Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Царево в бедствие



20 Ноември 2007, Вторник


Автор: Силмия Шатърова
Източник: вестник Фактор

“Меден рудник” под блокада заради запушени шахти, ВиК и „Титан” си поделяли продухването на шахтите, кметът заплаши с насрещни искове фирмата, която поддържа инфраструктурата

Осемдесетхилядният комплекс “Меден рудник” осъмна вчера сутринта  под автомобилна блокада. Още от 7. 30 сутринта всички автомобили, които пътуват  за центъра, попаднаха в задръстване, което започна от центъра на най-големия жилищен комплекс, заради наводнение до разклона за квартал Горно Езерово.
Около два часа костваше на автобуси и коли да се придвижат до Бургас,  почти 40 минути не можеше да се излезе от самия комплекс в посока улица “Тодор  Грудов”.  Всички автобуси и маршрутки бяха с променен график, като се движеха почти в пакет заради задръстването. Едва след кръстовището за Горно Езерово  тапата от автомобили бавно се отпуши. Задръстени шахти и преливане на вода от езерото Вая бяха причината да се залее пътят за  "Меден рудник". Многото вода, която се струпа в  ниската част, затрудни трафика от сутринта. Хиляди бургазлии закъсняха за работа заради огромните задръствания от най-големия бургаски комплекс към центъра на града.
На жена й прилоша в автобус- 211, докато чакаше да се разреди трафикът.
От ВиК- Бургас съобщиха, че по наводнените участъци в града са включени  четири екипа, като в работата са заети всички автомобили на дружеството. Най-много вода се е събрала в квартал “Победа”, комплексите "Меден рудник" и "Славейков". Пълно е с вода там, където канализацията е стара или липсва такава, заявиха от пресцентъра на ВиК. Оттам уточниха още, че продухването на шахтите се прави два пъти годишно, като есенното продухване вече е извършено. Събирането на листата, които задръстват шахтите, е работа на почистващата фирма "Титан", казаха от ВиК. Сутринта беше съобщено, че 7 машини и работници от “Чистота” чистят ръчно шахтите. Междувременно два екипа на пътноподдържащите фирми "Трейс" и "Благоустройствени строежи" също се включиха в отводняването. "Трейс" работеше по околовръстното за "Меден рудник", а "Благоустройствени строежи" - около тържището в "Славейков".
Около 400 души, които работят в четири фирми на улица “Крайезерна” на пътя за Лозово, също останаха блокирани от водата и по обиколни пътища едвам се добраха до работните си места с помощта на високопроходими автомобили.
“Не можем да си експортираме продукцията. Трябваше да транспортираме бетонови елементи за Русе и Добрич.   Това са натрупани проблеми от десетки години, малко дъжд да падне и веднага се наводняваме”, заяви Димитър Кехайов от Завода за стоманобетонови конструкции. Според него единственото решение на проблема е в изграждането на  надлез над жп линията, но такъв няма. Вчера стана ясно, че проектът за надлеза над улица “Крайезерна” е стопиран заради спряна отчуждителна процедура по имотите, каза кметът Димитър Николов на среща с депутати от Бургаски регион. 
В община Царево вчера бе обявено бедствено положение
Проливните дъждове, които се  изсипаха през последните два дни,  са  създали  критични ситуации и поводи за безпокойство у хората. Двата микроязовира на р. Потурнашка и Хаджи Яни край село  Лозенец вече са препълнени, преливниците им преливат и водите започват да прехвърлят дигите на язовирите. Хората от заливните зони са предупредени, че ще трябва да се евакуират поради опасност от скъсване на дигите. Наводнени са петте канално-помпени станции в Царево и тези в къмпинг „Арапя” и къмпинг  „Оазис”,а  проливният  дъжд пречи на отводняването им. В Царево и Лозенец са наводнени жилищни и нежилищни сгради.
Вследствие на проливните дъждове част от уличното платно на  улица в кв. „Василико” се е свлякло. Ще бъдат застрашени и жилищни сгради.
Отнесена е част от плажната ивица в к-г „Нестинарка” Дървеният мост, който свързва плажа с квартал  „Василико”, е откъснат. Сериозно са наводнени и най-ниските части в къмпинг„Оазис”.
Под вода е ромският квартал  „Мандрата” и част от живеещите там се нуждаят от подслон, завивки и дрехи.  От общината вече са се погрижили за това, осигурени са топли завивки, търсят се и легла за настаняване на бедстващите хора.
Нивото на река  Велека в селата Синеморец, Кости и Бродилово непрекъснато се наблюдава, засега то се покачва. Поройният дъжд в Синеморец продължава. Там река Велека е излязла от коритото си и е заляла 200 м от ниската част на пътя след синеморския мост. Движението по пътя Ахтопол-Синеморец е спряно.
Според кмета на село Кости Илия Язов обстановката в селото засега не е критична и водата не е опасна. Реката се е разляла по лъките около коритото й и водата е достигнала до границите на селото. Този път селското дере не е преляло, както беше при последното наводнение. Водата обаче тепърва щяла да идва . Кметът следи обстановката и в Малко Търново, откъдето се очаква да прииждат още води. Създадени са екипи, които ще дежурят и през нощта. Засега няма наводнени къщи в селото. Кметът е обиколил всяка къща, за да предупреди хората да имат готовност в случай, че се наложи да бъдат евакуирани.
