалите от катастрофата. Протоколът обаче мистериозно е изчезнал от материалите по делото.
Катастрофата стана в Бургас по бул. “ Демокрация” на 9 юни миналата година вечерта и отне живота на адвокат Станимир Паунов, който е и докторант по право. В деня на инцидента той е подготвял научна конференция по право. Вечерта с колегите си проф. Рашко Рашков и Ваня Стаматова бил в ресторанта на хотел “ Мираж”. Малко след 23 ч тримата хванали злополучното такси. Минути по-късно шофьорът губи управлението на колата и тя със страшна сила се забила в пътните мантинели.
Катастрофата е ужасна. Автомобилът “ Шевролет Калос” се е движил с около 95 километра в час, става ясно от изготвената по-късно автотехническа експертиза. Колата е влязла в тревната лента, оставила следа от 25 метра и се блъснала в мантинелата с предната си лява част. След това таксито продължило да се движи безконтролно, като се завъртяло наляво и съборило 5 елемента от металната преграда. Последвал страшен удар в стълба, който се врязал на 50 см в предната дясна врата. От сблъсъка колата подскочила, завъртяла се и се усукала с лявата си част около стълба. Според автотехническите експерти таксито се е забило с не по-малко от 60 км в час в стълба, въпреки че скоростта му вече е била убита от предния удар.
Веднага на мястото на инцидента е пристигнала линейка на “ Бърза помощ” и всички са били откарани в бургаската болница.
Шофьорът Живко Пиперов е напълно невредим, но с неадекватно поведение. Взети му са проби кръв и урина за химичен анализ и е пуснат да си ходи. Ваня Стаматова е с контузия на главата, мозъчно сътресение и рана на дясното рамо. Оставена е за лечение и е изписана три дни по-късно. Проф. Рашков също е с мозъчно сътресение и контузии на главата и гръдния кош. Лекуван е и е освободен от болницата също на 12 юни.
Най-тежко е пострадал
Станимир Паунов, който е седял на предната дясна седалка и е поел страшния удар в стълба и е в кома. По настояване на близките му той е транспортиран до института “ Пирогов” в София, където да му бъде оказана специализирана медицинска помощ. Паунов е бил придружен от реанимационен екип. Настанен е в Четвърта травматологична клиника към “ Пирогов”. През това време негови съученици от Природоматематическата гимназия в Хасково подемат акция за събиране на средства за евентуалните хирургични операции за  възстановяването му след излизането му от кома. Местната преса е публикувала банковите сметки и по тях са започнали постъпления. Въпреки положените усилия на лекарите, младият адвокат е починал 27 дни след катастрофата, на 3 юли.
Причина за смъртта е закрита черепно-мозъчна травма, диагонално счупване на дясна предна черепна ямка, закрита гръдна травма, счупване на дясна ключица, както и на ребра от второ до осмо вдясно, контузия на белите дробове, кръвоизлив в гръдната кухина. Счупени са и костите на дясното бедро и подбедрицата.
Страховитата катастрофа буди недоумение,
защото времето е ясно, асфалтовата настилка – суха и без неравности, с ясна маркировка, пътят е прав, с добро улично осветление и слаба интензивност на движение. Това установяват техническите експертизи по образуваното дело.
В същото време няма наличие на алкохол във взетите проби от кръв и урина от шофьора. Те обаче са били изпратени в Националния институт по криминалистика и криминология и след проведените изследвания станало ясно, че има следи от коктейл от наркотици. Протоколът обаче е изчезнал от материалите по делото и в крайна сметка в обвинителния акт пише, че “ причина за извършване на престъплението са отклонено внимание, умора или заспиване”.
Самият прокурор в  пледоарията си иска условна присъда за таксиметровия шофьор. По-късно Живко Пиперов сключва споразумение с прокуратурата за наказание 3 години лишаване от свобода условно с 5-годишен изпитателен срок. То обаче не е одобрено от съдия Галина Тодорова, а мотивите й са, че това наказание не съответства на тежестта на престъплението, както и че противоречи на морала. Делото започва отново и се гледа от друг състав с председател Сотир Тодоров. Той го приключва, като постановява дори по-лека присъда – 2 години и 10 месеца условно.
В момента делото се намира в Бургаския апелативен съд като въззивна инстанция и се очаква неговото решение.
Каре
Из молбата от адвокат Любомир Новиков до съда Делото е образувано и водено до 9 октомври 2006 г. срещу неизвестен извършител при положение, че от момента на произшествието е било ясно, че водач на автомобила е бил Живко Пиперов и че причината за катастрофата е той. Още на 9 юни 2006 г. в 23.25 ч му е извършено медицинско изследване, в което е било изрично отбелязано, че е с нарушена координация на движенията и с променено съзнание – сомнолентен. Това обаче не е мотивирало органите на досъдебното производство към активни следствени действия и Пиперов е бил разпитван само в качеството на свидетел. Дори и след смъртта на Паунов и при окончателно ясни резултати от деянието, с предложение без дата дознателят е поискал продължаване на срока на разследването с още 4 месеца.
През нощта на 9 срещу 10 юни 2006 г. на извършителя Пиперов са били взети проби от кръвта и урината. Тези проби, при изследването им в НИКК/б.р. Национален институт по криминалистика и криминология/ на МВР, са показали употреба на наркотични вещества в значителна концентрация. Това обстоятелство е установено още на 12 юли 2006 г., но и то не е дало основание на органите на досъдебното производство да определят правилната квалификация на деянието и да предприемат мерки за бързото приключване на призводството.
За сметка на това протоколът, с който са били иззети пробите от кръв и урина, е “ Изчезнал”, с което е дадена отлична възможност Пиперов да избегне обвинението за управление на автомобила след употреба на наркотични вещества. Това очевидно е било удобно за органите на досъдебното производство, които не са направили нищо, за да установят чрез съответните доказателствени средства/например чрез разпит на медицинския работник, запитване до НИКК и т.н./ действителността на иззетите проби.



Прочетено: 4426 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
пепита Европейка Pepi Международен Семинар на фризьорите София витраж2 Балчик Мишка Залив край Созопол Весела Труженики моря
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development