Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Събарят гетата в Бургас



23 Ноември 2007, Петък


Автор: Станислава Кодева
Източник: вестник Фактор

Ромите извикаха на помощ Хелзинкския комитет

“Жив ще се запаля. Ще се залея с бензин, ето още малко остана в колата и ще драсна клечката. По- добре да не живея, няма смисъл. Жал ми е само за децата, които няма къде да отидат. Тухла по тухла съм редил къщурката. Вярно е-две стаи са, но това е съдбата ми, това са възможностите ми”-тези думи нареждаше вчера пред нашия екип 38- годишният Али Осман. Той и седемчленното му семейство остават без покрив над главата. Мъжът, жена му и децата му остават без покрив над главата, защото върху паянтовата барака, където живеят, ще бъде построена жилищна кооперация. Основите й ще бъдат изляти още в началото на декември, а дотогава целият терен, върху който има още поне двадесетина барачки, ще бъдат сринати до основи.
Екип на Българския хелзинкски комитет пристигна вчера рано сутринта в Бургас заради събарянето на незаконните постройки в гетата в кварталите “Меден рудник”, “Победа” и “Горно Езерово”. Лидерът на Областния ромски съюз Митко Доков се разплака, защото повечето от хората му остават без покрив цялата зима. Няколко семейства се заканиха да се запалят живи, като обвиниха политиците в расизъм и равнодушие. Още днес първата къща на Али Осман ще бъде срината до основи, тъй като попада в частен терен. От Регионалната дирекция за национален строителен контрол вече са издали заповеди за събарянето на незаконните постройки в трите гета в Бургас. Въпреки трагедията на ромите, констатацията на регионалната дирекция е правомерна. Почти всички ромски семейства живеят върху чужди терени.
Митко Доков заплаши с протести, които ако не бъдат забелязани и уважени, се закани да премине към гладна стачка.
В общината е внесено ново писмо от ДНСК, в което се настоява администрацията да преразгледа издадените констативни актове за постройките в "Меден рудник" и да ги промени, така че те да се констатират като преместваеми. В този случай задължението за премахването им ще остане на общината. Градоначалникът Димитър Николов е отказал такава промяна с мотива, че законът е спазен и постройките са констатирани като незаконни. "Община Бургас вече не е участник в процеса по премахването, тя е приключила своите задължения", заяви той. "Недоумявам защо от РДНСК прехвърлят топката на нас, отговорността за бутането е тяхна", заяви и Красимира Черкезова, главен експерт по незаконно строителство.
От думите й стана ясно, че това не са допълнително заселили се от вътрешността на страната фамилии, а хора от същите ромски махали, които са се разселили. Те имат лични карти, на които пише улица и номер. Общинските служби досега са приемали, че имат постоянен адрес и са продължавали да вписват номерата на появяващите се постоянно незаконни постройки, въпреки че някои от тях са издигани направо върху поляната.
Кметът Николов се срещна с представители на ромите и категорично им заяви, че законът трябва да се спазва от всички.
Тъй като след събарянето на сградите без дом може да останат много семейства с деца, Николов е провел разговори с местните социални заведения и неправителствени организации.
"На семействата без подслон ще бъде осигурено жилище до края на зимата. На родителите ще бъде дадена възможност да работят в някои от общинските фирми, така че в началото на пролетта да разполагат с достатъчно средства за наемане на нови жилища на пазарен принцип", обясни бургаският градоначалник.
Бургас ще е първият град в страната, чиято община официално се нае да премахне ромското гето. В едномесечен срок се изготвяха констативни протоколи, които ще се внесат в Дирекцията за национален и строителен контрол, която да пристъпи към събаряне на постройките. Само в гетото в "Меден рудник" живеят над 200 роми.
Общината е подготвена за евентуални протестни акции и ще обсъжда къде ще отидат хората, след като бъдат съборени домовете им. Решението за събаряне на постройките беше взето още преди година от Общинския съвет на Бургас по предложение на СДС и "Гергьовден". Те се мотивираха, че ромите са се настанили в участък между супермаркет и бензиностанция, като са превърнали мястото в "язва". Вносителите твърдят, че в гетото се краде ток, ромите не плащат данъци, а много инвеститори са започнали да се изтеглят от "Меден рудник". Протоколите за незаконна постройка може да се обжалват пред няколко съдебни инстанции.


Прочетено: 2480 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
университет Флора Бургас 2009 старина Коктейл Летния театър на Бургас Бургаският кей Пролет на село централна градска тоалетна рожден ден Салат дьо Шоп Български секс магазин небе
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development