Все още не са установени с точност нанесените щети на територията на общината. Проливният дъжд продължи и до късно снощи,  коритата на всички реки и дерета вече  са наводнени.
От Гражданска защита - Бургас съобщиха, че няма затворени пътища в региона заради обилните валежи. Без ток  остана за малко вчера квартал Горно Езерово, село Загорци в община Средец и село Суходол. Водоснабдяването в областта не е нарушено.  В Бургас масово са наводнени къщи  в  квартал “Победа”, "Меден рудник" и Горно Езерово.  Вчера екипи на Гражданска защита започнаха отводняване на къщите, водата обаче няма къде да се оттича и това затрудни действията.
Заради високото ниво на водата в отсечката до УСМ в Бургас  още в неделя вечерта бяха спрени тролейбусите. Те бяха заменени с автобуси, които бяха за сметка на  колите,  които обслужват линия 211, заяви шефът на „Бургасбус” инж. Петко Драгнев. 
Шефът на КАТ - Бургас Йонко Тончев каза, че на трафика от комплекса помагат екипи на КАТ.  Всичките ни екипи работят от сутринта, каза Тончев. Патрули на КАТ са пуснати по възловите места и кръстовища. Според Йонко Тончев капацитетът на по-голямата част от кръстовищата не позволява ръчно регулиране заради инфраструктурата. Дори да има регулировчици, положението няма да е по-различно, защото водата на някои кръстовища, като това за комплекс "Меден рудник", достига 50 сантиметра, каза шефът на КАТ - Бургас.
Кметът Димитър Николов разпореди по-рано интензивно отводняване и почистване на вертикалните шахти, които са ангажимент на фирма "Титан", с която общината има договор,  както и на хоризонталните, които са ангажимент на ВиК. Според Николов причините за  наводнението в някои участъци в Бургас са няколко - недобре ремонтирани терени на уличното платно, недостатъчно ефективно отводняване на шахтите, които са над 30 000 на територията на общината. Димитър Николов е възложил проверка и ако е необходимо, ще бъдат санкционирани виновните за наводненията.
Фирмите, които отговарят за зимната обстановка в общината, да преустановят почивните си дни, за да са в пълна готовност за предстоящите зимни месеци, призова вчера още кметът по време на заседание на кризисния щаб.
В него взеха участие представители на 31 фирми и институции, между които комисар Павлин Димитров, шефовете на Спешния център, „Титан” , БКС, ЕVN, представители на ВиК, Гражданска защита, КАТ, Противопожарната служба, общинските фирми и др.
Снегопочистването и тази година ще се извършва от „Титан консорциум” на база сключен договор с община Бургас.
От КАТ изразиха опасения относно снегопочистването, което всяка година се осъществява на кръстовището Средец – Созопол и отсечката Гробищен комплекс – Сарафово, тъй като ежегодно там стават заледявания и пътни инциденти.От полицията още поставиха въпроса за огромните ями на надлез „Владимир Павлов”, които в момента са пълни с вода и създават кризисна ситуация за преминаващите оттам автомобили. Димитър Николов обяви, че ще проучи защо само няколко месеца след ремонта пътната настилка там е отново в окаяно състояние и обяви, че ако проверката докаже некачествен ремонт, ще сезира компетентните органи.
Заради проливните дъждове в момента най- тежко е състоянието на пътната настилка в района на моста на СОМАТ, Меден рудник – до „Мосю Бриколаж”, Гаров площад, ул. „Копривщица”, „Индустриална” и улица „Спортна”, тъй като там е събрано огромно количество вода, което затруднява движението.
Инфраструктурата на Бургас и техническите съоръжения не успяха да посрещнат обилните валежи. Оказа се, че фирма „Титан” има договор и ангажимент за вертикално почистване на отводнителните шахти. „ВиК” - Бургас пък има ангажимент да продухва вертикалните тръбопроводи и колекторни връзки. Сигурен съм, че и едното, и другото дружество недотам ефективно и добронамерено са изпълнили всичките си ангажименти. Възложил съм проверка на директор Дирекция „Обществен ред и сигурност”, който трябва до два дни да уточни кой е неглижирал ангажиментите си, защото ние затова си плащаме. Искам оттук нататък за всеки лев, който излиза от община Бургас с цел поддържане на инфраструктурата, да се носи отговорност и от отсрещната страна. Ще има насрещни искове срещу фирмата, която поддържа инфраструктурата и отводните коректори, нека да видя какви са цифрите от проверката, за да мога компетентно да предявя претенциите на община Бургас към нея”, заяви Димитър Николов. 


Прочетено: 3315 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
търговски център Духовности Изгрев Мой хороший знакомый из Бургаса Селка къща етюд 01 Курсове по Регресивна Терапия в Институт за Регресивна и Реинкарнационна Терапия – Уъркшопове – Индивидуални сесии по регресия тръби ЛЯТНА ЗАНИМАЛНЯ-ЛЯТНО УЧИЛИЩЕ мебели,кухни,вградени гардероби,спални,легла,секции,антрета,детски стаи,мебели за хола,офис мебел по поръчка
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development