Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургаските фармацевти спряха стачката в последния миг



23 Ноември 2007, Петък


Автор: Александър ИНДЖОВ
Източник: вестник Фактор

ДДС върху лекарствата да стане 8-10%, искат аптекарите

“Протести няма да има, току-що правителството е върнало проекта на оспорваната от нас наредба!”. С тази новина Христо Бургазлиев, председател на Бургаската регионална фармацевтична колегия, обяви вчера, че щафетната стачка на аптеките се отлага. Въпреки това на срещата с журналисти представителите на УС на РФК-Бургас носеха баджове с трикольора и надпис “Протест”.
Своето недоволство срещу подготвяните изменения в наредбата за регулиране цената на лекарствата на здравното министерство бургаските фармацевти изразиха още в началото на м. юли.  Постепенно и останалите структури на Българския фармацевтичен съюз се включиха в протеста срещу подготвяната наредба, която предвижда драстично намаление на надценките при дистрибуция и продажба на лекарства на дребно.  Основното опасение е, че тази мярка би довела до незначителна промяна в цените на лекарствата, но би предизвикала масови фалити на аптеки и ограничаване достъпа на пациентите до медикаменти.
“Мит е, че лекарствата били най-скъпи у нас и благодарение на рестрикциите цените им щели да паднат”, подчерта вчера г-н Бургазлиев. Според статистиката
аптеките в България работят с едни от най-ниските надценки в Европа, 30% по-ниски от средноевропейските. В Гърция например, около 24% от крайната цена остават за аптеките. В България остават средно 15.8% и в същото време се иска надценките за лекарствата по позитивния списък да се намалят наполовина.
В много държави обществените фондове, от типа на нашата Здравна каса, поемат по-голямата част от цената на лекарствата, твърдят специалистите. В Турция, например, пенсионери и учащи заплащат само 10% от цената, работещите – 20%, останалото се поема от фондове, които никак не са малко на брой. В България проблемът не е в надценките на аптеките, а в това, че Здравната каса плаща между 25 и 30% от препаратите, посочват от БФС.
“За министър Гайдарски фалитът на 200-300 аптеки не бил нищо, но той не си дава сметка, че ефектът ще засегне най-вече малките градове и селата. А идеята му лекарите да продават медикаменти е просто химера, защото по закон те не могат да продават заплащани от НЗОК лекарства, които са около 80% от потребяваните”, посочи Христо Бургазлиев.
Според фармацевтите крайно време е ДДС върху лекарствата да стане 8-10%, както е в Евросъюза, а за реимбурсираните от НЗОК да е 0%, щом правителството иска да поевтини лекарствата. “В същото време държавата трябва решително да се намеси срещу сивата икономика и прането на пари в сектора. Защото не е нормално определени аптеки да продават лекарствата на цени под себестойността им”, заяви още Бургазлиев.
Колегията се обединява и около идеята броят на аптеките във всяко населено място да се определя от самите общини, както е в Европа. За сравнение фармацевтите посочиха, че ако през 1995 г. в Бургас е имало 18 държавни и 10 частни аптеки, то днес те са над 170.


Прочетено: 2301 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
витраж4 Изпращане... HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО Странджа Гората Флора -Бургас-2009.JPG pepi хотел приморец Флора Бургас 2009 морето в началото на новата година Четвърти рожден ден xx След баня
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development